Hirdetés

Így oldaná meg a videokártya-hiányt az NVIDIA



|

Úgy tűnik megvan, hogy milyen Pascal-alapú bányászkártyákat dobnak piacra az NVIDIA partnerei.

Hirdetés

A digitális pénz GPU-k segítségével felturbózott bányászata komoly fenyegetést jelent a fogyasztói szektorra nézve, ugyanakkor a gyártók számára a plusz árbevételek miatt nehéz figyelmen kívül hagyni ezt a szegmenst. 

Hirdetés

Sajnos azonban minél több videokártyát emésztenek fel a bányászok, annál kevesebb (és drágábban) marad a gamereknek, akik a valódi célközönséget jelentenék ezeknél a termékeknél. Az AMD számára ez különösen rossz, ugyanis több bányásznak van és lesz Radeon grafikus vezérlője, mint gamernek. A fejlesztőknek pedig emiatt egyre kevésbé áll majd érdekében a játékokat AMD GPU-ra is optimalizálni, főleg minél hamarabb.

A helyzet megoldása érdekében az AMD és az NVIDIA egyaránt bányászatra tervezett videokártyákat készül a piacra dobni. Ezeken nem lesz grafikus kimenet, az elektronikai és hűtőalkatrészek ellenben 24/7-es működésre lettek tervezve, még ha a Radeon Pro vagy Quadro sorozatokhoz nem is érnek fel tartósságban. Legutóbb már láthattunk egy kis ízelítőt. 

Ugyan a Pascal architektúra a sajátosságai miatt jóval gyengébb a bányászatban, mint a Polaris vagy a GCN, de az NVIDIA számos bányászkártyát épít a meglévő Pascal GPU-kra. A GP104-es lapkára épít a P104-es sorozat (GTX 1080 és GTX 1070), a GP106-ra a P106 (GTX 1060). 

A VideoCardz már össze is állította a listát a még meg sem jelent bányászkártyákról, amelyek a P104-es és a P106-os sorozatokat erősítik. Többek között az ASUS, az MSI és a Colorful is készül ilyesmivel. A kártyák külseje megegyezik a normál kiadásokéval, azonban videokimenet egyiken sincs. 

Az árazásról egyelőre nem tudunk semmit, pedig kritikus kérdés lesz. Ha a mezei videokártyák ára kedvezőbb marad, akkor a bányászoknak nem lesz okuk az újdonságokat megvenni, a gamerek pedig továbbra is szorult helyzetben maradnak. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.