Hirdetés

Lehet, hogy 4K-s panel van az 1440p-s monitorodban



|

Német jelentések szerint a 4K-s panel igazából olcsóbb, ezért egyes gyártók az 1440p-s monitorokba is 4K-s képernyőt szereltek.

Hirdetés

A német Prad.de jelentése szerint sok olyan 1440p-s, vagyis 2560 x 1440-es felbontású monitor van a piacon, amelyben valójában 4K-s panel van. Erről olyan források informálták a lapot, akik közel állnak a panelgyártókhoz. Szerintük a 27 hüvelykes, 3840 x 2160-as panelek termelési költsége alacsonyabb, mint a 27 hüvelykes, 2560 x 1440-es paneleké. 

Hirdetés

A monitorgyártók ezért előszeretettel választanak inkább 4K-s panelt a QHD-s monitorokba akkor, amikor a panelkészletek alacsonyak vagy a monitorok iránti kereslet magas. 

Sajnos konkrét gyártókat vagy modelleket nem említett a jelentés, de szinte biztos, hogy jelenleg is vannak forgalomban olyan 1440p-s monitorok, amelyek 4K-s panelt használnak. Természetesen a 4K-s felbontást nem lehet ezeken életre kelteni, a firmware-t ugyanis úgy konfigurálták, hogy 1440p-s maximumot jelentsen, és belsőleg skálázza a bejövő jelet, ennek megfelelően. 

Mindez elvileg rosszabb képminőséget eredményezhet, a skálázási faktor ugyanis 1,5, nem pedig 1:1. Közelről nézve elvileg jelenhetnek meg vizuális különbségek a szöveges elemekben, de a modern operációs rendszerek ezt kisimítják. A médialejátszást és a játékokat nem érinti a dolog észrevehető mértékben. 

Hogyan leplezhető le egy 1440p-s monitor, ami valójában 4K-s? A specifikációk szerint a képpontok mérete 0,23 milliméter, de 4K-s panelnél ez a szám 0,16 milliméter. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.