Hirdetés

Gumikesztyűt talált egy tulaj az RTX 3090-es GPU-jában



|

Valami csúnyán félrement a minőség-ellenőrzés során.

Hirdetés

Az elhúzódó videokártyahiány közepette talán már senkinek sem kell magyarázni, hogy milyen nehezen beszerezhető és drága portéka az Nvidia csúcsmodelljének gyári változata, a GeForce RTX 3090 Founders Edition.

Ez a kártya hivatalosan 1500 dollárba kerülne, de a nyerészkedők miatt inkább 3000 dollár környékén reális a beszerzése, ha egyáltalán sikerül elérhető példányt találni belőle. Ezért aztán joggal volt dühös az antonyjeweet nevű Reddit-felhasználó, amikor a GPU extrém túlmelegedésére lett figyelmes, ám álmában sem gondolta volna, hogy mi okozta azt.

Hirdetés

A pórul járt tulaj 3090-ese 230 fok körüli hőmérsékleten dolgozott, ami jelentősen meghaladta a normálisnak számító 195 fokos hatértéket. Antonyjeweet a GPU hővezető lapkájának lecserélése mellett döntött, ám a szétszereléskor felfedezte, hogy egy ottfelejtett gumikesztyű, vagyis gumiujj volt a ludas. A Redditre feltöltött képen jól látható a lapka alá préselődött meglepetés:

Az összeszerelést végző dolgozó bizonyára "sietve távozott" a helyszínről, és a későbbi ellenőrzések (ha volt ilyen egyáltalán) során sem derült fény a malőrre. Az Nvidia ráadásul először arról tájékoztatta a tulajdonost, hogy a szétszerelés miatt ugrott a garanciája, ám a fotó hatására jobb belátásra tért a cég, és postázta a meghosszabbított védelemről szóló igazolást. Új kártya tehát nem járt a kellemetlenségért, a régi viszont jól szuperál a kesztyűtlenítés óta.

Az ottfelejtett gumidarab példája ugyan extrémnek mondható, de a globális chiphiány miatt emberfeletti túlórákat diktáló üzemekben nem is olyan ritkák a hasonló mulasztások: nemrég például egy AMD Radeon 6700XT tulajdonosa számolt be arról, hogy a kártyájáról nem távolították el a tűzveszélyes üzemi védőfóliákat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.