Hirdetés

Intel Core i9-11900K teszt - felzárkózási kísérlet



|

Ragyog az AMD Ryzen szerencsecsillaga, az Intel pedig keservesen küzd, hogy áttörje korlátait. A 11. Core-generációval forradalmat ígér - megnéztük, valóban kapunk-e előrelépést.

Hirdetés

Minden szépet és jót igyekezett jó előre a felhasználók tudatába vésni az Intel a 2021 tavaszán megjelent, 11. generációs Intel Core processzorcsaládról. Ez a széria hivatott ugyanis feledtetni az elmúlt időszak elhibázott döntéseit, na és persze beérni,

mit beérni, megelőzni az AMD-t.

A Rocket Lake microarchitektúra valóban sok tekintetben mérföldkő, de azt csak a valós tesztek döntik el, tényleg sikerül-e visszaszerezni a trónt. Tesztlaborunkba a ma elérhető legerősebb Intel Core CPU érkezett meg egy Gigabyte Z590 AORUS Master alaplap társaságában.

Hirdetés

Fejlesztés és újramelegítés

Nagy bajba sodródott az elmúlt évek során az Intel. Miközben évek óta gyártástechnológiai nehézségekkel küzd, biztonsági botrányok tépázzák és már az Apple is elpártolt tőle, a konkurens AMD sikert sikerre halmoz. Az elmúlt 2-3 Intel Core-generációnál minimális előrelépést láthattunk csupán, de vannak olyanok is, akik szerint már a 4. Core-generáció óta egyhelyben topog az Intel.

A CPU-foglalatok szinte évente váltják egymást, így a kompatibilitás borzalmas, a fogyasztás és hőtermelés az egekbe szökött, miközben az AMD Ryzen CPU-k könnyedén megelőzték az Intelt játékok és felhasználói programok alatt is. Ha ehhez még a hatékonyságot, vagyis a fogyasztást is hozzávesszük, az AMD előnye mára tekintélyesnek mondható.

A Rocket Lake-nél azonban az Intel hat év(!) elteltével végre valahára egy teljesen új microarchitektúrát mutatott be, amellyel jelentős, akár 20 százalékos IPC-növekedést ígér (Instructions per Cycle), továbbá minden olyan technológia bevezetését, amellyel az elmúlt években adós volt. Kivéve a fejlettebb gyártástechnológiát.

Az új microarchitektúra némiképp már ismerős lehet, ez ugyanis a 10 nm-es mobil CPU-kban már megjelent Sunny Cove, amelyeket az Intel 14 nm-es technológiára ültetett (vissza). Ez a döntés egyrészt a hatékonyabb gyártásra, másrészt vélhetően az órajelezésre vezethető vissza: 14 nm-en az 5 GHz átlépése is lehetséges, 10 nm-en pedig nem.

Már az elején, a technikai adatokat böngészve ki lehet azonban szúrni néhány aggasztó paramétert: az alapjaiban megváltozott felépítés miatt a magok számából és az LLC gyorsítótár méretéből is vissza kellett venni, nőtt a fogyasztás, a hőtermelés és az ár is feljebb kúszott.

Van azért jó hír is.

Az akár 5,3 GHz-es órajel mellett végre DDR4-3200-as RAM-vezérlő került a lapkára, megjelent a hivatalos PCI Express 4.0 támogatás, az AVX-512 és néhány egyéb kiegészítés is. Integrált GPU is került a CPU-ba, méghozzá egy UHD 750-es típus, amely a 10 nm-es Tiger Lake-ből érkezett és ígéretek szerint akár 50%-kal jobb, mint elődei.

Az Intel Core CPU-inál már régen nem egy szimpla Turbo Boost üzemmód van csupán, ami javíthatja a nem többszálú programok futását. Jelen tesztalanyunk például 5-féle órajelbeállítással képes üzemelni.

Alapórajel (Base Clock): Ez az a frekvencia, ahol a CPU garantáltan nem lépi át a TDP-értékét és stabilan, tartósan működik. Jelen esetben ez 3,5 GHz.

Turbo Boost 2.0: Turbó módban a terhelt magok számának függvényében emelkedik az alapórajel.

Turbo Boost Max 3.0: Turbó módban a legjobbnak megjelölt és terhelt magok extra (általában egy, maximum 2 darab) extra órajelre kapcsolhatnak.

Thermal Velocity Boost: Amennyiben turbó módban a CPU nem lépi át a 70 Celsius fokot, 100 MHz extra órajelemelést kap a CPU minden használatban lévő magja.

Adaptive Boost Technology: Turbó módban 3 vagy több mag terhelése esetén megpróbálja a használatban lévő magok órajelét még tovább emelni akár a Turbo Boost 2.0 1-2 magos terhelés felső határáig. Vagyis ideális esetben (hőmérséklet, fogyasztás) akár mind a 8 mag dolgozhat TB2-es órajelen (a 11900K-nál ez 5,1 GHz) egy rövid ideig.

A Z490-es chipkészlettel is kompatibilisek a 11. generációs Intel Core CPU-k, sőt, a megfelelően előkészített lapoknál a PCIe 4.0 is kihasználható. Az 500-as chipkészletnél megduplázták a DMI kapcsolat sávszélességét is, így a déli hídhoz kapcsolódó vezérlők nagyobb fokozatra kapcsolhatnak. Ide tartozik még a RAM-tuning engedélyezése is a középkategóriás alaplapi chipkészletekkel, mint a H570 és a B560.

Trükkös alaplapok

És ha már a chipkészletekről esett szó, említsük meg az alaplapokat is. A turbó órajelek a terhelt magok számától, a fogyasztástól, a hőterheléstől is függhetnek, amelyek közül utóbbi kettőre előre definiált határolókat ír el az Intel az alaplapgyártók számára.

Nos, ezeket felül lehet írni és a drágább lapokon ezt meg is teszik a gyártók, így például alap BIOS-beállítások mellett nem csupán magasabb órajelet és turbó mód melletti hőmérsékletet engedélyeznek az egyes órajelmódoknak, de ezt képesek hosszabban is megtartani. Ez persze nincsen ingyen: egyrészt ez igazán csak a nagyon drága, minőségi VRM-mel és hűtéssel szerelt lapokon látványos, másrészt

alaposan túlméretezett hűtésre és tápegységre is kell költened

és számolnod kell a jelentősen megugró fogyasztással is. Miután hűtő nem jár a 11900K-hoz, itt nyugodtan számolhatsz alsó hangon is 20 ezer forinttal, de ha a maximális teljesítményre vágysz, inkább 30-60 ezerrel kalkulálj, mert jó eséllyel 360 mm-es radiátorral szerelt, minőségi AIO vízhűtést leszel kénytelen vásárolni.

Újabb, fejlettebb, mégis gyengébb?

Már a felépítésből, technikai adatokból is arra következtettünk, hogy a mérések során lehetnek meglepetések - és lettek is. Az előző generációs 10900K-hoz képest 20%-kal kevesebb magot és kisebb LLC gyorsítótárat a felhasználói programok alatt csak részben tudta ellensúlyozni a hatékonyabb microarchitektúra és gyorsabb memória-alrendszer.

Nem érdemes a Ryzen 9-es (3950X és 5950X) CPU-kal sem összehasonlítani a 11900K-t: bár ilyen processzorokat az óriási hiány miatt nem sikerült szereznünk, független mérések szerint többmagos terhelés esetén 50-70%-os az Intel lemaradása, de még egymagos terhelésnél is lassabb 5-8%-kal a 11900K.Játékok alatt (amelyek manapság a 6-magos CPU-kat részesítik előnyben) a 11900K az élmezőnyben versenyez, ám ez az élmezőny igen népes: például itt található az Intel 10600K és az AMD 5600X is, amelyek feleannyiba sem kerülnek, pedig mindössze 3-7%-kal maradnak le a 11900K-tól.

Tehát ár/érték arányt tekintve gamer PC-be abszolút pazarlás 11900K-t választani, gyorsabb nem lesz tőle a játék. És végül még egy roppant fájdalmas tulajdonságát is említsük meg az új Intel csúcs-CPU-nak: fogyasztásban lazán lekörözi összes vetélytársat (273 Watt integrált GPU-val), a 10-magos Intel Core i9-10900K, de még a 16-magos AMD Ryzen 9 5950X is érezhetően kevesebbet fogyasztanak, sőt, utóbbinak a hőtermelése is szerényebb.

Összegzés: Rosszkor rossz helyen

A Rocket Lake alapokat 2019 elején kezdte fejleszteni a cég, amikor még köztudottan tiszavirág életűnek tartotta az Intel az AMD Ryzenek sikerét. Ez azonban nem így lett, mostanra minden területen van azonos vagy jobb megoldása az AMD-nek, egyetlen gondja csupán, hogy nem tud eleget gyártani chipjeiből.

Ahogy a mérési eredményekből is látszik, a 11. generációs Intel Core i9-11900K processzor csúcskategóriás ugyan, ám egyáltalában nem forradalmi. Sőt, közelebbről megnézve jól látszik, gyenge próbálkozás. Kevesebb mag, elavult gyártástechnológia, az egekbe szökő fogyasztás és hőtermelés - még a teszthez használt, kiváló, kétventilátoros Noctua NH-U12A-t is sikerült megmozgatnia a tartós terheléses tesztek során.

A magas órajel és agresszív turbó ellenére sem volt képes a 11900K lerombolni az AMD Ryzen 5000-es szériát, sőt, szinte megmosolyogtató, hogy küzd a CPU-piacon egykor oly dölyfösen basáskodó Intel, hogy beérje a nála olcsóbb, kevesebbet fogyasztó, mégis sokkal erősebb Ryzeneket. Adódik hát a kérdés:

Biztosan meg kellett jelennie asztali verzióban a 11. generációs Intel Core CPU-knak, vagyis konkrétan a 11900K-nak?

Mielőtt azt hinnétek, temetni jöttünk az Intelt, gyorsan tisztáznánk a helyzetet. A 11900K a legrosszabbkor érkezett: gyengébb és drágább, mint konkurense, többet fogyaszt, drága a platform és nem mellesleg manapság csúcs PC-t építeni senkinek sem ajánlott. De a tavalyi 10900K-hoz képest sem jobb: több esetben gyengébb, miközben drágább és többet fogyaszt elődjénél. Az IPC-növelés örvendetes és bizony nagy szükség volt már rá, de ez a jelenlegi versenyben nem elegendő a csúcsliga visszahódításához.

A 11900K-nak meg kellett jelennie, csúcsmodell nélkül egyszerűen nincsen Core-generáció, és ez érthető szempont. A Rocket Lake-nél azonban sokkal fontosabb az Intel 12. generációs Core-szériája, amely nem csak a marketingosztály szerint lesz forradalmi, hanem valóban komoly előrelépést ígér. Az Alder Lake akár már 2021 végén megérkezhet, végre 10 nm-en készül, az LGA1700-as tokozású CPU pedig sok maggal és natív DDR5-támogatással feszül neki az AMD Ryzeneknek.


Ezért lesznek mégis sikeresek a 11. generációs Intel Core CPU-k

Az már egyértelművé válhatott, hogy a 11900K modellről nem vagyunk túlságosan jó véleménnyel, ennek ellenére abban hiszünk, hogy a Rocket Lake modellek a középkategóriában igenis jó vételnek, sőt, szuper választásnak számíthatnak.

A Core i5-11400 például kiváló egy erős gamer PC-be. No nem feltétlenül azért, mert erre nincsen válasza az AMD-nek: egyszerűen azért, mert az elavultabb gyártástechnológiájú Intel CPU-ból sok van és ezért ésszerű áron kapható, az AMD pedig nem. A 11. generációs Intel Core csúcsprocesszoroknak mégis lehet esélyük normális eladási számokat generálni, mégpedig 3 egyszerű okból:

  • Sejthetően az Intel hamarosan kivezeti a 10. generációs, szintén felsőkategóriás elődöket (10700KF, 10850K, 10900K)
  • Az AMD továbbra sem tud elegendő 5000-es sorozatú Ryzen 7/9 CPU-t gyártani
  • Sokan csak azt nézik, hogy a "11" nagyobb, mint a "10", ezért egyértelműnek veszik, hogy jobbnak is kell lennie

Sajnos nem ezek a legjobb érvek a vásárlás mellett, lássuk be.

Intel Core i9-11900K

Ár: 279 000 Ft
A 11. generációs Intel Core i9-11900K processzor csúcskategóriás ugyan, ám egyáltalában nem forradalmi.
  • Rocket Lake kódnév
  • 14 nm-es gyártástechnológia
  • 8 mag/16 szál
  • 3,5 GHz alapórajel
  • 5,3 GHz maximális órajel
  • 2xDDR4-3200 RAM-vezérlő
  • Intel UHD Graphics 750 (32EU) integrált GPU
  • 16 MB LLC Cache
  • 125 W TDP
PRO
  • Magas órajelek
  • Megnövelt IPC-mutató
  • Fejlett platform
  • PCIe 4.0
  • integrált GPU
  • Csúcsteljesítmény
Kontra
  • Csak 8 mag
  • A teljes sebességhez drága körítés szükséges
  • Még mindig 14 nm
  • Nagyon magas fogyasztás és hőtermelés
  • Nem erősebb konkurensénél
  • Magas ár
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7411
    [topic] => 1
    [group] => 25
    [gameinfo_name] => Intel Core i9-11900K
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 1
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2021-04-21 13:39:44
    [gameinfo_webpage] => https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/212325/intel-core-i9-11900k-processor-16m-cache
    [gameinfo_tags] => Intel, Core, processzor, CPU, teszt, AMD, Ryzen, 11. generáció, asztali PC
    [gameinfo_url] => intel-core-i9-11900k
    [gameinfo_pro] => Magas órajelek
Megnövelt IPC-mutató
Fejlett platform
PCIe 4.0
integrált GPU
Csúcsteljesítmény
    [gameinfo_kontra] => Csak 8 mag
A teljes sebességhez drága körítés szükséges
Még mindig 14 nm
Nagyon magas fogyasztás és hőtermelés
Nem erősebb konkurensénél
Magas ár
    [gameinfo_data] => Rocket Lake kódnév
14 nm-es gyártástechnológia
8 mag/16 szál
3,5 GHz alapórajel
5,3 GHz maximális órajel
2xDDR4-3200 RAM-vezérlő
Intel UHD Graphics 750 (32EU) integrált GPU
16 MB LLC Cache
125 W TDP
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 0
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 279 000
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A 11. generációs Intel Core i9-11900K processzor csúcskategóriás ugyan, ám egyáltalában nem forradalmi.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 1
            [manufacturer_name] => Intel
            [manufacturer_url] => intel
            [manufacturer_link] => http://www.intel.com
            [link] => /gyarto/intel
        )

    [link] => /termekinfo/intel-core-i9-11900k-7411.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => Magas órajelek
            [1] => Megnövelt IPC-mutató
            [2] => Fejlett platform
            [3] => PCIe 4.0
            [4] => integrált GPU
            [5] => Csúcsteljesítmény
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => Csak 8 mag
            [1] => A teljes sebességhez drága körítés szükséges
            [2] => Még mindig 14 nm
            [3] => Nagyon magas fogyasztás és hőtermelés
            [4] => Nem erősebb konkurensénél
            [5] => Magas ár
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 6.8
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    7

  • Ár/Érték:

    6

  • Extra funkciók:

    7

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.