Hirdetés

Már az Asus és a Gigabyte is bemutatta saját RX6700 kártyáját



|

Az AMD hivatalos bemutatóját követően a két márka is előrukkolt saját gyártású példányaival.

Hirdetés

Ahogy az várható volt, az AMD a tegnapi napon hivatalosan is bejelentette a Radeon RX6700 XT videokártyáját, ami egy igen erős ajánlat lett azok számára, akik 1080p vagy 1440p felbontáson merülnek el kedvenc játékaikban. Aki követte esetleg a vállalat online streamjét, több részletet is megtudhatott a referencia kártya felépítéséről, ami már csak azért is érdekes, mert a többség számára az AIB (Add-in-Board) partnerek termékei lesznek elérhetők.

Emiatt pedig igazán jó hír, hogy az ASUS és a Gigabyte az első perctől fogva kiterítette a kártyáit, és pontosan látni, hogy milyen alternatívák közül válogathat a két márka rajongótábora. A korábbi években tapasztalt, kissé szegényes kezdőkínálat helyett most egy kicsit bőségesebb az étlap, gyári túlhajtás és hűtési jellemzők alapján is dönthetünk egyik-másik verzió mellett.

Hirdetés

Az Asus gondolatmenete elég világos a saját tervezésű kiadásokat nézve. A játékosok nemcsak legerősebb nyomtatott áramköri dizájnnal megáldott ROG STRIX példánnyal tervezhetik a közel jövőt, hanem a TUF Gaming recept szerint készült variánssal is tehetnek egy próbát, az igazán árérzékeny felhasználók pedig a kétventilátoros DUAL kiadással léphetnek be a ray-tracing világába. A három modell jól elkülönül egymástól, ránézésére a hűtőrendszer robusztossága (vagy egyszerűsége) és a kártya fizikai méretei lehetnek a döntő tényezők.

Aki a legtöbbre vágyik, és elvárja, hogy gyári tuningot is kapjon a pénzéért cserébe, mindenképp a DirectCU III technológián alapuló háromventilátoros ROG Strixet válassza, ugyanis e példány tápellátó áramkörei vélhetően további túlhajtást is elbírnak majd, akár a GPU-ról, akár a 12 GB-nyi GDDR6 memóriáról van szó. Arra viszont érdemes figyelni, hogy a tuningolhatóság miatt a kártya két darab 8 pines PCIe-tápcsatlakozást igényel, illetve a majd 3-kártyahelyet elfoglaló mérete is tekintélyes.

A TUF Gaming OC modell kapcsán egy picit lejjebb kell adnunk a tuningolási vágyainkból, a még mindig három ventilátoros, de már egyszerűbb bordázatra épülő hűtés alatt szerényebb tápellátó áramköri kialakítással találkozhatunk, ami ugyan még mindig képes plusz teljesítményt biztosítani a GPU számára, nem a TUF lesz a rekordok királya. Ugyanakkor örömteli hír, hogy a kettős BIOS tulajdonság ennél a verziónál is elérhető, így pedig felhasználástól függően dönthetünk a halk hűtésre vagy a maximális teljesítményre hangolt működési módok között.

A DUAL családba érkező kétventilátoros RX 6700 XT-n viszont már nincs erre lehetőség, cserébe jóval kompaktabb méretet és "csak" 6+8 pines PCIe-tápcsatlakozást kapunk. Ez utóbbi előre jelzi, hogy a kártya csak minimális túlhajtásra lehet képes, ami a teljesen alumínium hűtőegységet nézve talán nem is akkora hátrány.

A Gigabyte picit óvatosabb volt, mindössze két gyári túlhajtással érkező RX 6700 XT-t jelentett be. Bizonyára sokan várják az Aorus csúcsmodellt, a reflektorfény azonban egyelőre az EAGLE és Gaming OC modellekre vetül. Bármennyire is egyszerűbbnek tűnik az utóbbi elnevezés, ez a verzió kínál többet az 5 darab 6 mm-es rézhőcsővel felturbózott Windforce 3X hűtésnek, és a túlhajtásra tervezett tápáramköröknek köszönhetően.

Az EAGLE ezzel szemben egy konzervatívabb tervezési szemléletet követ, a kártya mérete szigorúan teljesíti a 2 kártyahelyes elvárásokat, a hűtése pedig kevesebb hőcsövet használ. Az órajeleket egyik modellnél sem tette közzé a gyártó, ami egy bevett procedúra abban az esetben, ha a termék bejelentése és kereskedelmi forgalomba kerülése között hetek telnek el.

Jelenleg is ez történik, az RX 6700 XT-k piaci elérhetőségének kezdőnapja március 18., addig pedig a gyártók kapnak még egy kis időt, hogy véglegesíthessék az egyes modellek specifikációit. A várható árakról sem esett szó eddig a pillanatig, a referencia modellre aggatott 479 USD-s ajánlott árnak azonban hamar búcsút inthetünk, az egyedi építés mindig is plusz ráfordítást kívánt a játékosoktól.

Hogy aztán két hét múlva lesz-e hazánkban új Radeon? Nos, az elérhetőségre most inkább nem mernénk fogadni, térjünk vissza erre a kérdésre március második felében.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.