Hirdetés

Harcedzett gamernotebookok



|

Ha jól választasz gamerlaptopot, nem kell szaggatástól, akadozásoktól tartanod: minden mai és két-három éven belül megjelenő játék száguldani fog rajta. Megmutatjuk, mire figyelj, és hogyan válaszd ki az ideális gépet.

Hirdetés

Legyen szó akár belépőszintű vagy éppen csúcskategóriás laptopról, jóval többet nyújtanak, sokkal erősebbek, mint pár generációval ezelőtt, ez azonban korántsem jelenti azt, hogy az óriási kínálatból csukott szemmel rábökhetsz bármelyikre. Segítünk kiválasztani a számodra ideális gamernotebookot, amely nem csalódást, hanem sok-sok kellemes percet fog okozni.

Hirdetés
 

Találd meg az igazit!

Az ideális gép kiválasztása előtt rengeteg kérdést kell magadnak feltenni. Például azt, hogy pontosan mire szeretnéd használni a notebookot, illetve azt is, hogy hol. Szintén lényeges az ár, a számodra elengedhetetlen csatlakozások, szolgáltatások listája, a tömeg és a méret. Az első kérdésre legtöbbször nem csupán a játék a válasz, sokan munkára, tanulásra is szeretnék befogni új gépüket. Ez természetes igény, a külső megjelenést azonban ez máris behatárolhatja - a letisztult, minimalista dizájn ilyenkor határozott előny.

Érezhetően leszűkítheted a kínálatot, ha meghatározod, miként és hol szeretnéd használni gépedet. Ha kizárólag asztalon fog heverni a laptop, keveset hordozod magaddal, nem számít, hogy mekkora a tápegység, milyen vastag és mennyire strapabíró a gépház. Ugyanakkor ha ezt a PC-t hordod magaddal munkahelyre, iskolába, fontos, hogy minél könnyebb és tartósabb legyen. A valóban könnyű, vékony, ráadásul megerősített alumíniumból készült házba csomagolt, ámde nagy teljesítményű gamernotebookokkal máris a topligában találod magad. Ha biztosra mennél, az Asus ROG Zephyrus családdal érdemes kezdeni, ennek tervezésekor kifejezetten odafigyeltek a hordozhatóságra, olyannyira, hogy például az új ROG Zephyrus S-t nem csupán saját, nagy teljesítményű töltőjével, hanem egy parányi, 65 wattos Type-C PD töltővel is használhatod.

Ha útközben is szeretnéd előkapni gamernotebookodat, az akkumulátoros üzemidőt is érdemes ellenőrizned. A legtöbb gép már 4-5 órán át üzemel akkuról, és van néhány trükk, amivel ez az intervallum jelentősen kitolható: például a 2D-módban automatikusan integrált megoldásra váltó grafikus vezérlés, a 60 Hz-es frissítésre kapcsoló, amúgy villámgyors kijelzőpanel, a lekapcsolódó aktív hűtés, és még sorolhatnánk.

Ideális kombinációk

Amennyiben a belépőszinten keresgéled leendő gamernotebookat, készülj fel csapdákra és kereskedői trükkökre. Sajnos sok olyan konfiguráció kapható a 300-500 ezer forint közötti sávban, amelyet vagány gépházba szereltek, adtak hozzá egy háttér-világításos billentyűzetet, egy bármilyen GeForce GPU-t, és máris rásütötték, hogy gamer. Pedig a GPU könnyen lehet, hogy túl gyenge, a billentyűzet kényelmetlen, a kijelző pedig silány képet ad.

GPU: Egy gamernotebook legfontosabb komponense a grafikus chip. Ezek között egyeduralkodó az Nvidia, ám jó néhány GPU-ját 2019 végén már nem érdemes választani. Ha tényleg 60 fps-t és évek múltán is használhatóan erős gamernotebookot szeretnél, GeForce GTX 1660 Ti alá ne add. Az Asus TUF Gaming FX505DV notebookban ennél is eggyel jobb GPU található, mégpedig egy RTX 2060, amely jelentősen erősebb, és hardveresen támogatja a ray-tracing-effekteket is.

CPU: Az Intel uralja a gamernotebookok piacát nagy teljesítményű és hatékony energiagazdálkodással rendelkező processzoraival, de az AMD-t sem szabad elfelejteni. Az új Ryzen mobil-CPU-k kellőképpen erősek középkategóriás GPU-ig, nem fogyasztanak többet inteles társaiknál, viszont olcsóbbak. Ilyen például a TUF Gaming FX505DV laptop, amelyben egy Ryzen 7 3750H CPU végzi a dolgát.

RAM/SSD: Ha egy kereskedő 4 GB RAM-mal kínál gamernotebookot, hagyd faképnél. A mai játékokhoz legalább 8 GB szükséges, de az ideális a 16 GB RAM. Szerencsére sokat szelídültek a memóriaárak, így már belépőszinten sem luxus eleve 16 GB memóriával vásárolni gamerlaptopot - erre jó példa ez a TUF FX5050DV is.

Kijelző: Az elavult, lassú, 60 Hz-es kijelző már a múlté, egy vérbeli gamernotebook 120 Hz-es vagy jobb kijelzőt tartalmaz. A magas frissítési ráta, illetve az adaptív frissítés rengeteget dob a játékélményen, emellett természetesen a jó színek, a magas kontraszt és a 178 fokos betekintési szögek sem maradhatnak el. A Zephyrus S GX502GW 15,6 colos FHD-kijelzője 240 Hz-es és a G-Syncet is támogatja.

Portok, billentyűzet, hálózat: Hacsak nem akarsz fejtörést magadnak, leendő gamernotebookodon legalább három USB-port legyen. A hálózati kapcsolatok közül a leggyorsabb és legstabilabb még mindig a kábeles összeköttetés, de az új Wi-Fi 6-vezérlők is ígéretesek. Szubjektív, hogy kinek milyen az ideális billentyűzet, de a jó taktilis tulajdonság, a háttérvilágítás és a dedikált vezérlőgombok megérik a felárat.

Ha teheted, vásárlás előtt szaküzletben próbáld ki a kiszemelt modellt akár akkor is, ha az nem hajszálpontosan az általad kiszemelt konfiguráció. Egy jó gamernotebook hosszú éveken át hűséges társad lesz, ezért megéri rászánni az időt a tökéletes modell kiválasztására.

Az elérhető gamerlaptop: Asus TUF Gaming FX505DV

  • Web: hopp.pcworld.hu/15419
  • Ár: 399 990 Ft
  • Processzor: AMD Ryzen 7 3750H
  • Memória: 16 GB DDR4
  • Grafikus chip: Nvidia GeForce RTX 2060 6 GB
  • SSD: 512 GB NVMe
  • Kijelző: 15,6", matt, FHD, 120 Hz
  • Tömeg: 2,2 kg

4 ok az Asus TUF Gaming FX505DV mellett

  1. AMD-Nvidia házasság: már hardveres ray-tracingre is képes, erős GeForce RTX 2060 került a modern AMD Ryzen processzor mellé.
  2. 120 Hz-es kijelző: a matt, VA-paneles kijelző 120 Hz-es frissítésre képes, amit az erős GPU több játék alatt is képes kisajtolni.
  3. Nagy SSD, sok RAM: a 16 GB RAM ideális a modern játékokhoz, a gyors NVMe SSD-ről pedig villámgyorsan töltődnek be a programok.
  4. Masszív ház: a megerősített, alumínium fedlapos ház nem csak jól néz ki, évekig garantáltan bírja is a strapát.

Játék izomból: Asus ROG Zephyrus S GX502GW

  • Web: hopp.pcworld.hu/15420
  • Ár: 823 900 Ft
  • Processzor: Intel Core i7-9750H
  • Memória: 32 GB DDR4
  • Grafikus chip: Nvidia GeForce RTX 2070 Max-P
  • SSD: 1 TB NVMe
  • Kijelző: 15,6", matt, FHD, 240 Hz, G-Sync
  • Tömeg: 2 kg

4 ok az Asus ROG Zephyrus S GX502GW mellett

  1. Ultrabook: hiába az óriási számítási teljesítmény, a gép mindössze 18,9 mm vastag, és 2 kg, így hordozni sem túl nehéz.
  2. Erős belső: az egyik legerősebb mobil Intel Core i7-es CPU mellé teljes teljesítményen dolgozó GeForce RTX 2070 Max-P GPU került.
  3. Gamerkijelző: a full HD-s IPS-panel minimális válaszidőre és 240 Hz-es frissítésre képes, természetesen aktív G-Sync-szinkronizálás mellett.
  4. Munkára, tanulásra is: normál 2D-módban hosszú üzemidővel kalkulálhatsz, miközben a kiváló teljesítményről sem kell lemondanod.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.