Hirdetés

Júniusban érkezik a Valve Index VR-headset



|

Saját VR-rendszert dob piacra a Valve, több eltérő csomagban is meg lehet majd vásárolni.

Hirdetés

Lehet, hogy újra megpróbálkozik a tech-ipar a virtuális valósággal. Az Oculus első generációs headsete után mindenki azt várta, hogy a VR lesz az IT és ezen belül a játékok új császára, de az évek során kiderült, hogy ez a csoda bizony várat magára. A különféle felmérések szerint 100 játékosból még mindig kevesebb mint 1 rendelkezik valamilyen VR-headsettel - a Steam összesítése szerint ugyan nőtt a VR-tulajdonosok száma a 2017-es 0,4 százalékról, de januárban még mindig csak 0,8 százalékon állt. Nemrég azonban újra elkezdtek mocorogni a gyártók, és bár egy részük kifejezetten nem játékra hegyezi ki a frissen bejelentett eszközeit (mint például a HP),  a Facebook épp most mutatta be nagy csinnadrattával az Oculus Rift S és Quest modelleket, és máshonnan is hallani új headsetek érkezéséről. Most pedig új szereplő érkezik, épp a fent említett Steam mögött álló Valve.

Hirdetés

A Valve miután együtt dolgozott az HTC-vel az utóbbi cég Vive platformján, most a saját VR-rendszerét is piacra dobja. A Valve Index vételára 539 eurótól indul, előrendelése már tart, a kiszállítások pedig június 28-tól kezdődnek. Ezért egy headset jár, 120 Hz-es képfrissítéssel, két darab 1400 x 1600-as LCD-kijelzővel. A Valve szerint ezek a képernyők 50 százalékkal több subpixellel rendelkeznek az OLED-kijelzőknél, ráadásul kísérleti támogatás is van a 144 Hz-es módhoz. Ha szükséges, akkor a 80 és a 90 Hz-es képfrissítés is támogatott. 

Az HTC Vive-hoz képest a látómező 20 százalékkal szélesebb, a hangszórók pedig nem érnek hozzá a füleinkhez. Vagyis a headsetet kényelmesebb viselni, a hang pedig természetesebb a gyártó szerint. Két mikrofon is akad továbbá, két 960 x 960-as kamera, a pupillák közötti távolság 58 és 70 milliméter között állítható. 

PC-hez USB 3.0-án, DisplayPort 1.2-n és 12 voltos tápcsatlakozón keresztül csatlakoztatható, a Valve Index kontrollerek pedig kezenként 87 szenzort használnak, és az ujjak mozgását is követik. Így könnyen fel lehet venni dolgokat, vagy kézjeleket használni, összecsípni az ujjakat, stb. Még a kő-papír-olló is támogatott. A vezeték nélküli kontrollerek 7 órás üzemidőt ígérnek, USB-C-n keresztül tölthetőek.

Ezek ára 299 euró, míg a Base Station 159 euróba kerül. Ebből kettőre vagy többre lesz szükség, a harmadik a trükkös helyekre kell, a negyedik extra 10 x 10 méteres játékteret ad. Több csomagajánlatot is kínál egyébként a Valve. Ezen felül persze a PC-re is szükség lesz, gyors CPU-val, modern videokártyával és minimum 8 GB RAM-mal. Szerencsére akinek van valamilyen HTC Vive hardvere, az kombinálhatja az eszközöket és kontrollereket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.