Hirdetés

Kezdődhet a GeForce RTX 3080 Ti tömeggyártása - fellélegezhetnek a gamerek?



|

Több forrás egybehangzó állítása szerint közel az új csúcskategóriás videokártya megjelenése, holott még hivatalosan be sem jelentette az Nvidia.

Hirdetés

Nagyjából fél éve változatlan a helyzet a GPU-k frontján, vagyis akár új videokártyára, akár használtra fáj az egyszeri játékos foga, olyan árakkal szembesül, amelyek láttán kétszer is meggondolja, hogy nem érdemes-e inkább elhalasztania a PC tervezett fejlesztését. Egyszerre érezteti hatását több tényező is a piacon: szakadások keletkeztek a globális ellátási láncon a pandémia következtében, így a gyártóknak komoly nehézséget jelent kielégíteni az elmúlt évüket karanténban töltő felhasználók részéről tapasztalható megnövekedett keresletet.

Ha csak ennyi lenne a gond, akkor biztosak lehetnénk benne, hogy idővel megoldódnának a logisztikai és gyártási problémák, ám ott vannak még a - különösen gamerkörökben - közutálatnak örvendő bányászok, és a nem kevésbé népszerűtlen nyerészkedők, akik oroszlánrészt vállaltak a készlethiány kialakulásában és az árak elszállásában.

Hirdetés

Erre a helyzetre - legalábbis kommunikáció szintjén - igyekeznek reagálni a gyártók is, de lássuk be, nincs okuk arra, hogy különösebben drasztikus intézkedéseket hozzanak, amíg szó szerint mindent el tudnak adni már azelőtt, hogy a termék legördülne a futószalagról. Az Nvidia jövőbeli terveiből pedig kiviláglik, hogy a cég fókuszában többé nem a gaming áll, a GeForce-ok csupán a tartópillérek egyikét képezik, még csak nem is a legfontosabbat.

Mindazonáltal továbbra is jönnek majd új GPU, köztük a már régóta pletykált RTX 3080 Ti, ami több szivárogtató szerint is valamikor májusban debütál majd, egyszerre a 3070 Ti-jal, hogy betöltse az űrt a hivatalosan 699 dollárért forgalmazott RTX 380-asok, valamint az 1499 dolláros RTX 3090 kártyák között. Ennek a spekulációnak adott új lendületet a Lok LOK nevű (ez van, ha egyszer nem kell személyi a belépéshez) Facebook-felhasználó által közzétett fénykép, amelyen egy Amerikába tartó VGA-szállítmány szerepel.

Ami a szóban forgó fotót izgalmassá teszi, az a dobozra ragasztott RTX 3080 Ti matrica, és az azon szereplő részletek. Ezek alapján MSI Ventus 3X 12G OC modellekről van szó 12 GB VRAM-mal. Amennyiben ez megfelel a valóságnak, akkor úgy tűnik, hogy igazuk lehet azoknak, akik nemrég azt állították, hogy a korai találgatásokban elhangzott 20 GB helyett végül kevesebb VRAM-mal érkezik a 3080 Ti.

Mindazonáltal ne hűtsétek még be a pezsgőt, elvégre a hivatalos leleplezés még mindig várat magára. És csak azért, mert az Nvidia azt állítja, hogy az Ethereum-bányászat hashértékét jelentősen redukáló, átdolgozott chipek nem lesznek kompatibilisek a nerfelést lényegében hatástalanító bétadriverekkel, nincs rá garancia, hogy a bányászok nem vásárolnak fel továbbra is minden videokártyát a játékosok orra elől. Persze az Nvidia erre is tud egy jó megoldást.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.