Hirdetés

Mit kínál a Google Play Pass, érdemes lehet rá előfizetni?



|

A Google Play Áruház kedvezményes havi és éves díjjal hívogatja a mobiljátékokra és -szoftverekre éhező felhasználókat, mi pedig megvizsgáltuk, hogy megéri-e rábólintani az ajánlatra.

Hirdetés

Hazánkban 2020 szeptemberében indult el a Google Play Áruház előfizetése, a Google Play Pass, amelynek koncepciója rendkívül egyszerű: havonta vagy évente leemel egy összeget a bankszámládról, cserébe pedig játékalkalmazások és szoftverek sokaságát kínálja egy Android rendszert futtatni képes telefonra és/vagy további eszközökre. A Google több száz appból álló felhozatalt, folyamatosan frissülő választékot, teljes reklámmentességet és mikrotranzakciók nélküli használatot ígér, mindezt pedig felfedezhetjük egy ingyenes próbaidőszak keretében is.

Aki bizalmat szavaz a Play Pass intézményének, az választhat a havi (jelenleg 1890 forint) és az éves (pillanatnyilag 11499 forint) előfizetés között, utóbbit értelemszerűen jóval kedvezményesebben, szinte féláron. Mindezt még vonzóbbá teszi a lehetőség, hogy előfizetésünket akár öt családtaggal is megoszthatjuk, így mindenki a saját kütyüjén élvezheti a Pass előnyeit. Persze mint minden szolgáltatás esetében, úgy a Google Play Passnek is ki kellett forrnia magát, azonban már elég idő telt el az indulása óta ahhoz, hogy megvizsgálhassuk, mit tud a gyakorlatban.

Hirdetés

Ki itt belépsz, hagyj fel minden költséggel!

A Google Play Áruházban járva és a bal oldalsó sávban a Play Pass opcióra bökve nagy vonalakban áttekinthető, hogy mit kínál a szolgáltatás, és mennyiért (a GYIK is segít), és természetesen a Kezdés gombra kattintva is részletesen ismertetik veled, hogy milyen feltételekre tervezel rábólintani, és mikor számíthatsz a díjmentes próbaidőszak végére. Kényelmes, hogy a mindent átszövő Google-nek köszönhetően egy, már ismerős közegben mozoghatsz az előfizetéssel, amit az is aláhúz, hogy a családkezelés ugyanúgy működik, mint a YouTube Premium esetében. Itt könnyedén tudsz a családtagjaidnak hozzáférést adni és tőlük elvenni, a szülői felügyeletet testre szabni, ha kell.

Noha a főbb kategóriák között helyet kapott a játék, az app, a filmek és a könyv is, fontos megjegyezni, hogy utóbbi kettőre nem vonatkozik az előfizetés, azokat külön-külön tudod kölcsönözni vagy megvásárolni. A főoldal sem csinál belőle titkot, hogy a mobiljátékokat és a készségfejlesztőket részesíti előnyben, a legtöbb kategória ezeket rangsorolja valamilyen módon. Jól láthatóan van feltüntetve, hogy milyen címek csatlakoztak utoljára a szolgáltatáshoz, a cikk írásának pillanatában olyanok kínálgatták magukat, mint a Monster Hunter franchise Stories alcímű mellékhajtása, a Layton sorozat tizedik születésnapját ünneplő kaland, a Layton's Mystery Journey, valamint a minél további túlélést ránk bízó 60 Parsecs!, amelynek PC-s változata már-már kultikus. Az Előregisztráció fülön ráadásul azt is megtudhatod, hogy mikkel bővül hamarosan a Play Pass.

Az újdonságok mellett figyelmedbe férkőzik a hét játéka, és a kategóriák szerinti válogatások (akció, alkalmi, árkád, kaland, kártya, kirakós, oktató, sport, stratégiai, szerep, szimulációs, szó, tábla, verseny, zene), a gyermekeknek javasolt darabok és az aktuális toplista is. Lejjebb görgetve akadnak kontrollerrel és offline is élvezhető kollekciók, valamint Android TV-t támogató projektek is. A letisztult, átlátható felületen élmény sorra böngészni a szekciókat és olyan alkotások után kutatni, amelyek megmozdítanak benned valamit, de nulla előismerettel sem érezheted magad elveszve, hiszen a többi felhasználó értékelésének, az alkalmazásleírásoknak, a látnivalóknak és a kártékony appokat szűrő Play Protect funkciónak köszönhetően biztonságosan válogathatsz kedvedre a portékákból.

Ha nagyon válogatós vagy, és szakavatott gamerként rengeteg időt töltesz mobiljátékokkal (is), akkor is találhatsz olyan gyöngyszemeket a széles palettán, amiket örömmel telepítesz. Aki viszont csak alkalmi szórakozását keresi az érintőképernyős irányításban, az egy kincsesbányára bukkanhat. Ilyen a Stardew Valley (kellemes hangulatú virtuális gazdálkodás, amelyben sztori is van, újrajátszható), a Pocket City (városépítős és -menedzselős szimuláció pixelpolgármestereknek), a Bridge Constructor: Portal (hídépítős logikai játék, amit portálok és más elemek színesítenek), a Dead Cells (nehéz, de addiktív 2D-platformer, amely folyamatos adaptálódást igényel) és a This War of Mine (egy háború szörnyűségeit az ártatlan lakosokat irányítva tapasztalhatjuk meg) is. 

Szoftverek, szoftverek, mondjátok el nekem…

Játékok tekintetében tehát gazdag és változatos a szolgáltatás, de a különböző munka- és kiegészítő szoftverek esetében már nem ilyen rózsás a helyzet. Noha a Google Play Pass számos kategóriában biztosít fejlesztéseket (egészség és fitnesz, életstílus, eszközök, fényképezés, időjárás, irodai, könyvek és tájékoztató kiadványok, művészet és dizájn, oktatás, személyre szabás, szórakozás, vállalkozás, videólejátszók, zene és hang), a legismertebbeket nem tartalmazza, többnyire be kell érned ismeretlen alkalmazásokkal. Persze a felkínált lehetőségek felfedezésére itt is van lehetőség, némely szekcióban pedig találhatsz olyan megoldásokat is, amelyekre talán nem is gondoltál volna (például elalvást segítő, jegyzetelésre való vagy zongorázni tanító appok), de összességében elmondható, hogy a szolgáltatásnak ez a része csak egy gyenge bónusz, nem elemi komponense annak.

Két kérdést kell tisztázni magunkban: milyen célból fizetnénk elő a Google Play Passre, és megéri-e bizalmat szavazni neki? Nos, ha nem a játékok, hanem a telefon mindennapos használatát segítő alkalmazások miatt bólintanánk rá a Google ajánlatára, akkor jelenlegi formájában nem éri meg. Ha viszont egy hatalmas, folyamatosan frissülő játékkollekcióból szemezgetnénk, akkor a szolgáltatás egyértelműen ki fogja tudni elégíteni az igényeinket.

Az előfizetői díj kérdése már más lapra tartozik, hiszen egymást érik a streaming platformok (a Netflix, az HBO Max és társaik), a zene- és videókiszolgálók (a Spotify, a YouTube Premium és hasonlók), valamint a különböző játékszolgáltatások (mint a telefonos játékot is támogató Xbox Game Pass), így a fogyasztónak meg kell gondolnia, hogy mit vállal be plusz kiadásként. A bizonytalanok a Play Pass próbaidőszaka alatt eldönthetik, hogy szükségük van-e rá, viszont annak, aki sűrűn kapcsolódik ki az okostelefonjával, akkor az egy mozijegy árát sem elérő havidíj logikus döntés lehet.

Ha tetszett a cikk, akkor vedd meg a 2022/06-os PC World magazint, abban ugyanis még több ilyet találsz, ráadásul ajándékba jár hozzá néhány értékes szoftver és egy PC-s játék is. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.