Hirdetés

Mit tud 2020-ban egy erős gamernotebook?



|

Megtanultak gamerlaptopot gyártani a cégek. Vagány, de funkcionálisan átgondolt külső, jól kiegyensúlyozott teljesítmény és kellemes extrák jellemzik az egymásnak eresztett mobil erőgépeket.

Hirdetés

Robbanásszerűen nőtt idén a notebookok népszerűsége, olyan mértékben, hogy az még a sokat látott gyártókat is meglepte. Rengetegen költöttek a drága okostelefonok helyett is inkább laptopra, e vásárlók jelentős része pedig úgy gondolta, ha már PC-t vásárol, akkor azt nem csupán munkára vagy tanulásra, hanem kikapcsolódásra, játékra is szeretné használni.

Ehhez pedig gamernotebook kell, amelyből óriási a kínálat a piacon. Árban, tudásban, dizájnban és teljesítményben is nagyok az eltérések, ezért alaposan át kell gondolni, milyen gépet vásárolnál, és mennyiért.

Hirdetés

A legfontosabb chip

Jogos elvárás egy játékra kifejlesztett laptoppal szemben, hogy jól nézzen ki. A dögös, robusztus, erőt sugalló külső fontos külsőség, de a bazári, csillogó-villogó megoldásokra nem vevők a felhasználók. Ennek érthető oka, hogy sokan munkahelyükre, iskolába is elcipelik gamernotebookjukat. A hordozhatóság miatt a gép tömegére és üzemidejére is egyre többen odafigyelnek, sőt a töltő mérete sem utolsó szempont.

Ugyanakkor gamerlaptop választásakor a legfontosabb mégis a játékok alatt nyújtott teljesítmény, amit leginkább a grafikus chip határoz meg. Miután ez a komponens nem cserélhető egy laptopban, a 3D-teljesítménynek elegendően nagynak kell lennie, hogy akár évekkel később is önfeledten játszhass a legújabb játékokkal.

A GeForce RTX 2060 az első olyan, amely várhatóan két-három év múlva is kellőképpen erős lesz a magas részletességi beállításokhoz. Mobilplatformon a GeForce RTX 2070 és ennek Super változata ideális választások: ezek nyújtják még épp ésszel felfogható áron a kategóriában elérhető legjobb 3D-teljesítményt. A gamernotebookok 99 százalékát full HD felbontású kijelzővel szállítják, de nem mindegy, mennyire gyors, és milyen frissítési rátával dolgozik. Játék PC-knél a 120-144 Hz általános, ugyanakkor az adaptív képfrissítést (G-Sync Compatible) csak kevés laptop támogatja.

Processzorból az Intelé mellett már választhatsz AMD Ryzen 4000-es CPU-t is, amely ráadásul erős, keveset fogyaszt, és árazása is előnyösebb. Ennek ellenére a gyártók még mindig előnyben részesítik az Intel CPU-kat ebben a szegmensben, amit jól mutat, hogy tesztünk összes szereplőjébe Intel Core i7 került. A 16 GB RAM is jogos elvárás, SSD-ből pedig csakis NVMe PCIe jöhet szóba legalább fél TB-os kapacitással. Azt már csak a mérések mutatják meg, hogy a kiválasztott Solid State Drive valójában milyen teljesítményre képes: nagy eltérések lehetnek az NVMe SSD-k sebességében.

Acer Predator Helios 300

Már az alumínium fedlapon világító Predator-logó is vagány, a gép bekapcsolásakor lejátszott hang és videóeffekt pedig igyekszik azonnal megteremteni a hangulatot a játékhoz. Ahogy a tesztben szereplő többi gép, úgy a Helios 300-as is Intel Core i7-10750H CPU-ra épül, amely kellően erős általános feladatokhoz és játékhoz egyaránt. Külön elismerést érdemel az Acer GeForce RTX 2060-as implementációja, ugyanis a többi gyártó által mutatott megoldásnál magasabb órajelen dolgozik a GPU, ami a teljesítményen is meglátszik. Ha még ez sem lenne elegendő, a Turbo-gomb megnyomásával némi gyári extra tuningot aktiválhatsz, ami tesztjeink alapján körülbelül 5-12 százalékos gyorsulást eredményez játékok alatt. A kijelző egy 144 Hz-es FHD-panel, amelynek sebességével minden rendben van, ám sajnos G-Sync-kompatibilitást, illetve HDR-t nem remélhetsz tőle, ahogy a többi, hasonló konkurenstől sem. A kissé magasabb órajeleknek köszönhetően az Acer Predator Helios 300 tesztünk leggyorsabb RTX 2060-as gépe, ám ezért cserébe mintegy 200 grammal nehezebb és vastagabb is. Ez persze használat közben nem lesz feltűnő, a gép ettől még jól hordozható és masszív. Tartós terhelés alatt a hűtés zaját nem igazán lehetne csendesnek nevezni, de ettől még nem jár rosszul, aki ezt választja: az SSD nagyon gyors, a Killer hálózatos rész az egyik legjobb a tesztben, és a mobil RTX 2060 is képes leadni maximális teljesítményét.

Ár: 559 900 Ft
+ masszív készülékház, jó hálózatos rész, gyors, 1 TB SSD
- átlag alatti üzemidő, zajos hűtés

Asus RoG Strix G15

Az Asus G15 Electro Punk kiadás szokatlan, rózsaszínes-magentás betétei kiválóan feldobják a gép külsejét. Az alumínium fedlap éle és a robusztus alsó rész is kapott némi extra Electro Punk betétet, de a gépház alapvetően műanyag, ami ebben az árkategóriában már nem számít dicséretnek. A négyzónás RGB háttérvilágítású billentyűzet kényelmes és jól használható, az extra asztallap-világítás menő, de ennél fontosabb, amit az Asus belepakolt ebbe a gépbe. A Core i7 CPU, a 16 GB RAM és a fél TB-os SSD mellett ugyanis egy GeForce RTX 2070 Super GPU várja játékaidat. Ez tesztünk legerősebb grafikus chipje és jelenleg egyben a legbölcsebb választás is a felső kategóriás gamerlaptopok világában. A játékok sokkal gyorsabban futottak a RoG Strix G15-ön, mint bármely másik tesztgépen, és egy játékra szánt notebooknál ez a legfontosabb tényező. Ehhez mérten reális az összeg, amit érte kérnek, egyáltalán nem túlárazott, ugyanakkor vannak hiányosságai. A biometrikus azonosítás mellett ezúttal a webkamera is teljes egészében hiányzik, a 240 Hz-es kijelző nem G-Sync-kompatibilis, minden USB bal oldalra került, a zsanér szűk mozgástartománya pedig túlzottan korlátozott. Szintén fájdalmas volt látni, hogy a rendszermemória DDR4-3200 helyett csak effektív 2666 MHz-en üzemelt, az Intel 660p SSD pedig a leglassabb volt a tesztben. A G15 természetesen más színben is kapható, ha viszont az Electro Punk kiadást választod, hozzá passzoló perifériacsomagot is vásárolhatsz.

Ár: 619 900 Ft
+ dögös külső, RTX 2070 Super, gyors
- gyenge SSD, zajos hűtés, limitált zsanérút, nincs webkamera

Dell G5 15

Bár a gyártó leírása szerint speciális, csillogó éjfekete a G5-ös gamernotebook színárnyalata, valójában szimpla fekete. A teljesen középszerű, unalmas külső ellenére a műanyag gépház stabil, és azért az asztallap-világítással igyekeztek megteremteni némi gamerhangulatot. Odabent különleges extrákat nélkülöző belső fogad, de azért arra odafigyeltek, hogy semmi fontos ne maradjon ki. A Core i7 CPU-hoz 16 GB RAM és egy korrekt sebességű, fél TB-os NVMe SSD csatlakozik, a grafikus chip egy GeForce RTX 2060, a full HD-kijelző pedig 144 Hz-es. Mindenesetre nem mindenben átlagos a Dell G5, egyedül ennél a gépnél használhatsz ugyanis ujjlenyomat-olvasót, a Killer hálózatos rész pluszpontot érdemel, és a Type-C-port is egy Thunderbolt 3-vezérlőre kapcsolódik.

A gép játékok alatt mért teljesítménye nem kiemelkedő, az 1200 MHz-es boostórajel a mobil RTX 2060 referencia-órajele, cserébe a hőtermelés nem olyan borzalmas. Ennek köszönhetően a G5 hűtése kisebb zajt kelt, ami munkavégzéskor kifejezetten előny jelenthet, ahogy az átlagosnál hosszabb akkumulátor-üzemidőnek is hasznát veheted többek között tanulás során is. A billentyűzet a megszokott delles, inspironos dizájnt kapta, vagyis a gombsapkák némileg kisebbek.

Nem mondható különösebben izgalmasnak a Dell G5-ös gépe, nem is hivalkodó, inkább egy átlagos külsejű laptop, amelynek úgy alakították a belsejét, hogy játékra is alkalmas legyen. Ára viszont meglepően magas, ez pedig sokakat eltántoríthat a megvásárlásától.

Ár: 609 900 Ft
+ hosszú üzemidő, alacsony zajszint, jó hálózatos rész
- átlag alatti teljesítmény, unalmas dizájn, drága

HP Omen 17

Tesztünk legdrágább gépét a HP szállította, ám ez nem a túlárazás miatt van: ez az egyetlen 17 colos laptop, amelybe a szokásos GeForce RTX 2060 helyett eggyel erősebb, RTX 2070-es grafikus chipet szereltek. A processzor ezúttal is a hatmagos Intel Core i7-10750H, amelyhez a már megszokottnak tekinthető 16 GB RAM kapcsolódik. A tárhelyet illetően a HP választása az SSD+HDD kombinációra esett, ám előbbi sajnálatosan kicsi, csupán 256 GB-os, emiatt a sok helyet foglaló játékok csak a lassú HDD-ről tudnak futni.

Az alumíniummal feldobott gépház jól mutat, a FHD, 144 Hz-es kijelző is szép képet ad, a 17 colos képátló pedig előnyös játék közben, de az akkumulátor üzemidejére rossz hatással van. Ezzel a géppel nélkülöznöd kell az Nvidia Optimus technológiát is, vagyis az Intel UHD Graphics teljesen le van tiltva, mindig a GeForce az aktív. A felejthető üzemidőt ellensúlyozza, hogy ezúttal adaptív képfrissítést is választhatsz, ami a FHD-kijelző+RTX 2070 kombinációt tekintve nagy előny.

A szerencsétlen tárhelyelosztás ellenére kiváló a gép teljesítménye, a GeForce RTX 2070-nek köszönhetően valósággal száguldanak a játékok a jó képminőségű FHD-kijelzőn. Az Optimus technológia hiánya a 17 colos méret miatt nem kardinális probléma, hiszen nem azért veszünk ekkora gépet, hogy mindennap hordozzuk. Megkérik az Omen 17 árát, de cserébe jól néz ki, és kellőképpen erős is, ugyanakkor a szűkös SSD ebben az árkategóriában már elfogadhatatlan kompromisszum.

Ár: 639 990 Ft
+ jó dizájn, gyors, jó kijelző, extra makrógombok
- kicsi SSD, rövid üzemidő, magas ár

Lenovo Legion 5i 15

Ötödikként futott be tesztlaborunkba a Lenovo Legion gépe, amely a már jó néhány Legion-generáció óta megszokott dizájnt kapta meg. A visszafogott, akár munkahelyen, tárgyaláson is bátran használható fekete külsőt ezen a modellen még a világító Y-jel sem dobja fel. Ez persze nem feltétlenül gond, és aki színeket akar, az a billentyűzet-háttérvilágítástól meg is kapja. Viszont a borítás szinte mindenhol egyszerű műanyag, és túl sok extrával sem kényeztet a notebook. A mezőnyből a kevés RAM miatt is kilóg, Windows sincs rá előtelepítve, ám mielőtt bárki egy rossz szót is mondana rá, nézze meg az árcédulát: nem véletlenül olyan népszerű a Legion széria hazánkban. Merthogy ez a gép ötösfogatunknak messze a legolcsóbb tagja, miközben nem hiányzik a CPU, a GPU, a PCIe SSD, sőt 144 Hz-es kijelzőt is kapsz, a webkamera elé húzhatsz takarólemezt, és a billentyűzet is kényelmes.

A teljesítmény csupán átlagosnak mondható, nem sokat törték magukat a mérnökök a finomhangolással, és SSD-ből sem a leggyorsabbat kapod. Az üzemidő is átlagos, a hangzás szomszédbarát (értsd: nem túl erős), ugyanakkor egyedül ezen a gépen találsz négy darab Type-A USB-portot, amelyeket ideálisan szórtak el az oldalain.

A Legion 5i 15 megbízható, stabil, munkára és játékra is jól használható gép, de különlegesség, figyelemfelkeltő extrát nem rejt. Egyvalami azonban mégis képes vonzóvá tenni, és ez nem más, mint az ára.

Ár: 469 890 Ft
+ bevált dizájn, 4+1 USB, jó billentyűzet, olcsó
- kevés extra, átlagos teljesítmény, sok műanyag

Verdikt

Meglepő volt látni, hogy még mindig egyeduralkodó az Intel Core i7 CPU a közép-felső kategóriás gamerlaptopok világában. 500 ezer forint környékén már a GeForce RTX 2060 GPU is alapértelmezett, ám érdemes azt is ellenőrizni, hogy a kiszemelt modellben milyen paraméterekkel üzemel a grafikus chip. Az Acer magasabb órajelei és turbómódja jótékony hatással van a játék alatti teljesítményre, de persze egy RTX 2070-et vagy RTX 2070 Supert nem képes beérni a gyengébb chip. A vagány külsőre már majdnem mindegyik gyártó odafigyelt, viszont a készülékházak felépítésében még dominál a műanyag. A 256 GB-os SSD már elfogadhatatlan ebben a mezőnyben, és lassan a fél TB is kevés lesz, de legalább minden esetben NVMe SSD-t kaptunk, még ha ezek között több, meglepően lassú modell is akadt.

Amennyiben a játék az elsődleges szempont, az Asus RoG Strix G15-ös gépe a nyerő: hiába a pocsék sebességű SSD, az RTX 2070 Super GPU minden másnál erősebb, ráadásul a gép dizájnja is jól sikerült. Szintén szép és gyors a HP Omen 17-es gépe, de a nagy méret tekintélyes felárral is jár, ami nem feltétlenül indokolt, pláne 256 GB-os SSD-vel. Az Acer jól kiegyensúlyozott modellje szerethető, ráadásul ennek a legfürgébb az RTX 2060 GPU-ja, a gyors SSD is 1 TB-os, ám ezek az előnyök az árban is megjelennek. A Lenovo Legion 5i bevált dizájnja munkahelyen is megállja a helyét, a gép teljesítménye pedig abszolút középkategóriás, nem marad el a mezőnytől. Fájdalmas hiányossága nincs a gépnek, a hozzá tartozó barátságos ár pedig sokakat meggyőzhet a vásárlásról.

Ha szeretnétek remek teljes verziós programokat, biztonsági szoftvereket és értékes PC-játékokat kapni ajándékba, akkor fizessetek elő a havonta megjelenő PC World magazinra, a Prémium és a Gold csomagok mellé számtalan értékes ajándék jár.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.