Hirdetés

Miért késik az AMD az Nvidia DLSS-re válaszul fejlesztett FidelityFX Super Resolution technológiájával?



|

Hiába érkeznek az újabbnál-újabb Radeon videokártyák, a FidelityFX Super Resolution speciális mintavételezési technológia még mindig nincs bevethető állapotban.

Hirdetés

Bár a valós idejű sugárkövetés hardveres támogatásával az Nvidia lépéselőnybe került az AMD-vel szemben, a játékosoknak valójában nem ez a funkció számít döntő érvnek az aktuális generációk közötti választási folyamat során. A DLSS második generációs fejlesztése lett az igazi ütőkártya, ami egyre több népszerű játékban bizonyítja a létjogosultságát, és konkrét, számszerűsíthető előrelépést mutat a játékok futási sebességében.

Nem véletlen, hogy az AMD gyakorlatilag az Nvidia Ampere architektúra bemutatását követően jelezte, hogy a Radeon vezérlők szoftveres támogatásának is része lesz egy hasonló, egyedi mintavételezési technológia, ami a FidelityFX képjavító eljárások részeként érkezik. Azt azonban továbbra sem tudjuk, mikorra várható a módszer konkrét startja.

Hirdetés

Ez pedig fejvakarást okozhat azok számára, akik egyébként nem elkötelezett rajongói egyik oldalnak sem, és inkább racionális érvek mentén hoznak döntést a videokártya beszerzése során. A DLSS 2.0 jelenleg igen erős ajánlattá tesz az összes GeForce RTX grafikus vezérlőt, avagy a technológia nemcsak a dedikált vezérlőkkel működik, hanem a gaming notebookokba szerelt GPU-k is profitálhatnak belőle. És itt el is érkeztünk egy kulcstényezőhöz, ami az AMD-t kivárásra késztetheti.

A Radeon RX 6700 XT online bemutatóján egy kép erejéig feltűnt a közel jövőre vonatkozó terv, miszerint a vállalat következő bejelentése a laptopokba szánt RX6000M GPU család lehet. Konkrét dátum nincs, viszont nagyon úgy tűnik, hogy a FidelityFX Super Resolution funkció publikus bemutatásával szeretnék megvárni ezt a termékkört. Ez az egyik lehetséges magyarázat arra, miért késlekedhetnek, de még egy ennél merészebb információ is napvilágra került.

A képen látható összes hardverre elérhető lesz a FidelityFX Super Resolution az AMD állítása szerint.

A LinusTechTips csatorna kérdéseire az AMD kissé sejtelmesen azt válaszolta, hogy ők mindig is kereszt-platformos megoldásban gondolkodtak, tehát a technológia nemcsak a PC-k számára lesz elérhető, hanem gőzerővel dolgoznak a két next-gen konzolra optimalizált átiraton is. A terv pedig az, hogy a Super Resolution egyidőben váljon elérhetővé az összes, RDNA és RDNA2 architektúrájú grafikus lapkát használó platformon.

A történet pedig így tényleg egyre izgalmasabbá válik, a konzolok esetében a zárt hardverkészlet miatt ugyanis idővel kritikus lesz a 4K-felbontás melletti képminőség és képkockasebesség szinten tartása. Ne feledjük, hogy a Series X és a PS5 esetében is megjelenet a 4K @ 120 Hz játékélmény, mint kiemelt reklámelem, amire bizonyos játékok futtatásánál már most is van lehetőség, ám a vizuális minőség javulásával (különösen bekapcsolt ray-tracing mellett) egyre nehezebb lesz kipréselni a hardverből a másodpercenkénti 120 képkocka kirajzolását.

Volt honnan fejlődnie a DLSS-technológiának...

Az AMD-nek egyébként jelenleg nem kell sietve-kapkodva befejezni a Super Resolution fejlesztését, az aktuális videokártyahelyzet és a limitált mennyiségben elérhető konzolok miatt a játékosoknak az alap játékélmény megteremtése is nehézkes. Ráadásul az első generációs Nvidia DLSS-nél már láthattuk, hogy egy túl korai, kvázi béta-fázisban lévő technológia publikussá tétele kezdetben inkább károkat okozhat, és a játékosok egy életre megjegyezhetik, hogy a hiper-szuper mesterséges intelligenciával beharangozott funkció komoly minőségromlás mellett tud csak működni.

A Super Resolution vélhetően nem ezt az utat fogja bejárni, de hogy pontosan mikortól számíthatunk a funkció engedélyezésére, és milyen játékokban jelenhet meg elsőként az áldásos hatása, jelenleg csak az AMD tudja.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.