Hirdetés

4 új, moduláris HTC headset érkezett



|

A tajvani gyártó nem aprózta el a dolgot, az Oculusok új generációjára válaszul elhozta a Vive Cosmos utódjait.

Hirdetés

Bármennyire is lassú a VR-piac alakulása, az érdekelt gyártók azért nem adják fel a harcot. A játékosok között a különféle felmérések szerint még mindig csak egyszámjegyű százalékot képviselnek a saját VR eszközöket birtoklók, tehát elvileg lehet azt mondani, hogy egyelőre apró érdekességnél nem több a szegmens, de láthatjuk, hogy az Oculus megvásárlásával és különféle virtuális valóságban elképzelt közösségi terekkel a Facebook már teljesen másféle felhasználásban gondolkodik, és persze az is növelheti a rajongók táborát, ha egyre több, jobb és elérhetőbb eszközök közül válogathatnak. Már csak ezért sem hangzik rosszul, hogy a HTC kapásból 4 új headsettel jelentkezett.

Hirdetés

Mind a négy új eszköz a tavalyi, PC-s Vive Cosmos jogutódja, és a bennük használt technológia is legtöbb esetben ugyanaz, ráadásul hasonlóképpen moduláris dizájnt képviselnek, ami szintén jóféle stratégia lehet arra, hogy egyre többeknek eljuttathassa a virtuális valóság élményét. Nézzük az újdonságokat!

Vive Cosmos Play

A Vive Cosmos Play az új Cosmos sorozat belépő szintű modellje. Ugyan hivatalos árat (és megjelenési dátumot) még nem közölt a gyártó, de annyit igen, hogy ez lesz a legolcsóbb eszközük. Négy szenzor-kamerával rendelkezik hat helyett, de továbbra is van külső tracking, tehát itt sem kell azzal szórakozni, hogy külső szenzorokat telepítsünk a szoba minden szegletébe, amelyek pozicionálnak majd minket a virtuális világban. Viszont a négy szenzor miatt azért esélyesen kevésbé lesz pontos a követés.

Már a Play modell is moduláris felépítésű, tehát simán megtehető az, hogy kezdeti puhatolózásként megvesszük ezt a kiépítést, és később, ha rákapunk a dologra, nem egy teljesen új eszközt kell beszerezni, hanem csak egy extra szenzorokkal ellátott arc-részt, amit rápattintunk a meglévő headsetre, valamint persze új kontrollerekkel is felruházhatjuk.

Vive Cosmos

A Vive Cosmos a fő modell, gyakorlatilag az előző Vive utódja. Hat szenzoros kamerával rendelkezik a derék figyelésére és a vertikális tracking pontosítására, valamint eleve két kontrollerrel érkezik. Szintén moduláris felépítésű, tehát később simán Elite modellt varázsolhatunk belőle. A Cosmos máris elérhető 700 dollárért. Mivel már elérhető eszközről van szó, itt tudunk pontosabb specifikációkat is, a duál 3,4" kijelző felbontása 2880 x 1700 képpont, ráadásul a megújított LCD panelekben a képpontok minden eddiginél közelebb vannak egymáshoz, tehát még kevésbé láthatjuk a rácsvonalak által keltett furcsa effektet. A képfrissítés stabil 90 Hz, a látószög 110 fok. Állítólag sokkal kényelmesebb felhelyezést biztosít, és több arctípusra használható, valamint fejlesztették a fülhallgatót is.

Vive Cosmos Elite

A jelenlegi felhozatal Rolls Royce-a, amelyben külső tracking arcfedő, két extra tracking torony és két Vive kontroller található. Ez így egyben 900 dollárba kerül és 2020 első negyedévében (tehát március végéig) megérkezik, az előrendeléseket február 24-től lehet feladni.

Vive Cosmos XR

Kissé kakukktojás ez a modell, hiszen a Cosmos XR elsődleges célközönségének nem a játékosok számítanak, a HTC inkább fejlesztői célokra ajánlja. Nem is "sima" VR eszköz, hanem már kevert valóságot kezel két átnézeti kamera hozzáadásával, tehát a virtuális elemeket a valós világ képére biggyeszthetjük vele - épp ezért inkább a Microsoft-féle HoloLens versenytársa. Árat még itt sem tudni, de 2020 második negyedévében érkezik, fejlesztői kit formájában lehet majd megvenni, viszont pont a moduláris kialakítás miatt akár a többi headsethez is kapható lesz az arc-feltétje.

A HTC emellett új vezeték nélküli adaptert is elindított, amely 60GHz-en fogadja a videó- és audió-adatokat és kompatibilis az Intel WiGig technológiájával. A többi eszköz specifikációja szép lassan, a megjelenésig biztossá válik, de esélyes, hogy például a kijelző mindegyikben ugyanez marad (legalábbis az eddigi dokumentáció erre utal), és csak a tracking kamerák száma, valamint az extrák jelentenek különbséget.

Ti lecserélnétek a régebbi VR headseteteket valamelyik új HTC Vive modellre? Vagy ha eddig nem voltatok annyira elragadtatva a virtuális valóságtól, ezek az új eszközök beránthatnak? Jöhetnek a kommentek!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.