Hirdetés

Kiszivároghatott az AMD felturbózott videokártyáinak ára



|

Egy weboldal tudni véli, milyen áron kerülnek a polcokra az AMD Radeon RX 6950XT, 6750XT, és 6650XT modelljei.

Hirdetés

Több dolog van, amiben új normákat kell megszoknunk a koronavírus-járvány előtti állapothoz képest, abban pedig csak reménykedni tudunk, hogy a videokártya-piacon uralkodó magas árak és szűkös készletek nem tartoznak ezek közé.

Amíg ez visszaáll a régi kerékvágásba, marad szinte lehetetlen küldetés, hogy elfogadható összegért találjunk megfelelő GPU-t, de minden egyes új termékmegjelenéskor reménykedhetünk, hogy a horgunkra akad egy megfizethető darab. Ha igazak a legfrissebb pletykák, három, az AMD-től megjelenő modell kapcsán is lehet próbálkozni, ahogy az is kiszivároghatott, milyen árakra érdemes lőni.

VideoCardz.com információi szerint jövő hét kedden, azaz május 10-én hivatalosan is megjelenik az AMD legutóbbi, Radeon RX 6000-es sorozatának három modelljéből egy felfrissített, kisebb teljesítménynövekedést hozó változat, az RX 6650XT, az RX 6750XT (aminek a teljesítményéről is szivárogtak ki adatok), és az új csúcsot jelentő RX6950XT. A lap állítása szerint ezeknek az ajánlott fogyasztói árai is a tudomásukra jutottak.

Hirdetés

Igaz, ezek a 6950XT és a 6750XT esetében az AMD saját referenciakártyáira vonatkoznak, a legtöbben pedig a külső partnerek (mint a Zotac, az MSI, az Asus, és a többiek) megoldásait szokták lényegesen könnyebb elérhetőségük miatt megvásárolni. Így nem valószínű, hogy a nagy többség ennyit is fog fizetni a kérdéses GPU-kért - arról nem is beszélve, hogy a legtöbb videokártya ma messze az ajánlott fogyasztói árnál drágábban kerül a polcokra. Az RX 6650XT-ből pedig nem is készít referenciakártyát az AMD, így az ár ebben az esetben végképp csak tájékoztató jellegű.

Ezzel együtt érdekes információ, hogy a Radeon RX 6950XT ajánlott fogyasztói ára 1099 dollár (nagyjából 397 ezer forint) lesz, ami tíz százalékkal magasabb, mint a 6900XT ajánlott ára. A normál 6900Xt kártyákat egyébként a hazai piacon a dollárban megadott ajánlott fogyasztói árból átszámított 360 ezer helyett inkább 500 ezer forint körül találhatjuk meg, így inkább ennél kicsivel magasabb árra érdemes számítani a 6950XT-k esetében is. A sorban következő RX 6750XT ajánlott fogyasztói ára a normál 6700XT-hez képest 15 százalékot nőhet, 479-ről 549 dollárra (ez nagyjából 199 ezer forint), a szerényebb képességű 6650XT pedig 399 dollárba kerülhet (ez kb. 144 ezer forint), szemben a 6600XT 5 százalékkal alacsonyabb, 379 dolláros árával, már ha hitelesnek bizonyulnak a VideoCardz forrásai.

Hogy ezek az árak mekkora európai árcímkéket eredményezhetnek, annak kapcsán egy másik szivárgás árulkodott, igaz, az információkat akkor túl korán megosztó francia webáruházban a csúcskategóriás RX 9650XT nem szerepelt.

A magasabb fogyasztói árakért cserébe a korábbi Radeon modellekkel szemben magasabb órajelet várhatunk a GPU esetében, illetve a memória sebessége is növekszik, a 6960XT és a 6750XT esetében 18 Gbps-re, a 6650XT-nél pedig 17,5 Gbps-re. Hogy ez mennyivel jobb teljesítményt ad mondjuk játék közben, az pedig majd az első benchmarkokból derül ki.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.