Hirdetés

Jövőre talán több konzol juthat a vásárlóknak



|

Az AMD elnöke bizakodó a chiphiány enyhülését illetően.

Hirdetés

Nemrég számoltunk be róla, hogy a befektetőknek tartott pénzügyi tájékoztatója alapján az Intel fejese leghamarabb 1-2 év múlva számít a chiphiány felszámolására. A napokban a rivális AMD is megtartotta a maga negyedéves értékelését, ahol szintén szóba került a hiány kérdése.

A cég álláspontja azért is fontos, mert az összes next-gen konzol az AMD Zen 2-es és RDNA 2-es architektúráira épül, így a pirosak termelése nagyban befolyásolja, hogy a Sony és a Microsoft mennyi gépet tud leszállítani. Az év végén a Steam Deck is csatlakozik a bulihoz, szintén az AMD technológiáját használva.

Hirdetés

Lisa Su, a vállalat elnöke mindenekelőtt elmondta, hogy az AMD remek időszakot tudhat maga mögött: a június végén lezárult pénzügyi negyedévben 99 százalékkal, 3,85 milliárd dollárra nőttek a cég bevételei, így 778 millió dolláros nyereséget könyvelhettek el.

A CEO szerint az AMD már 5 negyedév óta zsinórban növeli a CPU-k piacán birtokolt részesedését, melyben fontos szerepet játszott az adatközpontokba és szuperszámítógépekbe szánt Epyc processzorok elsöprő sikere is.

Lisa Su, az AMD vezetője

A 2021-es évre összességében 60 százalékos bevételnövekedésre számít a vállalat, 48%-os bruttó árréssel.  A jövő kapcsán került szóba a chiphiány kérdése is, amiről Su úgy nyilatkozott, hogy folyamatosan dolgoznak a problémán, 2022-re pedig az általános chiphiány enyhülésére számítanak.

Ez nem mond ellent a Intel-vezér Pat Gelsingernek, hiszen a kékek főnöke úgy véli, hogy az enyhülés jelei már az év második felében jelentkezhetnek. Májusban pedig maga Lisa Su is úgy nyilatkozott, hogy a hatékonyabb gyártástechnológiák révén még az idén felpörgethetik a termelést.

Jelen állás szerint tehát ugyan egyik nagy gyártó sem számít a chiphiány közeli megszűnésére, de a következő hónapok során valamelyest elviselhetőbbé válhat a helyzet. Ebben segíthet a kriptobányászat elleni kínai fellépés, valamint a PC-s piac lassuló növekedése is.

A kereslet-kínálat viszonyának rendeződésével pedig több next-gen konzol juthat a boltokba. Habár az Xbox Series X szállítmányainak megmaradó példányai időről időre feltűnnek a hazai polcokon, a PlayStation 5 beszerzése még mindig nagyon nehéz, az új megrendelők több hónapos várólistával számolhatnak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.