Hirdetés

Két SLI-be kötött 3090 több játékban is megszorongatta az RTX 4090 teljesítményét



|

A teszt már csak azért is érdekes, mert az SLI-t hivatalosan jó ideje nem támogatja az Nvidia.

Hirdetés

Az RTX 4090 jött, látott, és győzött is az összes szintetikus teszten és videojátékos benchmarkban, nem is akármennyivel. Az Nvidia új szörnye (ami hazánkban egymillió forint fölötti áron kerül forgalomba) a korábbi rekorder RTX 3090 Ti-t is 50%-kal veri a legtöbb próbán, egy YouTubernek azonban sikerült egy kicsit közelebb kerülnie az új bajnok eredményeihez, ráadásul nem is akármilyen módszerrel.

Hirdetés

A Benchmark Lab csatornán az RTX 4090 ellen két, SLI-be kötött RTX 3090-et küldtek harcba, és sikerült is a két kártyából egész értelmes teljesítményt kinyerni a DX11-es, DX12-es és vulkanos címekben. Már ha hihetünk a teszteredményeknek, ugyanis az SLI technológiát már évek óta nem támogatja az Nvidia, a kártyákon nincs is ehhez csatlakozó (az RTX 3090-re valamiért még került) és a támogatása is megszűnt, ebből adódóan nem is egyértemű, hogy a DX12 alatt futó játékokban hogyan sikerült egyáltalán működésre bírni.

Akárhogy is, az eredmény kifejezetten lenyűgöző: a Spider-Man Remasteredből (legmagasabb grafikai beállítások és 'Balanced' DLSS mellett) 80-85 fps-t sikerült kinyerni az RTX 4090 95 fps-éhez képest, a Watch Dogs: Legionben pedig 80:73-ra nyert az új GPU. 

Sajnos az SLI-ből nem sikerült a maximumot kihozni (de ez mindig is így ment ennél a technológiánál), a második kártya csak 45%-os kihasználtságon futott. Bár munkaállomásokban továbbra is népszerűek a több GPU-s megoldások, a gamingből teljesen kikoptak az elmúlt években, és az emelkedő árak mellett nem is valószínű, hogy a közeljövőben újra erre kezdenének koncentrálni a gyártók és a játékfejlesztők. Ugyanakkor a DX12 és a Vulkan is API-szinten támogatják ezt a fajta renderelést, szóval nincs kizárva, hogy egyszer visszatér a technológia.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.