Hirdetés

HyperX gamer-szett teszt – ezt tudja egy minőségi PC-s csomag



|

Bóvli perifériákkal művészet jól játszani, de ha minőségi szettet választasz, sokkal könnyebben - és stílusosabban - boldogulsz kedvenc játékaidban.

Hirdetés

Nincs olyan élő ember a Föld bolygón, aki minden elérhető PC-s perifériát ismer és kipróbált, de ahhoz nem kell a végtelen tudás birtokában lenned, hogy kitaláld, vannak gyengébb és jobb minőségű példányok. A HyperX-et anno a Kingston indította útjára, ma viszont már a HP szárnyai alatt fejlődik és kínálja a mindenképpen felsőbb polcokra való perifériákat. Van már tapasztalat, kiváló mérnökcsapat és egy nem túl hivalkodó, de nem is az irodai vonalat erősítő dizájnnyelv, amelynek mentén számtalan emlékezetesen jó eszköz látott már napvilágot.

Tesztünk két szereplőjében mindenképpen közös, hogy az aktuálisan legmenőbb trendeket követik, emellett pedig egyértelműen a gaming van a fókuszban - mind dizájn, mind pedig szolgáltatások szempontjából. Leteszteltük, milyen az élet két vérbeli gaming perifériával.

Hirdetés

HyperX Alloy Origins 65

Kétség sem férhet hozzá, hogy az Origins 65 a gamereknek készült. A nevében szereplő szám a 65%-os méretet jelöli, vagyis egy kifejezetten kicsi, a gamingre fókuszáló, angol (US) kiosztású billentyűzetről van szó, amelyen azért jutott hely a kurzorvezérlőknek és négy vezérlő-alapgombnak (Home, Del, PageUP, PageDown). Sok parancsot csak a jobb oldali Alt mellé helyezett Fn gombbal tudsz meghívni, legyen az multimédia-vezérlés, háttérvilágítás-szabályzás, vagy az F1-F12. Aki még nem használt ilyen tasztatúrát, de munkára is tervezi bevetni, azzal is számolnia kell, hogy a "0" sem kapott saját gombot a magyar kiosztás szerint, ezt alapjáraton az Fn+bal felső gombbal tudod előcsalogatni, viszont van megoldás ennek áthidalására.

A dobozból kibontva már súlyra is érezhető, hogy egy rendkívül masszív példányról van szó: a kompakt méret és a teljes egészében alumínium ház együttese meggyőző stabilitást biztosít.

Ez nem az a billentyűzet, amit csak úgy odavághatsz dühödben

- ki tudja, egy jól irányzott csapás és az asztallapod is kettétörik. Na de nem is vagdalkozásra tervezték az Origins 65-öt, hanem játékra, és ehhez villámgyors reakcióidőre, valamint megfelelő gombokra van szükség.

A nálunk járt példányban HyperX-típusú kapcsolók kaptak szerepet, méghozzá a taktilis Aqua változatok. Ezek viszonylag halk (de végállásban tompa kattanó hangot kiadó), közepesen könnyen lenyomható (a Cherry Rednél egy kicsit kisebb ellenállású, 40 g-s), nem túl erősen visszarugózó kapcsolók, amelyekben természetesen ott az RGB LED is. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Windows Áruházból beszerezhető NGenuity szoftverrel tetszőleges világítási effektusokat programozhatsz fel, sőt, ezeket a billentyűzet fedélzeti memóriájába is elmentheted három profilba. Előre rögzítetten is sokféle extra világítást beállíthatsz akár a teljes klaviatúrára, akár csak meghatározott gombokra is.

Az Origins 65 személyre szabható Game módot is kínál, amelyet aktiválva letilthatod például az Alt+Tab-ot vagy az Alt+F4-et. Szintén az NGenuity-ben éred el a makrózási opciót is, ahol minden egyes gombot (és azok Fn-megfelelőjét) felprogramozhatsz tetszőlegesen összetett parancsokkal. Nem csupán rögzített makrókat, Windows vezérlőfunkciókat is beállíthatsz, ami adott esetben igen hasznos lehet (sőt, például a "0"-nak is kioszthatsz dedikált gombot).

A készülékház megépítéséről már szóltunk (a lábak sem hiányoznak!), de hasonló igényesség jellemzi a gombsapkákat is. A double shot PBT sapkák nem kopnak és nem fényesednek ki, ráadásként pedig a dobozban gombsapka-kiszedő csipeszt és két extra sapkát is találunk. A bal felső és a Szóköz gombokat lehet így leváltani űr-témájú sapkákra, ami feldobja a fekete billentyűzetet és megfelelő világítással nagyon jól mutat bármely asztalon.

Az Origins 65-öt a dobozban található, harisnyázott Type-C-Type-A kábellel kapcsolhatod gépedhez. Az 1000 Hz-es lekérdezéshez teljes anti-ghosting társul, a kompatibilitás pedig korlátlan (vagyis PC-n kívül minden, USB-s billentyűzetet kezelő eszközzel használható).

HyperX Pulsefire Haste Wireless

Szintén a manapság divatos súlycsökkentés jellemző a Haste Wireless egérre is, amely mindösszesen 59 grammot nyom. Ezt a más gyártók által is előszeretettel alkalmazott, méhkaptár-szerű kivágással könnyített borítás révén érték el, ami nem mellesleg tenyered szellőzését is biztosítja. Ezt a HyperX megfejelte IP55-ös fröccsenésállósággal, vagyis egy korty kóla, vagy némi tenyérizzadság (ha mégis lenne), nem tesz kárt a Haste Wirelessben.

Az 59 grammos tömeg már csak azért is nagy szám, mert az RGB-világítás nem maradt ki, igaz, csupán a görgő kapott LED-et. Jó hír, hogy rendszerbe is illeszkedik ez a világítás, vagyis az NGeniutiy szoftverben összekapcsolhatod a billentyűzet és az egér világítási effektjét - kár, hogy más rendszerekkel, perifériákkal még nem kompatibilis ez a funkció.

Használati szempontból talán fontosabb, hogy vezetékmentes módban is használható, sőt, elsősorban erre szánták készítői. Tölteni Type-C kábellel lehet, és így is bevetheted, ám ez a harisnyázott kábel egy kicsit merevebb, mint a vetélytársak esetében. A nano vevőhöz egy ötletes átalakítót is kapsz, de normál PC-nél nem lesz gond a gyors beüzemeléssel. A beépített akku 370 mAh-s, ám ez akár 100 óra használatra is elegendő.

A szimmetrikus kialakítású, közepes méretű főgombokkal szerelt egér minőségi PTFE-talpakon csúszik, ami nagyon kicsi ellenállású, továbbá cseretalpakat is találsz a dobozban. Ugyanitt két extra csúszásmentes, méretre szabott matrica is várja, hogy szükség esetén felragaszd az egér két oldalára. Mi ezt nem tettük meg: bár az oldal nem gumírozott, azért a stabil tartással így sem akadt gondunk.

Odabent PixArt PAW3335-os szenzor található, amely hardveresen 16 ezer DPI-re képes és támogatja a valós idejű érzékenységállítást is. A főgombok alatt aranyozott, porvédett TTC Golden mikrokapcsolók találhatók, amelyek 80 millió kattintásra hitelesítettek. A lekérdezés 1000 Hz-es és egyetlen profilhely várja, hogy beállításaidat elmentsd az egérbe is.

A vezetékmentes kapcsolat 2,4 GHz-en dolgozik és meglehetősen stabil volt egész teszt alatt - ezért is furcsa, hogy a leírás arra kér, 20 cm-re legyen a vevőegység az egértől. Sajnos az egér alján mindössze egy ki/bekapcsoló árválkodik, BT-módba nem tudod átkapcsolni, mert ilyenre nem képes. Ez persze sokkal rosszabb késleltetéssel is járna, de talán néha kapóra jöhetne. Ellenben az alján figyelmesen egy vevőegység-tartó helyet is kialakítottak, így hordozásnál a vevőegységet itt rejtheted el, hogy ne a táska alján kelljen minden alkalommal kutakodni és a laptop USB portjában se kelljen benne felejtened.

A játék kicsiben

Ha kicsi az asztalod, de nem akarod, hogy ez a virtuális csatatéren korlátozzon, neked szól ez a szett. Akkor is neked való, ha notebookod mellé profi gamer perifériaszettet szeretnél, és ezt néha bizony hordoznod is kell.

Az Alloy Origins 65 nagyon masszív és jól is néz ki, de kábeles, vagyis nem szabadulsz meg minden zsinórtól. Ezt enyhítendő Type-C-re lesz szükséged, akár a mobilod töltője is megteszi. A világítás látványos, az NGenuity-vel nincsen gond, de a 65%-os kiosztást bizony szokni kell, pláne akkor, ha szeretnél sokat gépelni is. Az Aqua kapcsolók kellemes taktilis élményt nyújtanak, de teljesen csendesnek azért nem mondanánk, főként a végállásban hallható koppanás miatt.

A Pulsefire Haste Wireless szerencsésen szimmetrikus, de a sniper-gomb nekem hiányzott róla és fedélzeti profilt is csak egyet menthetsz el az egérbe. Az erőszakos tömegcsökkentés oltárán néhány millimétert feláldoztak a hosszából, RGB LED-ből is egészen kevés került bele, no és az oldala is lehetne rögtön csúszásgátló felületű, de utóbbit a dobozban mellékelt kiegészítővel könnyen orvosolhatod. A 100 órás üzemidő szuper, a sebesség és reakcióidő szintén elegendő akár komoly FPS-gaminghez is, kábeles módban viszont vigyázz, mert hiába nevezik HyperFlex Type-C USB-kábelnek, valamivel merevebb, mint vetélytársai esetében.

A billentyűzetért - amely nem érhető el magyar szitázással - 53 890 forintot kérnek, ami igen borsos ár, a Pulsefire Haste Wireless egér pedig 30 ezer forint, ami akár reálisnak is tekinthető.

HyperX Alloy Origins 65

Ár: 53 890 Ft
Az Alloy Origins 65 nagyon masszív és jól is néz ki, de kábeles, vagyis nem szabadulsz meg minden zsinórtól.
  • HyperX Aqua taktilis kapcsolók
  • gombonkénti RGB-világítás
  • 3 fedélzeti profil
  • angol (US) szitázás
  • Game-mód
  • 1000 Hz-es lekérdezés
  • Type-C kábeles csatlakozás
  • N-key rollover, 100% anti-ghosting
  • 315×106×37 mm, 826 g
  • gombsapka-kiszedő csipesz, 2 extra gombsapka
  • NGenuity szoftver
PRO
  • masszív
  • kiváló mechanikus kapcsolók
  • közepesen halk
  • cserélhető gombsapkák (2 extra a dobozban)
  • Type-C kapcsolat
  • jó szoftver
Kontra
  • nincsen vezetékmentes mód
  • magyar kiosztásnál a 0-ás gomb nehezen elérhető
  • borsos ár
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 8147
    [topic] => 1
    [group] => 2
    [gameinfo_name] => HyperX Alloy Origins 65
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 379
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2022-12-06 15:21:15
    [gameinfo_webpage] => https://hyperx.com/collections/gaming-keyboards/products/hyperx-alloy-origins-65?variant=41950612652
    [gameinfo_tags] => hyperx, pulsefire, alloy origins, billentyűzet, egér, gaming, gamer, wireless, teszt
    [gameinfo_url] => hyperx-alloy-origins-65
    [gameinfo_pro] => masszív
kiváló mechanikus kapcsolók
közepesen halk
cserélhető gombsapkák (2 extra a dobozban)
Type-C kapcsolat
jó szoftver
    [gameinfo_kontra] => nincsen vezetékmentes mód
magyar kiosztásnál a 0-ás gomb nehezen elérhető
borsos ár
    [gameinfo_data] => HyperX Aqua taktilis kapcsolók
gombonkénti RGB-világítás
3 fedélzeti profil
angol (US) szitázás
Game-mód
1000 Hz-es lekérdezés
Type-C kábeles csatlakozás
N-key rollover, 100% anti-ghosting
315×106×37 mm, 826 g
gombsapka-kiszedő csipesz, 2 extra gombsapka
NGenuity szoftver
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 53 890
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Az Alloy Origins 65 nagyon masszív és jól is néz ki, de kábeles, vagyis nem szabadulsz meg minden zsinórtól.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 379
            [manufacturer_name] => HyperX
            [manufacturer_url] => 
            [manufacturer_link] => https://www.hyperxgaming.com
            [link] => /gyarto/
        )

    [link] => /termekinfo/hyperx-alloy-origins-65-8147.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => masszív
            [1] => kiváló mechanikus kapcsolók
            [2] => közepesen halk
            [3] => cserélhető gombsapkák (2 extra a dobozban)
            [4] => Type-C kapcsolat
            [5] => jó szoftver
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => nincsen vezetékmentes mód
            [1] => magyar kiosztásnál a 0-ás gomb nehezen elérhető
            [2] => borsos ár
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.6
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    9

  • Ár/Érték:

    8

  • Anyagminőség:

    10

  • Extra funkciók:

    8

  • Szoftver:

    8

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.