Hirdetés

Marad a túlkínálat a videokártyák piacán



|

Videokártyát vennél? Jó hírünk van: az elemzők szerint nyárig biztosan marad a túlkínálat a grafikus vezérlők piacán, ami persze a felhasználók számára remek hír.

Hirdetés

Egy ideje már tudjuk, hogy a bányászőrület által felfújt lufi kipukkanása igen sok videokártyát hagyott az AMD és az NVIDIA nyakán. A Jon Peddie Research csoport elemzői szerint a helyzet legalább fél évig változatlan marad

Hirdetés

A szakértők szerint az AMD és az NVIDIA egyaránt túlbecsülték a bányászok által támasztott keresletet 2018-ban, ennek az eredménye pedig az, hogy óriási lett a túlkínálat a piacon, hegyekben állnak a készletek. A tavalyi utolsó negyedévben ráadásul 2,65 százalékkal csökkentek az eladások. Az Intel nem szenvedett olyan nagy mértékben, mint a 6,8 és 7,6 százalékos csökkenést tapasztaló (negyedéves viszonylatban) AMD és NVIDIA. 

Az AMD éves szinten azért javított, és bár gyenge első negyedévre készül, 2019-ben növekedést jósol a Zen 2 processzoroknak hála. Az NVIDIA a gamerpiacon extrém veszteségeket szenvedett el, megérkeztek a Turing GPU-k, de nagyon gyenge negyedévre készül az óriás. A zuhanó árbevételek hátterében a túl nagy készletek is állnak. 

A fogyasztók számára mindez persze örömhír. A videokártyák ára csökken, főleg a középkategóriában, így GeForce GTX 1060-at és Radeon RX 580-at egyre kedvezőbb áron lehet vásárolni. Bár egyes modellekből (mint a GTX 1080 vagy GTX 1080 Ti) hiány van, ezért drágák; a GeForce GTX 1070-ből és GTX 1060-ból, valamint Radeon RX Vega 56-ből, Radeon 580-ból és 570-ből bőven van mindenhol, ezért mind olcsóbb, mint a bányászőrület idején. Szintén segíthet, hogy időközben az RTX sorozatú új NVIDIA kártyák megjelenése szintén szép lassan mérsékelni fogja az előző generáció árait (bár ez a folyamat most viszonylag lassan indult be).

A "jóárasodás" persze különféle szegmensekben más és más szinten mehet végbe. A Radeon RX 580 ára például egy évvel ezelőtthöz képest már a felére esett vissza, míg eközben a GeForce 1060 / 1070 / 1080 modellek jóval lassabban szépítik az árcímkéket. Leginkább tehát a tavalyi belépő és középkategóriás kártyák vásárlói húzhatnak hasznot a készletek beragadásából. Főleg, hogy a nagykereskedőket felülről noszogatják a gyártók arra, hogy új modelleket tárazzanak be, így egyre több "készletkisöprő" akció várható.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.