Hirdetés

Igazi rémálom lehet nyáron a folyadékhűtéses gamer asztal



|

A nem mindennapi szerkezet nyilván jól hűtheti PC-nk hardvereit, de nem véletlen, hogy nem elterjedt megoldás ez.

Hirdetés

Alapvetően nem bonyolult dolog otthon összeállítani egy PC-t, hiszen a legtöbb alkatrésznek gyakorlatilag megvan az előre kialakított helye, de azért vannak olyan kihívások, amelyek így is kifoghatnak sok játékoson.

Nagy megterhelés mellett értelemszerűen alaposan felmelegednek a hardverek, és nagyon nem mindegy, hogy milyen módszerrel próbáljuk meg biztonságos hőmérsékeleten tartani őket. Egyre elterjedtebb a vízhűtés, ami megbízható és csendes, ha pedig egy egész asztalnyi van belőle, akkor nagyon is hatásos.

Hirdetés

A Linus Tech Tips bemutatta, hogyan lehet egy olyan gamer asztalt készíteni, ami nemcsak gondoskodik perifériánk biztonságos megtartásáról, de még hűti is a gépünket. Az ötlet a csatorna egyik nézőjétől, a csodás nevű Depressed Zip File-tól származik, és alapvetően nem teljesen hülyeség. Ahogy az az alábbi videóból kiderült, a megvalósítás során a FlexiSpot egy asztalát használták alapként, amit az Alphacool vízhűtésével és a Protocase kereteivel egészítettek ki.

Sajnos ez nem egy olyan szerkezet, amit egyszerű házilag összerakni, mivel nyolc, egyenként 560 mm-es hűtőt használtak fel hozzá, a foglalatokat lézerrel vágták ki, és még a hidraulika ereje is kellett az egészhez.

Az eredmény viszont önmagáért beszél. A Doom Eternal futtatása közben egy RTX 3090-es 53 fokig melegedett, miközben a legmagasabb beállítások mellett, ray tracinggel futott a játék több mint 200 fps-sel. A gépben lévő Intel Core i9-12900KS processzor némileg melegebb volt, elérte a 82 fokot is, de összességében a teljesítmény még így is elképesztő.

Nyilván van hátránya is a dolognak, hiszen a hőnek valahol távoznia kell, ami azt eredményezi, hogy az asztal felülete szintén alaposan felmelegszik. Ez télen jól jöhet, de a nyári melegben egészen borzasztó élmény lehet.

Persze az ötlet így is zseniális, habár arra nem érdemes számítani, hogy a nagy gyártók rögvest előállnak a vízhűtéses asztallal.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.