Hirdetés

Kiválóan optimalizált processzorokat ígér az AMD a Zen 4 kapcsán



|

Lisa Su szerint nem kell félni az 5 nm-es gyártási technológiától.

Hirdetés

Várhatóan az év második felében fog bemutatkozni az AMD processzorok új generációja, a Zen 4 architektúrára épülő Ryzen 7000-széria, melynek kapcsán már nem titok, hogy 5nm-es gyártástechnológiával készül majd.

Az abszolút csúcsot viszont már a TSMC előkészítés alatt álló 3nm-es eljárása jelenti, az AMD vezetője, Lisa Su pedig nemrég kvázi magyarázkodásra kényszerült, hogy a Zen 4 esetében miért nem ezt, vagy a 4nm-es eljárást használja a cég.

Hirdetés

Az AnandTech munkatársa konkrétan afelől érdeklődött a pirosak fejesénél, hogy mennyire lényeges nekik a csúcstechnológiás gyártási eljárás a versenyképesség megőrzése szempontjából. A kérdés nem a semmiből jött, az AMD ugyanis a 14nm-ről 7nm-re váltó Zen 2-generáció 2019-es leleplezésekor még fontosnak nevezte, hogy mindig az élen járjanak ezen a területen.

Lisa Su viszont azt válaszolta, hogy az AMD 5nm-es technológiáját "magasan optimalizálták" a nagy számítási kapacitást igénylő számítási feladatokhoz, ezért nem feltétlenül ugyanaz, mint mások 5nm-es megoldásai. Magyarán Su azt üzeni, hogy ne ragadjunk le a számnál, mert nem itt rejlik majd az előny kulcsa.

Ez persze nem nagy megfejtés, hiszen ahogy a megapixelek puszta mennyisége sem mond el sokat egy mobilos kamera képességeiről, úgy önmagában a lapkák mérete sem jelent előnyt vagy hátrányt. Elég csak az Intelre gondolni, akik évek óta kitartanak a 10 nm-es gyártási eljárás mellett, amivel a 12. generációs Alder Lake CPU-k képében egy egész ütős generációt tettek le az asztalra.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.