Hirdetés

Megérkeztek a 2023-as ROG gamerlaptopok: nagyobb kijelzők és erősebb chipek csábítanak gépváltásra



|

Kigyúrták magukat a 2023-as gamerlaptopok. 240 Hz-es QHD-kijelzők, 13. Intel Core és AMD Zen 4 CPU-k, na és persze GeForce RTX 40 GPU-k érkeznek, hogy ne tudj ellenállni a PC-vásárlásnak.

Hirdetés

Nem is lenne megszokott egy évkezdés, ha nem kapnánk új notebookokat, sőt, mit notebookokat - gamernotebookokat! Ha pedig gaming hardverről van szó, az Asus-féle ROG azonnal beugrik sokaknak (ezért nagyon sokat is dolgozott az Asus). Az idei felhozatalnak nincs miért szégyenkeznie: új chipek, megerősített ház és hűtőrendszerek, jobb kijelzők, figyelmes extrák. Nézzük, mire költheted el minden pénzedet 2023-ban.

Minden jobb (egy kicsit)

Az egyik legkönnyebben megfigyelhető változás, hogy idéntől a 13-17 col közötti kínálat felső határa 18 colra tolódik ki: igen, már 18 colos Nebula kijelzővel szerelt, mégis hordozható méretű laptopod is lehet, ami nem mellesleg igencsak erős is.

Hirdetés

A processzorok terén nincsen nagy meglepetés, az Asus mérnökei abból főztek, amit a chipgyártók adtak neki: ez egészen pontosan a mobil 13. generációs Intel Core család, valamint az AMD Zen 4-alapú CPU-flotta. Mindkettő erősebb, fejlettebb, de idén szédületes forradalmat ne keress a hősapkák alatt.

A gamerlaptopoknál ennél is fontosabb a grafikus lapka, ahol a GeForce RTX 40-es család hoz újdonságot. Ezek az asztali PC-k világából már ismert GPU-k mobil leszármazottai, amiket a Strix és Zephyrus gépekben is meg fogsz találni.

A hűtésről is érdemes megemlékezni, hiszen az új CPU+GPU párosok még több hőt képesek termelni. A ROG gépek mindegyike folyékonyfém hőátadó közeget kap, ami fontos információ és jelentősen javítja a hatékonyságot, illetve a 3-ventilátoros Tri-Fan hűtőrendszer is áldásos hatással van a teljesítményre, pláne úgy, hogy a hűtőbordák méretét is sikerült növelni.

ROG Strix

Ha Republic of Gamers laptop, akkor elsőként a Strix családdal fogod szemben találni magad. A Stirx Scar 16 és 18 gépek neveiben a számok a képátlót jelölik, ami 16:10-es kijelzőket takar. A 18" a méretével, a 16" pedig egyedi panellel csábít: utóbbi ugyanis mini LED-es, QHD-felbontású, 240 Hz-es Nebula HDR kijelző is lehet, ami csodás képminőséget ígér.

És hogy ne csak káprázatos diavetítést láss, az Asus mérnökei nem fukarkodtak a választható CPU+GPU párossal sem. Itt 13. generációs Intel Core i9-113980HX CPU-d lehet a maga 24-magos felépítésével, amihez gyönyörűen illik a mobil RTX 4090-es grafikus lapka. Ha valahol, itt aztán bizonyíthat a hűtés, ugyanis csak a GPU 175 wattos TDP-re tart igényt.

ROG Zephyrus

Első bemutatkozásakor valóban forradalminak hatott (és az is volt) a Zephyrus, ám azóta több generációt fejlődött a technológia. Az M16 továbbra is vékony és könnyű, de persze csak úgy duzzad az erőtől: nem is csoda, hiszen Intel Core i9-13900H CPU és GeForce RTX 4090 GPU dübörög odabent. A háromventilátoros hűtés itt is tiszteletét teszi, ám újdonság, hogy immáron 16 colos kijelzővel szerelt, méghozzá 240 Hz-es Nebula HDR panellel, ami Mini LED-es és QHD-felbontású. A fogyasztás és a teljesítmény szempontjából nem elhanyagolandó, hogy itt is megtalálod a MUX kapcsolót (ami hardveresen vált az Intel GPU és a GeForce GPU között, sőt, még az AniMe Matrix LED-es fedlapvilágítást is megvillanthatod, hogy végtelenre duzzadjon irigyeid sora.

Az egyik kedvencünk régről a Zephyrus G14, ami az RTX 4090 mGPU mellé a legújabb AMD Ryzen Zen 4-es CPU-t kapta szintén Nebula HDR kijelzővel, aki pedig az igazán különc csodamasinákra hajt, annak hamarosan elérhető lesz a Zephyrus Duo 16 szintén Zen 4 CPU-val, RTX 4090 mGPU-val és dupla kijelzővel.

A leglaposabb játékos

A Flow X13 ha lehet, még tovább karcsúsodott, miközben erősödött is. A 10 mm-es gép akkuja 62 Wh-ról 75 Wh-ra nőtt, a CPU-GPU páros egy AMD Zen 4 és GeForce RTX 4070 chipduó, van IR-kamera és kényelmesen nagy billentyűzet is. A Flow Z13 sem alsó polcos darab: itt RTX 4060-ig lehet nyújtózkodni, míg a nagyobb Flow X16-ban egy Intel Core i9 CPU és egy GeForce RTX 4070 GPU kergeti a biteket.

És netán szúrja a szemedet a 4060 és 4070? Semmi vész, a Flow gépekhez csatlakoztathatod az új XG Stationt, amiben ott találod a GeForce RTX 4090 mGPU-s VGA-t is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.