Hirdetés

Jóval takarékosabb lehet a vártnál a GeForce RTX 4060 Ti



|

Ha minden igaz, nem pörgeti majd túl a villanyórát az Ada Lovelace-architektúra első középkategóriás tagja.

Hirdetés

Az Nvidia tavaly ősszel mutatta be a videokártyái legújabb generációját, az Ada Lovelace GPU-kra épülő GeForce RTX 40-es szériát, amelynek eddig három képviselője, az RTX 4090, az RTX 4080 és az RTX 4070 Ti került piacra. A következő lépés a laptopokba szánt variánsok februári rajtja, a legtöbben viszont valószínűleg arra kíváncsiak, hogy mikor fut be az első középkategóriás asztali vas, a többieknél valamivel megfizethetőbb árcédulát kínáló RTX 4060 Ti.

Ennek kapcsán a közismert névnek számító hardveres szivárogtató, kopite7kimi még karácsony előtt szállított egy némileg csalódást keltő pletykát, mely szerint a kártyába csak 8 GB-nyi memória kerül, s az sem GDDR6X, hanem sima GDDR6 szabványú lesz. A jelentés emellett még AD106-350-A1-es GPU-ról, 4352 FP32-es magról és 220 W-os fogyasztásról szólt.

Hirdetés

A szivárogtató nemrég egy újabb poszttal jelentkezett, korrigálva az utóbbi értéket: a legfrissebb értesülései szerint a GeForce RTX 4060 Ti mégsem 220 W-ot, hanem mindössze 160 W-ot eszik majd, vagyis 40 W-tal alulmúlja az előd RTX 3060 Ti-t.

Ha kopite7kimi jelentéseit vesszük alapul, a nyers számok alapján az új középkategóriás kártya nem tűnhet valami biztatónak, hiszen a magok számában (4864 helyett 4352), a memóriabuszban (256-bit helyett 128-bit), a memória sávszélességében (448 GB/s helyett 288 GB/s) és így már a fogyasztásban is elmarad az RTX 3060 Ti-tól. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy mindebből még nem vonhatunk le messzemenő következtetéseket a játékbeli teljesítményre nézve, ráadásul csak pletykákról van szó, tehát egyetlen értéket sem szabad garantáltnak venni.

A tapogatózásnál maradva viszont a sejtések szerint az RTX 4060 Ti, valamint az alap RTX 4070 még valamikor 2023 első negyedévében, vagy a második negyedév elején bemutatkozhatnak, így talán már nem is kell sokat várni a hivatalos tájékoztatásra.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.