Hirdetés

Kár lenne lelkesedni a CES új videokártyái miatt



|

Elkerekedett a szemed az RTX 3090 Ti láttán? Esetleg egy RTX 3050-re, vagy RX 6500-ra gyűjtesz? Elkeserítő a helyzet és sokan nem akarják, hogy vége legyen.

Hirdetés

Nagyon-nagyon régóta használok PC-t és minden nyűgével együtt még mindig kedvelem. Így nem is csoda, milyen szívmelengető volt látni, hogy az összes nagy PC- és chipgyártó arról számolt be, mennyire szárnyal a PC-iparág, milyen váratlanul jó eredmények születtek az elmúlt években annak ellenére, hogy továbbra is sokan temetik a hagyományos számítógépeket.

Pedig a számok nem a teljes valóságot mutatják, ráadásul ha a gamingre terelődik a fókusz, a helyzet hirtelen nem borús, hanem

koromsötét és nyomasztó lesz.

Pedig a játékfejlesztők is egyre gyakrabban adnak hangot annak, hogy elsődleges platformjuk mégiscsak a gaming PC, ahol bármit megvalósíthatnak és ami a néhány évvel ezelőtti áldatlan állapotok (például kalózkodás) után manapság már egészen barátságos és jövedelmező a számukra is. Csakhogy ehhez kellenek a PC-gamerek, azoknak pedig videokártyák.

Hirdetés

A GPU, mint fehér holló

Bonyolult szerkezet egy gamer PC, sok-sok mindenre oda kell figyelni, hogy kiegyensúlyozott, csendes, erős és sokáig jól használható masina legyen, de a legfontosabb mind közül, hogy milyen videokártya kerül bele. Ez alapvetően meghatározza teljesítményét és képességeit, vagyis a legfontosabb láncszem - nos, éppen itt van a legnagyobb gond.

A jelenlegi helyzet nem megmosolyogtató, de még csak nem is elszomorító, hanem siralmas, borzalmas - és ami a legrosszabb -

kilátástalan.

A piacot két cég, az Nvidia és az AMD uralja, miközben az Intel évek óta ígérgeti, hogy be fog lépni és rendet tesz. Az Nvidia egyértelműen a torta nagyobb szeletét tudhatja magáénak, az AMD pedig több-kevesebb sikerrel szorongatja meg hol árban, hol elérhetőségben.

A felesleges GeForce-ok kora

Az RTX 3090 Ti volt a show szupersztárja - már ami az óriási számítási kapacitást jelenti. Az már más kérdés, hogy több részletet nem árultak el róla. Ez persze nem is gond, mert szinte teljesen felesleges megjegyezni: az RTX 3090 is 1,5 millió forintnál indul, a "Ti" talán 2 millióba is bele fog kerülni, miközben borítékolható, hogy sokat fog fogyasztani és annyival nem lesz gyorsabb, hogy gamereknek megérje. Ez egyszerűen nem nekik készült, csak erőfitogtatás. Mire az RTX 3090-nek értelme lesz (akár használt piacon is), addigra a 4-es vagy 5-ös széria ezt a teljesítményt hozza majd fele fogyasztással és féláron (vagy reméljük, hogy inkább negyedáron).

A laptopokba szánt RTX 3070 Ti és 3080 Ti szintén hangzatos új GPU-k, de aki mostanában keresett gamerlaptopot, az remélhetőleg már megtanulta, hogy mit sem ér egy GPU-elnevezés a specifikációk között, ha nincsen mögötte a maximális TDP-érték. Ez ugyanis a notebook hűtésétől és tápellátásától függ és alapvetően meghatározza, hogy milyen 3D-teljesítményre képes a gép, vagyis a GPU. Tehát a 3080 Ti csakis akkor hoz majd némileg magasabb fps-értékeket a 2022-es laptopokban, ha a PC-gyártók a hűtést is hatékonyabbra tervezték, nem csupán a tavalyi notebookban cserélték le a 3080-at 3080 Ti-re.

Végül megérkezett az RTX 3050, ami ray tracinget, DLSS-t és a 30-as széria minden extráját nyújtja papíron belépőszinten. Ez még akár jó hír is lehetne, ráadásul minden kártyagyártó bejelentette saját RTX 3050-es modellcsaládját, vagyis lesz kínálat és a megcélzott 1080p 60 fps sem hangzik rosszul. A 8 GB-os kártyát január végétől 250 dolláros áron kínálják majd, vagyis adóval 105 ezer forintért emelhetjük le a polcról… vagyis emelhetnénk, ha egy ideális világban élnénk.

Azt ugye mondanunk sem kell, hogy várhatóan már a megjelenés pillanatában sem lesz értelme ilyen áron keresni az RTX 3050-et, főleg egy olyan piacon, ahol egy GTX 1650 150 ezer forinttól indul, egy GTX 1660 már 250 ezer forint, a legkisebb RTX, a 2060 pedig 280-300 forint. Nem lepődnénk meg, ha az RTX 3050 valahol az RTX 3060 alatt, 260-300 ezer forint magasságában indulna - már amíg kapható lesz.

A felmentősereg?

Sokat foglalkoztunk az Nvidiával, pedig itt van az AMD, és az Intel is igyekszik a gamerek segítségére sietni.

Vagy mégsem?

A CES-en megtartott AMD konferencián is hallhattuk, hogy imádja a cég a PC gaminget, ami hihető is, csak éppen jelenleg a cég toplistájának hátsó traktusában lehet. A szerverek és a játékkonzolok egyértelmű előnyt élveznek, de itt a Tesla, és még mindig a videokártyák előtt a CPU-k és a notebookok is. Nem is csoda, hogy a Radeon RX 6600-as széria csak azért kapható, mert irreálisan drága: 240-300 ezer forint egy belépőszintű Radeon RX 6600/6600XT.

A most bejelentett RX 6500 XT esetében a cég nem volt túl merész, ugyanis annyit állított, hogy a GTX 1650-nél kb. 40%-kal lesz erősebb, ami tekintve a 200 dolláros árat, nem is lenne olyan katasztrofálisan rossz. Az persze már más kérdés, hogy a GTX 1650 jelenleg 150 ezer forint, és egy 1080p-re jó indulattal is csak alig-alig ajánlható, közel 3 éves kártyáról van szó. 3 év alatt ezt én nem mondanám látványos és kielégítő előrelépésnek (sokak szerint kb. RX 580-as teljesítményre lehet számítani, ami egy 2017-es kártya!). Ha hozzátesszük, hogy az RX 6500 XT szinte garantáltan 120-140 ezer forint felett lesz, még rosszabb a helyzet.

Egy ideális világban az RX 6500 XT a 2017-es RX 560-at váltaná, és ahhoz, hogy sikeres Radeon legyen, valahol 30-35 ezer forint magasságában kéne indulnia (100 USD-nél, vagy még inkább 80-nál). Szerinted mekkora hullámot verne most, ha az AMD tényleg 35 ezer forintért adná az RX 6500 XT-t (és kapható is lenne)?

A borzalmas állapotok okait már többször taglaltuk, mint például a chiphiány, a bányászok és a hardverfelvásárló uzsorások, de bármelyiket is dobjuk be, a GPU-gyártó szemszögéből csak az látszik, hogy egyszerűen nem tudnak elég VGA kártyát készíteni - mindent eladnak, amint legördül a futószalagról. Ennek fényében pedig hamis illúzió abban reménykedni, hogy majd egyszer csak maguktól megindulnak az árak lefelé és 2-3 hónapon belül jogosan 150 ezer forint lesz egy RTX 3070 - ami amúgy szintén nem mai kártya (2020. szeptemberében jelent meg).

A messiás? Hol?

És akkor itt van még az Intel, akire sokan úgy tekintenek, hogy megvan a kellő tudása, ereje és kapcsolatai, hogy berobbanjon és egycsapásra rendet vágjon a VGA piacon. Az Arc GPU-kal kapcsolatban mindenképpen jó hír, hogy az Intel már szállítja a végleges chipeket több mint 50 gyártónak, de az nagyon gyanús, hogy egyelőre semmiféle technikai adatot vagy gyártói mérést nem publikált. Sőt, azt leszámítva, hogy kijelentette, az Arc GPU-k is képesek hardveres ray tracingre és felskálázásra (XeSS), sajnos semmilyen hivatalos konkrétumot nem tudunk.

Pletykák és szivárogtatások persze vannak, például az, hogy a bányászást nem korlátozzák, vagy hogy az Intel Arc A380 GPU kb. a GTX 1650S szintjén indul majd. A gyártási kapacitás még akár megfelelő is lehet az Intel oldalán, de a driverek minősége már más kérdés és - ahogy minden más VGA-ra - úgy az Arcra is könnyedén lecsaphatnak az uzsorások. És le is fognak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.