Hirdetés

Így működik az AMD 3D V-Cache



|

Egyre népszerűbb, pedig nehezen érthető, miért jó az, ha eggyel több gyorsítótárat kap egy processzor. A V-Cache csak egy átmeneti titkos fegyver vagy az x86-os CPU-k mentőöve? Cikkünkben ennek járunk utána.

Hirdetés

Viszonylag keveset lát a két nagy processzorgyártó piaci és technológiai versengéséből egy átlagos felhasználó, és még annál is kevesebbet ért meg. A fő szempont mindig az árcédulán szereplő összeg, illetve az ezért cserébe kapott számítási teljesítmény. Mi más érdekelhetné azokat, akik számára a PC csak egy eszköz a munkával kapcsolatos feladatok elvégzéséhez vagy a digitális szabadidős tevékenységek kiaknázásához? Ez pedig így van jól, nem róható fel senkinek, ha nem szeretne elmerülni az architektúrák mélyvízében, mindennek úgy kell működnie, hogy az érte kifizetett összeget ne tekintsük az ablakon kidobott bankóknak.

Ilyesmi elgondolás élteti és pörgeti mind a mai napig a gamer notebookok kategóriáját is, de olykor érdemes időt és energiát szentelni egy-egy fejlesztés megértésére. Különösen akkor, ha azt komolyabb marketingkampány is erősíti, aminek kifejezetten az a célja, hogy az átlagfelhasználó a döntési szempontok közé felvegye az új funkciót vagy technológiát. Ilyen volt annak idején a többmagos processzorfelépítés, az új órajelhatárok elérése vagy épp a 64 bites korszak beköszönte. Ezeket elég emlékezetes mérföldkövek voltak, és bár pontosan felidézni kevesen tudják, azt mindenki megtanulta, hogy ezekre figyelni kell, ezek fontos szempontok.

Úgy fest, hogy egy ilyen ponthoz érkeztünk el az AMD-nek köszönhetően, a speciális gyorsítótár szerintük egyértelmű teljesítménynövekedést jelent, és emiatt a jövő processzoraiban fix helye van. Szuperül hangzik, most már csak azt kellene tudni, miért kell egyáltalán extra adattár egy modern, 8-16 magos központi egység számára.

Gyere, és legyél te is PCW Max tag!

Olvasd tovább minden cikkünket és élvezd a tagoknak járó extra kedvezményeket egész hónapban akár egy pizzaszelet áráért!

Kipróbálom
Már előfizető vagyok, bejelentkezem
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.