Hirdetés

Kiderülhetett egy fontos információ a GeForce RTX 50-szériáról



|

Ha igaz a legfrissebb pletyka, komoly teljesítménybeli ugrást hozhatnak az Nvidia következő generációs videokártyái.

Hirdetés

Az Nvidia csupán néhány hónapja leplezte le a GeForce RTX 40-es széria első képviselőit, a szélesebb közönségnek szóló középkategóriás vasak pedig még mindig nem érkeztek meg a választékba, így nyugodtan kijelenthetjük, hogy csupán félúton járunk a videokártyák aktuális generációváltásában.

A szivárogtatókat azonban ez cseppet sem zavarja abban, hogy máris a GeForce RTX 50-es sorozatról pletykáljanak, ami most egy egészen izgalmas jóslatot hozott.

A napokban a kínai MyDrivers.com szellőztette meg, hogy a "várakozások szerint" az RTX 50-es Nvidia GPU-k már GDDR7-es memóriával érkezhetnek. Mint ismert, a jelenleg használatos GGDR6 és GDDR6X szabványok még 2018-ban debütáltak, s legfeljebb 24 Gb/s-os adatátviteli sebességet támogatnak, az egyelőre nem véglegesített GDDR7 pedig a várakozások szerint 36 Gb/s-ig tolhatja ki a határt.

Hirdetés

Ha hihetünk a portálnak, az Nvidia csak a következő generáció legerősebb modelljeibe hozhatja el az új technológiát, így például az RTX 5090-be és az RTX 5080-ba kerülhet ilyen memória. Amennyiben 384 bites memóriabusszal számolunk, a GDDR7 szabvánnyal akár 1,70 TB/s-os sávszélesség is elérhető, míg 256 bites memóriabusszal 1,15 TB/s-ig jutna a technológia. A GeForce-család jelenlegi legizmosabb tagja, az RTX 4090 GDDR6X memóriával, 384 bites memóriabusszal és 1,008 GB/s sávszélességgel bír.

A pletykát persze érdemes fenntartásokkal kezelnünk, hiszen a GeForce RTX 50-es modellcsalád leghamarabb 2024 őszén mutatkozhat be, addig pedig még akkor sincs kizárva az Nvidia terveinek módosulása, ha pillanatnyilag tényleg az asztalon is lenne a GDDR7-es memóriák beépítése. A lépés mindenesetre nem elképzelhetetlen, már csak azért sem, mert korábban arról csiripeltek a madarak, hogy a Blackwell kódnéven futó RTX 50-széria hozza el a GeForce videokártyák történetének legnagyobb teljesítménybeli ugrását.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.