Hirdetés

Közeledik a Radeon RX 6700 megjelenése



|

A legfrissebb kiszivárgott információk szerint tavaszra új AMD grafikus kártya kerülhet a játékosok kezei közé.

Hirdetés

A tavaly október véégn tartott AMD eseményen nemcsak a legújabb Radeon csúcskártyákat ismerhette meg a világ, hanem egy sejtelmes, az RDNA 2 architektúra jövőjéről szóló mondat alapján már akkor feltételezhető volt, hogy egy erős, felső-középkategóriás modell csatlakozik a kínálathoz 2021 első felében.

Korábban mi is megírtuk, hogy az RX 5700 termékcsalád utódjai természetesen nem a 6800/6900 számokat viselő újdonságok lettek, hanem a háttérben készülőben van az RX 6700-es páros. Már novemberben sejteni lehetett, hogy az elődmodelleknek megfelelően alakulhatnak a hardveres paraméterek, és az újdonságok is a 1440p-s játékélményre lesznek kihegyezve.

Hirdetés

Egy friss Twitter-poszt a korábban kiszivárgott adatokat erősíti meg, a Navi 22 XT és XL grafikus lapkákra épülő kártyák erősebb verzióját várhatóan 192 bites memóriabuszra tervezett 12 GB-nyi GDDR6 memóriával szerelik fel. Szinte borítékolható az XT modell 2560 db stream processzora is, amiből sejthető, hogy a kedvezőbb ársávba eső RX 6700 az elődjéhez hasonlóan 2304 db-ra csökkentett feldolgozóegységgel rendelkezhet.

Felmerülhet a kérdés, hogy miképp fog teljesíteni az újdonság az RX 5700-as szériához mérten. Több egyéb jellemző sem tisztázott még, azonban az architektúrális fejlődés (RDNA->RDNA 2) önmagában 50%-os teljesítmény/watt fejlődéssel jár, a 1440p-s játékélmény esetében pedig a ray-tracing támogatása is biztosított. Ezeken felül a GPU üzemfrekvenciája jelent még nagy kérdőjelet, az RX 6800 és 6900 esetében már láthattuk, hogy a boost órajel a referencia kártyáknál is 2 GHz felett van; nem lepődnénk meg, ha az RX 6700-ak esetében a 2,5-2,6 GHz lenne az általános érték. Ez pedig 500-800 MHz-nyi többlet az RX 5700-esekhez képest, ami azonnal érezhető teljesítménybeli pluszt ad majd, játéktól függetlenül.

A legoptimistább jóslatok szerint az AMD még március vége előtt megteszi a hivatalos bejelentést, ám várhatóan erre az NVIDIA-nak is lesz egy (vagy kettő?) ütős reakciója.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.