Hirdetés

Megőrült a videokártya-piac



|

Történelmi negyedévet zárt a GPU-piac, amit az Ethereum okozta őrületnek köszönhet az AMD és az NVIDIA.

Hirdetés

A Bitcoin után a következő nagy őrületet az Ethereum hozta el a bányászok és a digitális pénz világában, mindez pedig óriási hatással volt a videokártyák piacára is. A Jon Peddie Research szerint igen nagy mértékben emelkedtek az AMD és az NVIDIA GPU-k eladásai, szállításai, és 20 éve ez az első eset, hogy az első negyedévhez mérten a másodikban jelentősen több GPU-t szállítottak le. 

Hirdetés

A videokártya-piac szereplői azért örülhetnek, mert az Ethereum bányászata egy GPU-igényes feladat, a tranzakciókhoz szükséges biztonsági algoritmusok megoldása miatt. Minél többen ugranak bele a bányászőrületbe, annál nehezebb videokártyát találni a boltokban. 

A bányászok főleg az AMD Radeon kártyákat keresik, azok hatékonyabbak a folyamat során. Azonban a digitális pénzek értéke olyan ütemben nőtt, hogy még GeForce kártyára is megérte beruházni - ezért mindkét gyártó termékéből nehéz találni.

A kereskedők folyamatosan rendelik az új készleteket, hogy kiszolgálhassák a bányászokat és a gamereket; emiatt pedig a GPU-szállítások 7,2 százalékkal emelkedtek az első negyedévről a másodikra. Az AMD 8, az NVIDIA 10, az Intel 6 százalékot javított, és az éves helyzet is 6,4 százalékot javult. 

A JPR elemzői szerint a GPU-és a PC-piac eddig erősen szezonális trendeket mutatott, az első negyedév lapos vagy lejtőszerű volt, a második pedig nagy visszaesést hozott, mivel mindenki készletkisöprést tartott. A beszerzések csak a harmadik negyedévben indultak az új videokártyák miatt, a negyedik negyedév pedig maximum minimális növekedéseket hozott. Összességében a trend lefelé mutatott, a 2007-es válság, a táblagépek és az okostelefonok térhódítása óta. Most viszont a helyzet felborult. 

A szakértők szerint a bányászpiac idővel annyira zsúfolt lesz, hogy nem, hogy a beruházások árát, még a villanyszámlát sem termeli majd ki a bányászat - ekkor a videokártyák piaca is normalizálódhat. Idén viszont biztosan nem éri meg videokártyát cserélni. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.