Hirdetés

Megérkezett a GeForce RTX 4070 Ti, és menten sírva fakadt a pénztárcánk



|

Az átkeresztelés előtt még RTX 4080-nak nevezett újdonság teljesítményével nem lesz probléma, az árazása azonban meglehetősen érdekesen alakul.

Hirdetés

Az Nvidia évek óta a januári CES-en kezdi az adott évi termékbemutatóinak sorát, rögtön felvázolva egyfajta jövőképet, amivel a PC-s játékosok és tartalomgyártók tervezhetnek az elkövetkezendő időszakban. A grafikus vezérlők új generációjának debütálása tavaly megtörtént, és ha emlékszel, akkor azon a bizonyos bemutatón még háromszereplősként mutatkozott be az RTX 40-es generáció. A legkisebb típusként megjelenített RTX 4080 12 GB azonban a specifikációs adatai miatt akkora népharagot és értetlenkedést generált, hogy a gyártó hamar visszavonulót fújt, és picit pihentette ezt, a csúcsmodellekhez képest szerényebb képességekkel és árcédulával érkező variánst.

A közvélemény gyorsan el is nevezte RTX 4070 Ti-nak az eltüntetett példányt, és sokan biztosra vették, hogy egyszer majd ezzel a számozással tér vissza a félig-meddig bejelentett AD104-es grafikus lapka. Nagy meglepetés tehát végül nem történt, egy újabb névvel nem akart még nagyobb kavart okozni a gyártó, és végre befuthatott a harmadik Ada Lovelace architektúrára épülő megoldás.

Hirdetés

A GPU felépítése, tudása és sebessége továbbra is izgalmas, de természetesen ezúttal sem maradhatott el a DLSS 3 demonstráció a kártya bejelentése előtt, amire talán azért is van szükség, mert a hivatalos közlés szerint az újdonság gyorsabb, mint az RTX 3090 Ti.

Erre a kijelentésre pedig vélhetően az RTX 3090 Ti tulajdonosok azonnal rávetik magukat, hiszen azért mégis egy 24 GB-nyi VRAM-mal szerelt monstrumról van szó; nem létezik, hogy a 192 bites memóriabuszra integrált 12 GB-nyi GDDR6X memóriával szerelt újonc legyorsulja a korábbi csúcsverziót. A nemsokára megjelenő tesztekben fény derül majd a valós különbségre, de az tény, hogy az AD104-ben található 7680 CUDA mag számítási teljesítménye igen magas, az átdolgozott architektúra és a fejlettebb gyártástechnológia pedig előnyt jelent az újdonság számára.

Az AD104-es GPU teljes tudását kihasználja az RTX 4070 Ti, amiből csak partnergyártói kiadások készülnek.
Az AD104-es GPU teljes tudását kihasználja az RTX 4070 Ti, amiből csak partnergyártói kiadások készülnek.

Az RTX 40 családban elsőként a 4070 Ti-ból nem készül referencia változat, az ismert partnergyártók bizonyos ajánlásokat követve teljesen egyedi példányokat dobhatnak piacra. Ez egyfelől jó hír, hiszen változatos lesz a portfólió, másfelől az 799 dolláros ajánlott árat teljesen értelmetlenné teszi. Az átváltásnak sem lesz sok értelme, még a legegyszerűbb, alapórajeleken járatott kiadásoknál is magasabb lehet a kiskereskedelmi ár, a gyárilag túlhajtott VGA-kért pedig annyit kérnek majd el, amennyi még épp nem zavarja az RTX 4080-ak árazását. Egy-két hazai kereskedőnél már látszik a kínálatban az RTX 4070 Ti, és a fél millió forinton túli összegek nem túl bizalomgerjesztők.

Szóval örülünk is, meg nem is az új GeForce RTX-nek, de ahogy az ajánlott 285 W-os fogyasztási keret elszabadulhat akár 360-380 W köré egyes tuningolt példányoknál, úgy az árak is a csillagos eget célozhatják meg. A 3D-teljesítmény, a DLSS 3 és úgy általában a GeForce-élményfaktor nagyon rendben van, de lépjünk tovább eggyel, és fókuszáljunk a 4060-as kistestvérre. Hátha…

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.