Hirdetés

Itt az új Intel platform, jön a COD 4-es alaplap



|

Hivatalosan is megérkeztek a Z390-es Intel alaplapok, de a recept nem sokat változott: az Intel totyog előre, a gyártók viszont kicsit jobban megerőltetik magukat.

Hirdetés

Elég sok hír szól most arról, hogy az Intelnek komoly gondjai vannak a végfelhasználói szegmensben, sőt, a szerverek világában sem túl rózsás a helyzet, de aki ezeket a híreket nem olvassa, egy árlistára pillantással maga is kitalálhatja, hogy valami nem stimmel: az Intel CPU-k árai ugyanis olyannyira elszálltak, hogy az eddigi szuper vételek pillanatok alatt borzalmas pénznyelővé váltak. Ennek ellenére érkezik egy új platform, méghozzá a csúcskategóriában, illetve a legújabb, Core i9-es processzorok, ezek közül mutatunk meg párat.

 

Hirdetés

Pórul járt Intel CPU-k

Nézd csak meg a Pentium G5400-at: az eddig kiválónak számító, 17-18 ezer forintos processzor 1-2 hét alatt 35 ezer forintra drágult, ma pedig már kapni sem igazán lehet. A Celeronokkal ugyanez a helyzet, a Core i3-as modellek pedig megduplázódtak: a Core i3-8100 például már 60 ezer forintba kerül - borzalmas egy vétel.

Most azonban ahelyett, hogy belemennénk az AMD felemelkedésébe és az Intel hibáiba, maradjunk inkább az alaplapoknál, egészen pontosan mai bemutatónk tárgyánál, a Z390-nél.

 

Új chipkészlet, sokkal újabb alaplapok

Az Intel Z390 chipkészlet a topkategória az LGA1151-es platformon, a receptje pedig egyszerű: a Z370 szolgáltatásait és extráit kibővítették az időközben megjelent B360/H370 újdonságaival. A 8. és 9. generációs Intel Core processzorok támogatása mellett megjelent a CNVi támogatása, így olcsóbban kerülhet a chipkészlet mellé Wi-Fi ac vezérlő. Újdonság a Z390-be integrált USB 3.1 Gen2 vezérlő is, így már 6 darab USB 3.1 Gen2 portot is kapunk a Z390-en, méghozzá natívan. Ezt leszámítva több újdonságra ne számíts - legalábbis közvetlenül az Intel részéről. A gyártók ugyanis azért hozzátettek némi extrát, ami mind a dizájnra, mind speciális szolgáltatásokra igaz.

 

COD-os lap és automatikus tuning

Az Asus nem is várta meg a hivatalos megjelenést, már előtte megmutatta nekünk, mire is lehet számítani, ha a Z390-be ugrunk fejest. Természetesen minden szegmensben érkezik Z390-re épített lap, az olcsóbb, középkategóriástól egészen a csúcsig. A bemutatón rögtön meg is akadt a szemünk a COD 4-es speciális kiadáson, ami tényleg jól néz ki. Ennél is jobb hír, hogy hiába a limitált kiadás, várhatóan hazánkban is elérhető lesz. A mi szívünket megdobogtatta még a ROG Maximus XI Gene alaplap is, ami kicsi, de nagyon jól felszerelt és nagyon erős PC-t lehet építeni rá.

Azért hasznos extrának sincsenek híján az új lapok. A tuninghajlandóság javult némileg és megjelent az AI Overclocking. Mielőtt legyintenél, olvasd el, mire is képes ez. Az már önmagában érdekes, hogy a BIOS/UEFI első lépésben meghatározza, hogy milyen minőségű a processzorod. Ez nagyon fontos, és segít abban, hogy az automatikus tuning-rutin belőhesse, hogy meddig mehet el az órajel- és feszültségemelésben. A hűtés is pontozásos értékelést kap, így a tuningra is kapható léghűtés 140-150 pontot, a speciális vízhűtés pedig akár 160 pont feletti értelést is.

A rutin ezt követően teszteli, meddig emelheti a sebességet, így már a BIOS-ban, erőlködés, manuális trükközés nélkül elérhetsz egészen jó eredményt.

 

Már ütjük a vasat!

Tesztlaborunkba már meg is érkeztek az első Z390-es platformok, be is röffentettük a tesztágyat, azonban egyelőre nem árulhatjuk el, egészen pontosan mire számíthat az, aki minél előbb szeretne magának egy ilyen inteles PC-t. A teszt várhatóan október 19-én jelenhet meg: vésd be a naptáradba, hogy akkor rögtön jelentkezünk is minden fontos információval.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.