Hirdetés

Kiderült, hogy az Nvidia, vagy az AMD új népkártyájába szorult-e több kraft



|

Kiszivárgott benchmark eredmények árulkodnak a GeForce RTX 4060 Ti és a Radeon RX 7600 teljesítményéről.

Hirdetés

Az Nvidia és az AMD ugyan már tavaly ősszel megkezdték a videokártyás generációváltást a méregdrága GeForce RTX 4090/4080 és a Radeon RX 7900 XT/XTX bemutatásával, a szélesebb közönség számára viszont csak most lesz izgalmas a téma, hiszen a napokban futnak be az új architektúrák megfizethetőbb képviselői.

A sort az Nvidia nyitja a május 24-én megjelenő RTX 4060 Ti-jal, amire az AMD az e sorok írásakor aktuális várakozások szerint már másnap, május 25-én reagálni fog a Radeon RX 7600 piacra dobásával. A VideoCardz idő előtt megszerezte a kártyák benchmark eredményeit, így már most kirajzolódik, milyen különbségre számíthatunk.

Hirdetés

A GPU-hírekre szakosodott portál a 3D Mark Time Spy, Speed Way és Fire Strike programokból közölt pontszámokat, amelyeket a kártyákat már birtokló tesztelők szállítottak. Ezek alapján az Nvidia újdonságánál lesz az előny: az RTX 4060 Ti 23-25%-al gyorsabb a TimeSpy alatt, a Speed Wayben pedig akár 63%-ot is ráverhet az RX 7600-ra. Az utóbbi egy DirectX 12-es/Ray Tracing benchmark.

Ezeknél ugyanakkor jóval szűkebb a különbség, ha a Fire Strike-ot nézzük, ahol csak 2-3%-ra tehető az GeForce fölénye. A számok összességében az RTX 4060 Ti győzelmét hozzák, de azért nem árt tisztázni néhány fontos háttérinfót. Először is szintetikus tesztekről beszélünk, ami nem feltétlenül tükrözi a kártyák valós teljesítményét, amibe olyan tényezők is fontos szerepet játszanak, mint az egyes címek optimalizáltsága és a driverek minősége.

Ami még fontosabb, hogy az RTX 4060 Ti a középkategória drágább képviselője (a sima RTX 4060 elvileg a nyár során rajtol), míg az RX 7600-hoz a várakozások szerint jönni fog egy izmosabb XT variáns is. A különbséget pedig még tovább árnyalja, hogy ha hihetünk a pletykáknak, az RTX 7600 legalább 100 dollárral olcsóbb lesz, mint a 399 dollárról induló RTX 4060 Ti.

Végezetül érdemes megemlíteni, hogy a VideoCardz számai alapján az RTX 4060 Ti nagyjából 10%-kal lesz erősebb, mint az RTX 3060 Ti, míg a Radeon-kártya esetében 34%-os az előrelépés az előző generációs RX 6600-hoz képest.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.