Hirdetés

Kínai cég szorongatná meg az Nvidiát, de az első kártyájuktól nem dobtunk hátast



|

A Moore Thread GPU-ja az RTX 3060 Ti versenytársa lett volna, de a driverrel még vannak problémák.

Hirdetés

Az elmúlt éveket az Nvidia masszív dominanciája alatt töltötte a PC-s piac, és bár az AMD jó úton jár, hogy megszorongassa a zöldeket, még mindig komoly lemaradásban vank. A két óriás mellett viszont új belépők is felbukkantak a porondon. Egyrészt ott az Intel, amely már három kártyát is piacra dobott, másrészt elkezdte próbálgatni a szárnyait a Moore Thread, amely most a középkategóriában akar alternatívát kínálni.

A vállalat nagyon fiatal, 2020-ban alapították, és elsősorban a kínai piacra gyárt majd hardvert, de sikerült felszívnia rengeteg szakembert, akik korábban az Nvidia,  a Microsoft, az Arm vagy az Intel sorait erősítették.

Hirdetés

A cég most bemutatott modellje az MTT S80 nevet kapta, és papíron egyáltalán nem néz ki rosszul. A 4096 MUSA magot és 128 tensor magot tartalmazó chip 1800 MHz-en dolgozik, a 16 GB GDDR6 memória pedig egy 256-bites buszon kommunikál. Mindezek mellé H.264, H.265 és AV1 codec támogatást is kapunk, és a hardver támogatja a PCIe 5.0-t, működés közben pedig 255 W felvételére képes egy 8-tűs EPS12V csatlakozón keresztül. Ha valakinek ebből nincs fölösleges, az természetesen használhat két 8-pines csatlakozót is egy adapterrel. A kártya tehát az RTX 3070-nél is több áramot képes felvenni, az elméleti teljesítménye pedig 14,7 TFLOPS (az RTX 3060 TI esetében ez 16,2 TFLOPS).

A bejelentés mellé befutottak az első benchmarkok is, de a számok nem túl lenyűgözőek. Sajnos a tesztelők nem mellékeltek más kártyákkal folytatott játékbeli méréseket, így itt egyébként is csak egy vákuumban tudjuk nézegetni az eredményeket. Két elég régi benchmarkban leszerepelt az MTT S80: a 3DMark06-ban 2,5x gyorsabb volt nála az RTX 3060, míg a Unigine Valley 4K DX9-es tesztjében mindössze 26 fps-t tudott felmutatni az RTX 3060 198 képkockájával szemben.

A tesztben egyébként driver problémákra, széteső textúrákra és egyéb gondokra is panaszkodtak, így ezen a fronton még biztosan van hová fejlődnie a vállalatnak. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.