Hirdetés

Gyári hibásak lehetnek az új AMD-videokártyák



|

Súlyos váddal illeti az AMD-t egy friss jelentés az RX 7000-es videokártyák kapcsán.

Hirdetés

A november elején lezavart bemutatót követően a napokban hivatalosan is boltokba kerültek az AMD első RX7000-es videokártyái, a Radeon RX7900 XT és az RTX 7900 XTX, amelyek az Nvidia GeForce 4080-as modellel szemben kínálnak alternatívát a vásárlóknak.

Az első próbakörök alapján a Navi 31-es GPU-ra épülő vasak valóban felveszik a versenyt a zöldek újdonságával, többen azonban furcsán ingadozó teljesítményre (pl. változó maximális órajelre és változó fps-számra) panaszkodtak a kártyák tesztelésekor. Egy jelentés most azt állítja, hogy a grafikus egység hardveres hibája áll a dolog mögött.

Hirdetés

Az aggasztó megállapítás a Kepler_L2 néven futó twitterezőtől származik, aki szerint az AMD szándékosan úgy dobta piacra az új hardvereket, hogy azokban egy nem működő shader prefetch egység található. A GitHubon megosztott technikai dokumentáció alapján a hiba az RTX 7900 XT/XTX-ben dolgozó Navi 31-es (GFX1100) és a Navi 33-as (GFX 1102) GPU-t, valamint a GFX1103-as APU-t érinti.

Az AMD számára még kínosabbá teszi az ügyet, hogy a szivárogtató szerint az ebből eredő teljesítménygondokat nem is lehet teljesen orvosolni szoftveres úton, így az új kártyák vásárlói sosem fognak megszabadulni az ingadozó teljesítménytől. Öröm az ürömben, hogy a várhatóan 2023 első felében érkező olcsóbb hardvereket hajtó Navi 32-es GPU-t elvileg nem érinti a hiba.

Cikkünk írásáig a pirosak nem kommentálták a hírt, így nem árt leszögezni, hogy ezen a ponton csak egy pletykáról van szó, amit akár még meg is cáfolhatnak.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.