Hirdetés

Még a GeForce RTX 4090-nél is magasabb órajellel zakatolhat az RTX 4070



|

Izgalmas információk szivároghattak ki az Nvidia várva várt új kártyájáról.

Hirdetés

Hivatalos megerősítést ugyan továbbra sem kaptunk, de erősen valószínűsíthető, hogy az Nvidia valamikor az ősz során fogja lepeplezni a GeForce-videókártyák új generációját, a Lovelace kódnevű GPU-kra épülő RTX 4000-es szériát.

A pesszimistább várakozások szerint ugyan az idén csak a csúcsmodell RTX 4090 kerülhet boltokba, ez azonban nem akadályozza meg, hogy a többi variánsról is érkezzenek a kisebb-nagyobb szivárgások. A napokban a felső-középkategóriás RTX 4070-ről jelent meg egy csokor izgalmas információ.

Hirdetés

A jelentések forrása a hardveres pletykák egyik közismert figurája, kopite7kimi, aki a múltban gyakran bizonyult megbízható jósnak, de persze mellényúlásai is akadnak. A leaker az elmúlt napokban több Twitter-bejegyzést is szentelt az RTX 4070-nek, melyekből az alábbi specifikáció körvonalazódik:

  • GPU: GA104-400
  • Streaming multiprocesszorok száma:  60
  • CUDA-magok száma: 7680
  • Memória: 12 GB GDDR6X
  • Memóriabusz: 192 bit
  • Memória sebessége: 21 Gbps
  • Sávszélesség: 504 GB/s
  • Órajel: 2310 mHz alap/2610 mHz boost/maximum 2800 mHz
  • Fogyasztás: 285 W (TGP)

Az adatok egyik érdekessége, hogy a korábban várt 18 Gbps helyett 21 Gbps-os, GDDR6X szabványú memóriát kapunk, ami pedig talán még izgalmasabb, az az órajel, ez ugyanis még az RTX 4090 kapcsán keringő értékeknél (2235/2520/2750 mHz) is magasabbnak ígérkezik. A bő kézzel mért megahertzeknek és a plusz magoknak köszönhetően az RTX 4070 jóval erősebb lehet az előd 3070-esnél, akár a jelenlegi csúcsmodell, az RTX 3090 Ti erejét is elérve.

Ezek közül persze egyik sem hivatalos információ, így ne vegyük készpénznek, amíg nem erősíti meg az Nvidia is. A zöldek viszont vélhetően a szokásosnál is jobban szeretnék már ringbe küldeni az új vasakat. A vállalat legfrissebb pénzügyi jelentése alapján ugyanis a bevételeik alaposan megszenvedték a kriptopiac letérdelésével járó keresletkiesést, miközben az új Radeon-kártyákon dolgozó AMD mellett már az Intel is megpróbál kihasítani magának egy szeletet a tortából, igaz, egyelőre nem sok sikerrel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.