Hirdetés

Milliókért kelhet el a 3dfx legizmosabb Voodoo-kártyája, amit sosem kapott meg a közönség



|

Ismét lázba hozta a PC-s világot a kilencvenes évek legendás GPU-gyártója, a 3dfx Interactive.

Hirdetés

Az 1994-ben alapított 3dfx Interactive hardverei a 3D-s grafika úttörőiként rengeteget tettek a PC-s játékok fejlődéséért, így sokan vagyunk, akik sosem fogják igazán kiheverni, hogy a Microsoft Direct API megjelenése kiszorította a céget, amely így 2002-re csődbe jutott, a szellemi tulajdonait pedig az Nvidia csipegette fel.

A Vodoo 3dfx kártyák körüli szűnni nem akaró lelkesedést mutatta, hogy 2021-ben egy ügyes troll a fél világot rászedte a sorozat újraindulásának kamuhírével, most pedig egy eBayes aukció korbácsolta fel a kollektív nosztalgiát.

Hirdetés

A napokban elindult aukció tárgya ugyanis egy rendkívül ritka 3dfx Voodoo 5 6000 prototípus, amelyért cikkünk írásakor már 11 ezer dollárnál, vagyis néhány tízezer forint híján 4 millió forintnál tart a licitháború. A speciális, 4 db GPU-val szerelt hardver körüli felhajtás oka, hogy a 6000-es széria sosem került piacra, az egykori gyártó csupán a Voodoo 4 4500-at és a két chippel szerelt Voodoo 5 5500-at tudta kiadni a megszűnése előtt.

Ezzel viszont még nincs vége: a külön energiaforrásról üzemelő prototípus teljesen működőképes, amiről személyesen a 3dfx egykori mérnöke, Hank Semenec gondoskodott, a tulajdonos kérésére finomhangolva a hardvert. Az eladó szerint az a konkrét kártya a Voodoo 5 6000 fejlesztésének kései szakaszából való, így jóval kevesebb buggal küzd, mint az időnként felbukkanó többi prototípus.

A licit nyertese mindettől függetlenül nem egy erőgépet vásárol majd: a sosemvolt videokártya legfeljebb az 1366 x 768 pixeles felbontással tud megbirkózni, a szoftveres oldalon pedig csupán a DirectX 6-ot és az OpenGL 1.1-et támogatja. A Voodo Scalable architektúrát használó lapka 112 mm2-en terpeszkedik, memóriából pedig 32 MB került bele, 128 bites memóriabusszal és 2,656 GB/s-os sávszélességgel.

Az üzlet itt persze nem is a dolláronként kapott teljesítményben, hanem a különlegességben mérhető, ebben pedig az öreg Voodoo 5-ös bizony simán lealázza még a GeForce RTX 4090 legkeresettebb limitált szériás kiadásait is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.