Hirdetés

Ilyen volt 10 éve a videokártyás keménykedés - a Gigabyte WaterForce legendája



|

Tíz évvel ezelőtt egészen más volt a VGA-piac. Az alapmodelleken felül temérdek egyedi, limitált kiadás is született, színesítve ezzel a kínálatot. A Gigabyte sem viccelt, háromvideokártyás erődemonstrációjuk a mai napig páratlannak számít.

Hirdetés

Veterán PC-sek szerint már nem olyan izgalmas és színes a DIY PC-s piac, mint régebben. Vagy talán a gyártói fókusz helyeződött át máshova? A cégek számtalan okot tudnak felsorolni amellett, éppen most miért nehéz a sorsuk, és ezek között találkoztunk már azzal is, hogy a felhasználók nem igénylik az extravagáns, egyedi megoldásokat - ezzel azért vitatkoznánk. Pedig a nyár sem tartogat túl sok izgalmat: érkeznek a középkategóriás termékek, az év hátralévő részében pedig nem sok újdonságról lehet tudni. A gyártók üzleti türelemjátéka arra megy ki, hogy a PC-s piac Covid utáni korrekcióját túléljék minimális veszteségekkel, és majd 2024-ben újult erővel csapjanak le a PC-s vásárlóerőre.

Közel tíz évvel ezelőtt ez még nagyon másként ment, és például a karácsonyi időszak mindig tartogatott némi meglepetést a videokártyák világában is. A Gigabyte 2014-ben gondolta úgy, hogy akkor a boltok polcaira ereszti a GTX 980 WaterForce 3-way SLi csomagját, ami minden szempontból sokkolóan extrém terméknek minősült.

Kicsit erőltetett a jelző, nehéz szavakkal leírni, mit is jelentett ez a készlet, és egyáltalán kik lehettek a célba vett felhasználói a marketingosztály részéről. Ekkor még ezerrel pörgött a több videokártyát összefogó technológiák körüli felhajtás, az Nvidia nem kevés időt és pénzt fordított arra, hogy az SLi-összeköttetést a játékipar nagyjai mind támogassák. A páros működést hamar kiegészítette a triók és négyes fogatok támogatása, igaz, utóbbi már annyira extrémnek számított a fizikai jellemzők miatt, hogy csak az igazán őrültek vágtak bele az építésbe. A három VGA-t egyszerre működtető PC-k azonban még épp nem lépték át a racionalitás felső határát, a Gigabyte pedig ezt használta ki, ám esetünkben maguk a mérnökök lökték át a szettet a teljes őrültség mezejére.

Gyere, és legyél te is PCW Max tag!

Olvasd tovább minden cikkünket és élvezd a tagoknak járó extra kedvezményeket egész hónapban akár egy pizzaszelet áráért!

Kipróbálom
Már előfizető vagyok, bejelentkezem
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.