Hirdetés

Így teljesít az Intel reménybeli népkártyája a GeForce RTX 3060 ellen



|

Közel félszáz játékban eresztették egymásnak az Arc A750-et és az RTX 3060-at.

Hirdetés

Az Intel továbbra sem tűzte ki a tavaly beharangozott diszkrét GPU-inak megjelenési dátumát, de a legoptimistább várakozások szerint akár már a nyár vége előtt megjelenhet az Arc néven futó modellcsalád első képviselője, a középkategóriás A750.

Erre utal az is, hogy az elmúlt hetek során a kékek intenzív marketinghadjáratot folytattak, amelyben az Nvidia rivális megoldásával, a hivatalosan 329 dolláros áron kínált GeForce RTX 3060-nal vetették össze az A750 Limited Edition teljesítményét. A promóció legújabb fejezetében közel félszáz játék kapcsán osztották meg a középkategóriás kártyák átlagos fps-értékeit.

Az Intel grafikonjai arról árulkodnak, hogy a sorozatgyártás előtti hardverek mérései alapján az Arc A750 felveszi a versenyt az RTX 3060-nal, a címek többségénél még le is pipálva azt. A DirectX 12-es játékokban 1080p-s felbontás és magas grafikai beállítások mellett magasabb fps-számot produkál például a Cyberpunk 2077-ben, a Red Dead Redemption 2-ben, a Far Cry 6-ban és a Call of Duty Warzone-ban is, de 1440p-s felbontással is hasonló az eredmény.

Hirdetés

Az Intel összességében azt állítja, hogy 43 darab DX12-es, valamint 6 darab Vulkan-alapú címben összemérve a kártyákat az Arc A750 átlagosan 1,02-1,05x-ösen múlja felül az Nvidia népkártyájának teljesítményét. Ez ugyan nem nagy különbség, de ha a valóságban is így alakul, egy jó érzékkel belőtt árazással akár még népszerű választásnak is bizonyulhat a kékek üdvöskéje.

A nagy kérdés, hogy miként viselkedik majd a DX11-es, vagy régebbi játékokkal, a kiszivárgott benchmarkok alapján ugyanis az optimalizáció hiányában ezekben nem igazán jeleskednek az Alchemist kódnéven futó Intel GPU-k. A Shadow of the Tomb Raider DX11-es verziója például csak feleannyi képkockát produkált másodpercenként az A750-nel, mint a DX12-es kiadás.

Az elemzők ezért úgy vélik, hogy a siker érdekében az Intelnek valahol az RTX 3060 hivatalos ára alatt kellene ringbe küldenie a kártyát, hogy az inkább a 3050-nel konkuráljon. Annál is inkább, mivel a kriptopiac gyengélkedésével látványosan bezuhant a kereslet a GPU-k iránt, így az új szereplőként belépő kék csapat lecsúszott arról az időszakról, amikor a hiány miatt bármit, bármilyen áron el lehetett adni. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.