Hirdetés

IObit Uninstaller 9 – törölj el mindent



|

Az intelligens programeltávolító friss kiadása már nem csak adatbázisára támaszkodik, így a Pro kiadás előfizetői hatékonyabban léphetnek fel a programszeméttel szemben

Hirdetés

Szintje ontja magából a különféle segédprogramokat az IObit, amelynek szoftverei több százezernyi gépen futnak, folyamatosan gyűjtve az anonim adatokat. Egy ekkora adatbázissal már rengeteg mindet lehet kezdeni, például a kínai fejlesztők pontosan tudhatják, hogy a népszerű programok pontosan merre terjeszkednek a telepítésük során, hol érdemes keresni a szemetüket, hátramaradó bejegyzéseiket. Ez a tudás teszi remek programmá az IObit intelligens programeltávolítóját, amelynek ugyan vannak riválisai, de egyik konkurens fejlesztőcég sem rendelkezik több ezer elemes adatbázissal, amelynek köszönhetően az Uninstaller nem csak az általa felügyelt szoftvereket, hanem a korábban telepítetteket is gond nélkül el tudja távolítani.

Természetesen az mindig kérdéses, hogy a néhány hátramaradó registry bejegyzés, üres mappa, néhány kilobájtnyi merevlemezen maradó fájl ténylegesen okoz-e rendszerlassulást, ám az tény, hogy az nem árt, ha tényleg nyom nélkül lepucoljuk a feleslegessé vált programokat.

A kilences verzió fő újdonsága az úgynevezett telepítés monitor megjelenése, amely képes telepítés közben logolni a rendszer változásait, így adatbázis bevetése nélkül is pontosan tudja, hogy egy adott programtelepítés mi mindent hozott magával. Ez a megoldás korábban például a Comodo programeltávolítójára volt jellemző, míg az IObit pusztán adatbázis alapján dolgozott. A vegyes modell, viszont működőképesebb lehet, amennyiben az Uninstaller 9 után kerül egy program a rendszerre, illetve amennyiben a felhasználó rendelkezik Pro licenckulccsal. A nélkül marad az ingyenes kiadás hagyományos megoldása, illetve a manuális felismertetés, amely tapasztalatunk alapján rendkívül erőforrásigényes, így sok esetben nehezen alkalmazható.

Hirdetés

A Windows XP, Vista, 7, 8.x és 10 támogatással, magyar felhasználói felülettel rendelkező program egyébként alapjában véve nem változott az előző generációhoz képest. Indítását követően egy listában láthatod a telepített programokat, a mellettük lévő kukára kattintva azonnal elindíthatod az eltávolítást. Ha pedig egyszerre többet is szanálnál, kihasználhatod a tömeges eltávolítás lehetőségét, amely esetben minimális interakciót vár el a program, viszont csendes eltávolításra nem képes.

Biztos, ami biztos a kilences verzióban növelték az adatbázis méretét is, amely így 150 százalékkal több programot képes kényszerítetten eltávolítani, a potenciálisan kártékony programok esetén pedig 50 százalékos javulás tapasztalható. Emellett megjelentek a Windows Áruház programok mentén a felhasználói értesítések, amelyek ugyan próbálják a felhasználókat segíteni abban, hogy melyek a jó és hasznos modern programok, viszont feleslegesek, hiszen nem léteznek jó Windows Áruház alkalmazások.

Az IObit megoldása nem csak a telepített programokat, hanem a böngészőbeépülőket és a modern Windows alkalmazásokat is képes megtalálni és törölni, még azokat is, amelyek más programok előtt rejtve maradnak. Ez szintén a nagy adatbázisnak köszönhető. Emellett a programban egy szoftverfrissítő is helyet kapott, amely valóban hasznos, sőt, IObit program lévén emellett a szoftverben egy Műveletközpont is került, amely gyakorlatilag nem más, mint a fejlesztő többi megoldásainak a reklámfelülete. S habár a Unintaller 9 néha meglehetősen tolakodó az ajánlataival, egy remek segédprogramnak tartjuk, amelynek az ingyenes kiadása is jól használható.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.