Hirdetés

Lenovo Legion 7 16ACHg6 teszt - mit tud egy 1 millió forintos gamer laptop?



|

Nem fukarkodtak a mérnökök a tranzisztorokkal - ezen a gépen minden játék száguld, ráadásul a Legion 7 jól is néz ki és a munkádban sem hagy cserben. De...

Hirdetés

Szédítő számítási teljesítményre képes a Lenovo legújabb Legion gamerlaptopja, amelyben a mobil AMD Ryzen CPU-k legerősebbike találkozik a legvadabb GeForce RTX GPU-val. A csomagolás, a körítés, szinte minden stimmel, ráadásul úgy, hogy a 2021-es elvárásoknak is megfelel a Legion 7, de mindezt olyan áron kínálják, hogy felhatalmazva éreztük magunkat a szőrszálhasogatásra.

Masszív harcos

Nem 15,6"-os és nem is 17,3"-os a Legion 7, hanem a kettő közti méretben készült, vagyis 16"-os, ám a gépház nem nagyobb a 15,6"-os modellekénél. Ez csupán az egyik jelentős fejlesztése a Lenovónak, ugyanis például a kijelzőnek sem éppen képátlója a legizgalmasabb tulajdonsága. De haladjunk szépen, sorban, kívülről befelé.

Hirdetés

A Lenovo Legion 7 masszív, amit az alumínium készülékháznak és a hagyományosan eltolt zsanéros kialakításnak köszönhet. A fedlap teljesen letisztult, minimalista, csupán a Legion feliratban látható jel világít bekapcsolt állapotban.

A felnyitás egy kézzel is könnyedén megy, a ház külső élétől befelé eltolt két zsanér azonban stabilan tartja a kijelzőt.

Az egyedi dizájn részeként a portok jelentős része a hátsó oldallapra került, ám miután egy prémium gépről van szó, még két extra Type-C port is jutott a gép két oldalára. Itt talán a hagyományos Type-A jobb lett volna, de azért nem panaszkodunk.

Az ellenben sokkal jobban szúrta a szemünket, hogy egyik sem Thunderbolt 4-es - bár ez igazán különleges lett volna egy AMD platformos gép esetében.

A csuklótámasz kellemesen nagy, a touchpad pontos és jól érezhető a lenyomása, felette pedig egy kellemes elrendezésű, magyar szitázású billentyűzet található. A gamer mivoltát a gombonkénti RGB-világítás mutatja, amit a Corsair iCUE szoftverével programozhatunk, ám ezt leszámítva a WASD nincsen kiemelve, speciális gyorsbillentyűk sincsenek és nekünk kissé túl laposnak bizonyult a kialakítás.

A gombok lenyomási útja túl rövid, bár egyeseknek ez talán épp hogy tetszeni fog, hiszen így a kapcsolási pont is szinte azonnal elérhető. A ki/bekapcsoló gomb elkülönített, amiért jár a piros pont, azonban nincsen integrálva benne ujjlenyomat-olvasó - ezt egyszerűen nem is értjük, ráadásul épp ennél a gépnél, ami amúgy munkára is ideális társ lehet.

Sajnos a kijelző felső kávájába integrált webkamera sem képes Windows Hello-kompatibilis arcfelismerésre, viszont a kamera esetében hasznos a fizikai tiltógomb a gép oldalán (ez hardveresen letiltja a webkamerát).

Nagyképű gamer

A Lenovo Legion 7-be nagyon könnyű belehabarodni, no de nem feltétlenül megkapó külseje miatt, hanem a kijelző okán. Ez a 16"-os panel ugyanis WQHD-felbontású, ami 2560×1600 pixelt jelent. A tűéles képhez akár 500 nites fényerő is társul, emellett 165 Hz-es, G-Sync-képes adaptív képfrissítést aktiválhatunk, sőt, még a HDR is elérhető.

Ha a panel minden extráját bekapcsolod a játékok alatt, rögtön megérted, milyen is a 2021-ben elvárt játékélmény: 80+ fps sebesség, HDR, ray-tracing és mindez nagy felbontásban. Amikor a Shadow of the Tomb Raiderben mindezt aktiváltuk, egy másik, gyönyörű látványvilágú játékot kaptunk.

No persze nem egyszerű egy ilyen panelt megfelelően meghajtani, ezért a Lenovo Legion 7-be a ma kapható egyik legerősebb mobil CPU, a 45 W TDP-s AMD Ryzen 9 5900HX került. Ezt 32 GB RAM és egy 1 TB-os NVMe SSD egészíti ki. Előbbi szuper, utóbbi azonban kicsit furcsa választás.

Egyrészt a gép támogatja 2 darab NVMe SSD RAID-be kapcsolását, ami jelentősen megdobja a teljesítményt, másrészt a platform kezeli a PCIe 4.0 x4-es SSD-ket is, a tesztpéldányba azonban egyszem PCIe 3.0 x4-es, 1 TB-os tároló került. Kategóriájában jó és gyors is az SSD, de azért egy komolyabb kiépítésnek jobban örültünk volna 1 millió forinttól északra.

A játékok alatti teljesítményt azonban a GPU fogja alapvetően meghatározni, ebből pedig a legjobbat kapta a Legion 7 konfiguráció. A nyolcmagos processzor mellé ugyanis egy GeForce RTX 3080 került 16 GB GDDR6 VRAM-mal. Ma már nem elég a GPU nevét és a VRAM mennyiségét tudni, nagyon fontos a maximális grafikus teljesítmény-mutató is, vagyis az a fogyasztás, amelyet a videokártya BIOS-a (vBIOS) engedélyez a GPU számára.

Ez határozza meg, milyen magas órajelen mennyi ideig üzemelhet a grafikus chip, mielőtt a vezérlés leszabályozza, nehogy túlmelegedjen a gép. A Lenovo Legion 7 jelen konfigurációjának esetében ez 165 Watt, ami nagyon magas érték, de ehhez megfelelően nagy hűtésre is szükség van. Hosszas terhelés, vagyis játék során a billentyűzet feletti rész bal oldala melegedett leginkább, de a hátra és oldalra elhelyezett nyílásoknak köszönhetően a két ventilátor hatékonyan hűtötte a gépet.

A hálózatos rész teljesen kerek, bár azért egy kicsit többnek örültünk volna. A gigabites LAN és a Wi-Fi 6 ma már egy belépőszintű gamerlaptoptól is elvárás, ebben a kategóriában már a 2.5G Ethernet és a Wi-Fi 6E az ideális. Az akkumulátor 80 Wh-s, vagyis akkora, amekkora csak elfért a hűtés mellett. A 300 wattos töltő viszont óriási, egy lapos tégla, amellyel szállításkor számolnod kell… hacsak nem munkára használod a gépedet, mert akkor elegendő egy apró Type-C PD töltőt magadnál tartani, ugyanis a Lenovo Legion 7 Type-C-n keresztül is tölthető, ami roppant hasznos szolgáltatás.

Bátran tekint a jövőbe

Mielőtt leírnánk gyengébb pontjait a gépnek, leszögeznénk, hogy ezzel évekig garantáltan nem lesz problémád játékok alatt - az egyik legerősebb gamerlaptopról van ugyanis szó. Ha a ray-tracing térdre is kényszeríteni majd idővel a mobil RTX 3080-at, akkor is ott lesz még a lehetőséged aktiválni a DLSS-t, vagy visszaváltani FHD-be. Hasonlóan fontos és jó hír, hogy a tesztek során komolyabb throttlingot nem tapasztaltunk, a gép hűtése ugyan nem volt éppen lopakodó, cserébe viszont mindvégig stabilan tartotta a magas teljesítményszintet. Ez az erő bőségesen elegendő játékok mellett egyéb felhasználáshoz is, sőt, akár profi modellezésre, videóvágásra stb. is nyugodt szívvel ajánljuk - a kijelző színhűsége is jó, a processzor pedig bármivel képes megbirkózni.

A körítés jól passzol a CPU+GPU páros erejéhez, bár azért az PCIe 4.0 x4-es SSD RAID-nek jobban örültünk volna. Szintén hiányoltuk a biometrikus azonosítást és az egyik oldalra kerülhetett volna Type-A USB port is. Az RGB-háttérvilágítású billentyűzet elrendezése szuper, de taktilius tulajdonsága nem tetszett annyira. Amúgy a klaviatúrán felül a gép oldalába is rejtettek RGB LED-csíkot, így az asztallapot is bevilágíthatod, ami jól mutat.

A hálózatos rész fejlett ugyan, de csak átlagos, a 80 Wh-s akkumulátortól pedig jobb üzemidőt vártunk. Egy munkanapot nem lehet töltés nélkül végigcsinálni, viszont mindenképp pozitívum, hogy nagy szerencsére a Type-C PD-töltést támogatja a gép, így nem feltétlenül kell magaddal cipelni az óriási tápegységet.

Ilyen részletekbe menően pedig csak azért vagyunk szőrszálhasogatók, mert a Lenovo Legion 7 tesztünkön szereplő konfigurációja több mint 1 millió forintba kerül, ami rengeteg pénz egy laptopért. Ha úgy érzed, ez még belefér a költségvetésedbe, hiszen úgyis sok-sok évre tervezel egy ilyen játékra és munkára is alkalmas géppel, akkor megégetni nem fogod magad vele, hanem lesz egy menő és nagyon erős gamerlaptopod.

Lenovo Legion 7 16ACHg6

Ár: 1 099 000 Ft
Ezzel évekig garantáltan nem lesz problémád játékok alatt – az egyik legerősebb gamerlaptopról van ugyanis szó
  • AMD Ryzen 9 5900HX CPU
  • GeForce RTX 3080 16 GB (165 W)
  • 32 GB RAM, 1 TB NVMe SSD
  • 16” WQHD, 165 Hz, matt, HDR
  • 3×Type-C, 3×USB 3.2 G1, LAN, HDMI, jack, Wi-Fi 6
  • 7137 pont PCMark10
  • 3592/3262,3 MB/s SSD szekvenciális olvasási/írási tempó
  • 10991 pont 3DMark Time Spy
  • 76,7 fps Borderlands 3 (WQHD)
  • 68,8 fps Godfall (WQHD)
  • 167 perc üzemidő
  • 360×260×20,1-23,5 mm, 2,5 kg
PRO
  • nagyon erős
  • kiváló kijelző
  • szép
  • sok port
  • minimális throttling
Kontra
  • nagyon drága
  • lapos billentyűzet
  • rövid akkus üzemidő
  • nincs biometrikus azonosítás
  • csak átlagos hálózati rész
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7569
    [topic] => 1
    [group] => 12
    [gameinfo_name] => Lenovo Legion 7 16ACHg6
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 77
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2021-08-26 13:41:58
    [gameinfo_webpage] => https://hopp.pcworld.hu/16412
    [gameinfo_tags] => lenovo, legion, notebook, gamer, gaming, laptop, teszt, ryzen, geforce, hdr
    [gameinfo_url] => lenovo-legion-7-16achg6
    [gameinfo_pro] => nagyon erős
kiváló kijelző
szép
sok port
minimális throttling
    [gameinfo_kontra] => nagyon drága
lapos billentyűzet
rövid akkus üzemidő
nincs biometrikus azonosítás
csak átlagos hálózati rész
    [gameinfo_data] => AMD Ryzen 9 5900HX CPU
GeForce RTX 3080 16 GB (165 W)
32 GB RAM, 1 TB NVMe SSD
16” WQHD, 165 Hz, matt, HDR
3×Type-C, 3×USB 3.2 G1, LAN, HDMI, jack, Wi-Fi 6
7137 pont PCMark10
3592/3262,3 MB/s SSD szekvenciális olvasási/írási tempó
10991 pont 3DMark Time Spy
76,7 fps Borderlands 3 (WQHD)
68,8 fps Godfall (WQHD)
167 perc üzemidő
360×260×20,1-23,5 mm, 2,5 kg
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 13
        )

    [gameinfo_price] => 1 099 000
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Ezzel évekig garantáltan nem lesz problémád játékok alatt – az egyik legerősebb gamerlaptopról van ugyanis szó
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 77
            [manufacturer_name] => Lenovo
            [manufacturer_url] => lenovo
            [manufacturer_link] => http://www.lenovo.com/hu/en/
            [link] => /gyarto/lenovo
        )

    [link] => /termekinfo/lenovo-legion-7-16achg6-7569.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => nagyon erős
            [1] => kiváló kijelző
            [2] => szép
            [3] => sok port
            [4] => minimális throttling
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => nagyon drága
            [1] => lapos billentyűzet
            [2] => rövid akkus üzemidő
            [3] => nincs biometrikus azonosítás
            [4] => csak átlagos hálózati rész
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.2
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    10

  • Ár/Érték:

    7

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    8

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    7

  • Akkumulátor:

    7

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.