Hirdetés

Így trükközik az Nvidia a notebook GPU-kkal



|

A legfrissebb információk szerint az Nvidia leegyszerűsíti a laptopokba szánt RTX 30-as lapkák osztályozását. Biztos jó ötlet ez?

Hirdetés

A CES 2021-en bemutatott, kifejezetten gaming notebookokba szánt RTX 30-as sorozatú lapkák új szintre emelhetik a hordozható játékélményt az erősebb ray-tracing és a továbbfejlesztett DLSS technológiának köszönhetően. Sikeres piaci starttal számol mindenki, a gaming notebook piac fajsúlyos szereplői azonnal teljes termékcsaládos hódítást indítottak a játékosok szívéért. Azonban a legújabb információ szerint lesz itt egy kis gond már rögtön az első randevú előtt.

A nagy notebookgyártók bejelentésénél sem feltétlenül lehetett tudni, hogy mely verziókat (Max-Q vagy Max-P) építik be a különféle méretű és kinézetű gépeikbe. Pedig az NVIDIA annak idején egészen pontosan meghatározta az utat a GTX 10-es széria Max-Q kiadásainak: olyan, extrém könnyű és vékony laptopokhoz készültek, amik kvázi új gaming notebook kategóriát hoztak létre.

Ehhez a hardveres kínálathoz készült a BatteryBoost és WhisperMode szoftveres támogatás, ráadásul az NVIDIA konkrét hardvertervezési követelményeket is megfogalmazott a partnergyártói felé. Magyarán, nem lehetett csak úgy Max-Q-s konfigurációt piacra dobni.

Hirdetés

Nos, úgy tűnik, a Max-Q, illetve a teljes sebességet nyújtó Max-P külön útjai most összefutnak, és nem tudjuk majd, melyik is üzemel konkrétan a megvásárolt notebookban. A legfrissebb információ szerint az NVIDIA az RTX 30-as sorozatnál meglehetősen rugalmasan kezeli a lapkák konfigurációját; teljes mértékben a notebookgyártókra bízza, hogy az adott GPU esetében melyik kiépítést választják.

Amint az a táblázatban is látszik, a kulcs tényező itt a GPU Subsystem Power, ami nem egy konkrét érték, hanem egy intervallum lehet. Tehát pl. az ASUS vagy az MSI eldöntheti, hogy az alaplapi tápellátás vagy hűtőrendszer adottságainak megfelelően minimum vagy maximum (netán köztes) fogyasztási keretet állít be. Ez alapján olyan "furcsaságokkal" találkozhatnak a játékosok, hogy pl. egy 115 W-ra beállított RTX 3060-as laptop teljesítményben felülkerekedhet a jócskán visszafogott, 80 W-os keretből gazdálkodó RTX 3080-as konfiguráción.

2018-ban mutatkoztak be az első Max-Q laptopok

Ezzel egyébként önmagában talán nem is lenne baj, az első, GTX 1080 Max-Q kiadású grafikus lapkánál is hasonló különbségek jöttek ki a Max-P változatokkal összevetve. Ami új ebben a történetben, hogy sem az NVIDIA nem jelöli ezentúl az ismert kiegészítéssel a konkrét GPU-t, illetve a notebookgyártóknak sem kell feltüntetniük, mégis milyen fogyasztási keretre beállított GPU dolgozik a gépben. Csak ennyit látunk majd: RTX 3080 Mobile GPU; nagyon nem mindegy azonban, hogy Max-Q vagy Max-P módon lett-e integrálva.

A minimum és maximum TDP között akár 40%-os órajelkülönbség is mérhető, emiatt pedig illene megjeleníteni a kiegészítő infót. A 240 és 360 Hz-es kijelzőkkel szerelt új gaming laptopoknál azonnal érezhető lesz a különbség, és nem lennénk annak a helyében, aki ezzel csak a vásárlást követően szembesül.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.