Hirdetés

Így cserélj gépházat okosan



|

Rengeteg előnnyel jár egy elavult, kopott, régi gépház leváltása, és új PC építésekor is érdemes figyelmet szentelni ennek a komponensnek. Segítünk a választásban.

Hirdetés

Vannak helyzetek az életben, amikor nem a külsőt kell nézni, de egy számítógépház dizájnja azért nagyon fontos. Egy mai PC már nem csúnya, bézsszínű és óriási: lehet vonzó külsejű vagy éppen erőt sugallóan masszív. A dizájn persze még nem minden; amilyen egyszerűnek tűnik egy PC-s ház, olyannyira bonyolult igazán jót építenie a gyártóknak.

Hirdetés

Ez a komponens ugyanis alapvetően meghatározza gépünk szerelhetőségét, bővíthetőségét, szellőzését, sőt a zajszintet is befolyásolja. Néhány gyártó kínál ötven- vagy akár százezer forintért is prémium kategóriás modellt, ám ez már túl van az ésszerűség határán. Cikkünkben megmutatjuk, miért jó, ha régi gépedet új házba költözteted, és hogy milyen szempontokat vegyél figyelembe, hogy választott dobozod sokáig hű társad lehessen.

 

Tartós kapcsolat

Talán a legerősebb és legrégibb szabvány a számítógépházak világában található: ez az ATX. Persze az évek során rengeteg változata jelent meg, és egyre gyakoribbak a kisebb formátumok (microATX és mini-ITX) is, de ezek alapvetően kompatibilisek egymással (legalábbis lefelé), és nagyon úgy tűnik, hogy még jó ideig ez marad a de facto szabvány. Ez a stabil alap kiváló, ugyanis nem kell hogy a házválasztás minden gépbővítésnél, cserekor felmerüljön: egy jó modellel akár négy-öt komplett PC-váltást is átvészelhetünk. Persze ehhez nagyon fontos, hogy a kiszemelt példány kellőképpen masszív legyen, az alapanyagok jó minősége is fontos, és sok egyéb funkción felül a tökéletes szellőzésre is oda kell figyelni.

Merthogy a külső mellett a belső is nagyon fontos. Ha rosszul választunk, először a szereléssel gyűlik majd meg a bajunk: az élek vágnak, a furatok silány minőségűek, a kábelek és a kábelelvezetés hiányos, nem férünk hozzá a kis bújtatókhoz, és a gyárilag mellékelt, zajos hűtőventilátorokat is azonnal le kell cserélnünk.

A PC külseje is sokat számít, emellett a jól megválasztott házban ideális a hűtés, a komponensek nem porosodnak, és a szerelés is pofonegyszerű

Házválasztáskor természetesen a külsőn akad meg elsőként a szemünk, márpedig ma már a világítást is bevetik a gyártók, hogy termékük kitűnjön a hatalmas kínálatból. Ha ez fontos számunkra, arra azért figyeljünk, hogy alaplapunk vezérlésével kompatibilis legyen a világítás. A kábelek eltüntetése a kritikusan vizslató szemek elől is fontos. A precízen elvezetett kábel nem akadályozza a légáramlást, és a port sem gyűjti feleslegesen. A gyári ventilátortól, hogy hatékony és halk legyen, illetve a megfelelő légáramlási irányt is tartania kell. Nagyon hasznos a porszűrő a légbeömlőkön, illetve jó megoldás a kétkamrás kialakítás, amelyben a tápegység és a 3,5 colos tárolók egy alsó, eltakart részbe kerülnek minden zavaró kábellel együtt.

 

Viszlát, optikai meghajtók!

Egyre gyakoribb, hogy a modern házak előlapján nincs semmilyen kisablak, vagyis sem előlapi 3,5 colos, sem 5,25 colos meghajtót nem szerelhetünk be (ODDless kivitel). Ezek már amúgy is kihalófélben lévő komponensek, ha pedig mégis szükségünk van rájuk néha, USB-s modellekkel elegánsan megoldhatjuk a problémát. A modernizálás előnye, hogy a házak kisebbek lehetnek, mégis nagyobb a belső tér, és a szerelés is egyszerűbb. Az előlap mögé vízhűtő radiátort is szerelhetünk, ez jól mutat, és igen hatékony tud lenni. Ha már hosszú távon gondolkodunk, egyéb extrákra is érdemes költeni. Például az alumínium előlap és/vagy edzett üveg oldallap látványos, a világítást már említettük, illetve a minél több előlapi port és a ventilátorszabályzó is jól jöhet.


 

1-Belépőkategória: FSP CMT120

Egészen olcsó, belépőszintű ház a CMT120, de az USB 3.0 nem marad le az előlapról, 5,25 colos hely is van rajta, a szellőzés optimális, van hely SSD-nek, az oldallap átlátszó, és akár világító ventilátorokkal is kérhetjük (CMT120A).

Ár: 11 900 forint

 

2-Középkategória: FSP CMT210

Tágas belsővel, sok csendes ventilátorral és porszűrővel csábít ez a megfizethető ház. Az előlapon ott találjuk az USB 3.0-portokat, az oldalpanel átlátszó, és a házban az óriási CPU-toronyhűtőkön kívül akár 360 mm-es vízhűtő-radiátor is elfér.

Ár: 13 900 forint

 

3-Prémiumkategória: FSP CMT510

Edzett üveg oldallapok, átlátszó, szintén üveg előlap és sok-sok, RGB színekben világító ventilátor került a kétkamrás, fekete színű, könnyen szerelhető CMT510-be, amely természetesen már ODDless kialakítású, és felszereltségéhez mérten nem is vészes az ára.

Ár: 29 900 forint

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.