Hirdetés

Tényleg kémkedik a Kaspersky? Megkérdeztük!



|

Tényleg kémkedik a Kaspersky Lab szoftvere? Mi igaz az amerikai sajtóhírekből? Dragan Martinoviccsal, a Kaspersky regionális ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Hirdetés

Bombaként robbant 2017 őszén a hír, amely szerint a világ egyik legsikeresebb antivírusszoftver-cége, a Kaspersky amerikai ügynökök ellen kémkedhetett. A cég tagadta a vádakat, és azóta is bizonyítékot követel az amerikai kormánytól, amely közben eltiltotta a kormányzati szervezeteket a Kapsersky termékek használatától. A szoftvergyártó perel, a vádlók pedig arra hivatkoznak, hogy nem mutathatnak bizonyítékokat anélkül, hogy veszélyeztetnék az Egyesült Államok nemzetbiztonságát.

Hirdetés

PC World: Miért válaszolnak Magyarországon is személyesen a vádakra?

Dragan Martinovic: Nem gondoltunk ilyen megközelítésre, a mostani utunk csak egy szokásos régióbejárás része. Ez a negyedik alakalom, hogy a Kaspersky személyesen válaszol a vádakkal kapcsolatos kérdésekre, de alapvetően azért jöttünk Magyarországra, hogy beszéljünk Nemzetközi Átláthatósági Programunkról, amelynek célja a világméretű összefogás a kiberbűnözés ellen.

Mit szólnak az amerikai állásponthoz, tehát hogy nem mutatják meg a vádakról szóló bizonyítékot?

Húsz éve vagyunk a szakmában, és eddig sohasem történt hasonló dolog. Nagyon nehéz úgy reagálni bármilyen vádra, hogy az ember nem rendelkezik a konkrétumokkal. A hírek szerint az izraelieknek képernyőmentéseik vannak a Kaspersky kémkedéséről, de látta valaki ezeket a képernyőmentéseket? Ez pontosan olyan, mintha valaki megvádolna engem, hogy tegnap elütöttem egy nőt, mindössze annak alapján, hogy az illető szomszédja látott valamit. Az üggyel foglalkozó médiumok 80 százaléka meg sem próbálkozott a tények keresésével, és az amerikai kormány sem hívta meg a cégtulajdonost, Eugene Kasperskyt, hogy megvédhesse magát. A pert is azért indítottuk, hogy legyen lehetőségünk elmondani a cég álláspontját, mert a Kapsersky egy geopolitikai harc közepébe került, ahol két szuperhatalom csatázik egymással.

Hogyan hat ez a Kaspersky hírnevére? Hány felhasználót vesztettek az elmúlt időszakban?

A számok magukért beszélnek: húsz éve dolgozunk a piacon, több mint 400 millió ügyfelünk van, 2700 cég a világ minden tájáról, köztük 68 a Forbes top 100 legfontosabb cégének listájáról. 2017-ben a Gartner felmérése alapján Platinum-díjat kaptunk ügyfeleinktől, olyan elégedettek voltak a termékek minőségével és a cég irányával. Évről évre részt veszünk számos független antivírusprogram-tesztelő cég összehasonlításaiban, és ötvenötször elsők voltunk, több mint hetvenszer pedig a legjobb három között végeztünk. Ám igaz, hogy ha a legkisebb bizonyíték is igaznak tűnne, elveszne a bizalom, ami a legfontosabb ebben a szakmában, és ami miatt tavaly több mint 8 százalékos növekedést generált a Kaspersky. Jelenleg tehát Amerikában bizonyos állami szervezetek nem használják már a Kasersky rendszerét, de sokan kitartottak mellettünk, és a magánemberek, illetve -cégek számára továbbra is adott a lehetőség, hogy a Kasperskyt válasszák.

Európából érkezett az amerikaihoz hasonló vád?

Litvánia fogalmazott meg az amerikaiakhoz hasonló kijelentéseket, de ezeket mi történelmi örökségnek könyveljük el. Sokkal fontosabb, hogy a német titkosszolgálat hivatalos jelentése szerint nincs bizonyíték arra, hogy orosz hackerek a Kaspersky Lab vírusirtó szoftverét használták volna az amerikai hatóságok elleni kémkedésben.

Mit próbálnak tenni a Kaspersky név megvédéséért?

Nyíltan együttműködünk a különböző bűnüldöző szervezetekkel, például az Interpollal, az Europollal, a londoni rendőrséggel vagy a holland hatóságok kiberbűnözés elleni szervezetével. Létrehoztuk ezenkívül a már említett Nemzetközi Átláthatósági Programot, amelynek keretében három centrum nyílik 2020-ig Amerikában, Európában és Ázsiában. Ezeken a helyeken megbízható szakemberek visszamenőlegesen is belenézhetnek a cég forráskódjába. Nem tudom pontosan, milyen hosszan lehet a kódokat visszanézni, de az az időszak biztosan beleesik, ami a kémkedés vádja szerint kritikus.

A versenytársak is belenézhetnek majd a forráskódba?

A forráskódot nem az utcáról beesett embereknek mutatjuk meg. Ezért is tárgyalunk megfelelő szakértőszervezetekkel és kormányügynökségekkel, hiszen az a cél, hogy kiderüljön, nem működtünk együtt az orosz kormánnyal, illetve egyetlen kormánnyal sem. 100 ezer dollárt gyűjtöttünk viszont össze azoknak az informatikusoknak, akik hibát találnak a rendszerben.

Hol történik a fejlesztés?

A Kaspersky Lab bejegyzés szerint angol cég, mivel a brit üzleti szabályok a világon a legszigorúbbak közé tartozik, de 3800 alkalmazottunk a világ minden tájáról való, így nemzetközi cég vagyunk. 1600 ember dolgozik csak a kutatás-fejlesztési részlegeinken, amelyek Írországban, Izraelben és Oroszországban találhatók. A fejlesztők természetesen látják a saját maguk által írt kódrészletet, de az egészhez csak a központok vezetőinek van hozzáférése.

Hogy látja általában az internetbiztonság és a bűnözés kérdését?

A technológia csak egy pontig használható, hiszen míg régen legfeljebb néhány barátunknak mondtunk el fontos információkat, most ezer Facebook-ismerőssel közöljük, hogy holnap nyaralni megyünk, vagyis szabad a ház. Ezért fontos az emberek tájékoztatása, és ebben például szeretnénk, ha Magyarország aktív szerepet vállalna. Összességében a kérdés a tyúk és tojás tipikus esetéhez hasonlít, vagy hogy ki jár előbbre, a rendőr vagy a rabló. Ezért rendszerünk a hagyományos és a modern kártevők ellen is igyekszik hatékony megoldást kínálni, például úgy, hogy programunk feltérképezi a felhasználó rendszerét, és minden eltérést anomáliaként azonosít, amelyek ellen küzdeni kell.

Mi a helyzet az álhírgyártó portálokkal?

A Kaspersky Lab nem ezen a területen mozog. Vannak már kiváló technológiák az álhírek ellen, a Kaspersky rendszere azonban nem az álhírek keresője.

Mik a jövőbeni tervek?

Mindenképp szeretnénk tisztázni a helyzetet az amerikai kormánnyal. Folytatni akarjuk továbbá azt a megkezdett, hosszú folyamatot, amelyben egyre több céget figyelmeztetünk, termékeikkel úgy kell tervezniük az első pillanattól, hogy az megfeleljen a biztonsági szükségleteknek. Húsz évvel ezelőtt senki nem gondolta volna, hogy az akkori technológiák vagy eszközök áldozatul esnek az egyre szaporodó mai támadásoknak. Ezenkívül további piacokat is meg akarunk célozni, így az Internet of Things összefüggései remek lehetőségeket nyitnak, főleg, hogy a Kaspersky nemcsak egyszerűen egy vírusirtó programot hozott létre, hanem folyamatosan tájékoztatást ad a legújabb fenyegetésekről is. Tudjuk, hogy jó terméket fejlesztünk, és hagyjuk, hogy az magáért beszéljen. Van egy szerb közmondás, miszerint "minden jó ló mögött sok kosz marad", és jelen esetben mi vagyunk a jó ló.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.