Hirdetés

Mobiljátékok komoly gamereknek és komoly játékok mobil gamereknek - ezt kínálja az Apple Arcade



|

Harmadik születésnapjához közeledik az Apple előfizetéses szolgáltatása, amely többnyire, de nem kizárólag exkluzív prémium játékokat kínál alacsony havidíjért cserébe, nem csak mobilra.

Hirdetés

Többségében az átlagfelhasználó nem is tudja, mennyire kiváló, magas minőségű játékok érhetők el okostelefonokra és táblagépekre, hiszen nem ezek a legnépszerűbbek, hanem az ingyenesen játszható, lépten-nyomon apróért könyörgő alkotások, amelyekkel kitölthetjük az időt az orvosi váróban, a tömegközlekedési eszközökön vagy a mellékhelyiségben. Pedig belevethetjük magunkat a Grand Theft Auto sorozat több részébe, olyan mély és tartalmas játékokba, mint a Divinity: Original Sin, az XCOM sorozat részei vagy a Baldur's Gate Enhanced Edition, seregeket irányíthatunk a Total War játékokban vagy a Company of Heroesban, nemzeteket igázhatunk le a Sid Meier's Civilization VI-ban.

Bár némelyik prémium játék iOS-en is kimondottan sikeres lett, általánosságban megfigyelhető, hogy a felhasználók még csak pár ezer forintot sem hajlandóak fizetni a más platformokon két-háromszor annyiba kerülő játékokért, amikor több ezer ingyenes címből válogathatnak. Sokan vannak, akik a fejlesztők és az Apple törekvései ellenére nem kezelik komoly platformként a mobilokat, amiben közrejátszhat, hogy érintőképernyőt használni nem a legjobb élmény, és ugyan egyre több játék támogatja a bluetoothos kontrollereket, vannak, amelyeknél ez nem opció. Erre a kényelmetlen helyzetre kívánt megoldást nyújtani az Apple, amikor 2019 szeptemberében előfizetéses szolgáltatásai egyre gyarapodó tárházába felvette az Arcade-et is.

Hirdetés

Sem mikrotranzakciók, sem hirdetések

A cég elsődleges szempontnak tartotta, hogy az Apple Arcade kínálatában elérhető játékok tényleg prémium élményt nyújtsanak, ezért egyikben sem szerepelnek a mobiljátékok világában általánosnak számító, gyakran bosszantó játékbeli vásárlások és hirdetések.

Az ingyenesen kínált játékok esetében persze elkerülhetetlen a monetizáció, valamilyen formában meg kell térülnie a fejlesztők energiabefektetésének, az Arcade esetében viszont nincs ilyen nyomás.

Szemben a Google Play Pass-szel, ahol a fejlesztőket annak alapján fizetik ki, hogy a felhasználók mennyi időt töltenek alkalmazásaikkal. A szolgáltatásban elérhető játékok fejlesztését az Apple finanszírozza, így a fejlesztőknek nem kell veszteségtől tartaniuk, a cég pedig visszaszerezheti pénzét az előfizetői díjakból. Ez azért is jó, mert az alkotók bátrabban szabadjára engedhetik fantáziájukat, nem kell ahhoz igazodniuk, hogy mi most a népszerű a játékvilágban, és minimális játékidőt sem kell meghatározniuk - ha egy rövid, ám hatásos élményt kívánnak nyújtani, megtehetik kötöttségek nélkül.

Már a kezdő felhozatal is lehengerlő volt: rögtön kaptunk több mint 70 teljesen új, más platformokon akkor még nem elérhető játékot, amelyek tényleg egytől egyig minőségiek voltak - más kérdés, hogy mennyi volt köztük a valóban élvezetes, de ekkora merítésnél nem számít, ha egy-két cím nem sikerül annyira jól. Az Apple egyébként nem vár el teljes exkluzivitást: bár más előfizetéses szolgáltatásokba nem kerülhetnek be, és Androidra sem jelenhetnek meg a játékok, PC-kre és konzolokra nyugodtan átültethetik őket - nekik is jó, ha elmondhatják, hogy azt a játékot, amit a monitor vagy a tévé előtt ülve játszunk, iPhone-on és iPaden bárhová magunkkal vihetjük. Ilyen például a The Pathless vagy a The Last Campfire, amelyek közül előbbi PlayStation 5-ön és PC-n, utóbbi pedig PS4-en, Xbox One-on és Switchen is elérhető, annak ellenére, hogy az elsődleges platform az iOS volt.

Nosztalgiáznál is?

Az elmúlt közel három évben folyamatosan bővült a kínálat nemcsak vadonatúj játékokkal, de mobilos klasszikusok felmelegített változataival is. A Fruit Ninja Classicból, a Monument Valley-ből, a Threes!-ből, a Crossy Roadból is megjelent egy, csak az Arcade-ből elérhető verzió, amiből kivették a hirdetéseket és a mikrotranzakciókat, és néhány esetben még a tartalmat is bővítették. Minden olyan játék, amit kimondottan az Apple Arcade-hez fejlesztettek, elérhető iPhone-ok és iPadek mellett Maceken és Apple TV-n is. Minden játékot optimalizáltak a nagyobb képernyőkhöz, gyönyörűen mutatnak, irányíthatók Bluetooth-kontrollerrel (Apple TV-n kvázi elengedhetetlen, a távirányító tudása kevés) vagy egérrel és billentyűzettel is. Azok, amiket csak felturbóztak, kizárólag iOS-en és iPadOS-en játszhatók.

Azt nem tudjuk megmondani, mekkora sikert aratott az Arcade eddig, és mik a tervei az Apple-nek vele a jövőre. A Bloomberg 2020-as jelentése szerint akkor történt egy stratégiaváltás, néhány készülő címet töröltek, hogy olyanok formálódhassanak helyettük, amelyekhez a felhasználók szívesebben visszatérnek, megtartva hosszú távú előfizetésüket. Számokat a cég nem kommunikál, de előadásain fel-felbukkannak a szolgáltatásban elérhető játékok, így feltételezhető, hogy a közeljövőben nem fogja lelőni a szolgáltatást - az viszont kérdéses, hogy meddig és milyen címekkel kívánja bővíteni. Az M1 és az M2 bejelentésénél egyaránt hangsúlyozták, hogy a chipek komoly játékok futtatására is alkalmasak, láthatóan részesedést szeretne szerezni a cég a gaming területén is.

A jelenleg több mint kétszáz játékot tartalmazó, hetente frissülő Apple Arcade egy hónapra 1890 forintba kerül, de ingyen is kipróbálható. Minden Apple-készülék mellé három hónap jár ajándékba, az Apple One csomaggal pedig összességében spórolhatunk, ha több szolgáltatást (Music, Apple TV+, iCloud+) is használnánk.

Amennyiben bármilyen kompatibilis Apple-eszközzel rendelkezel, legalább egy hónapra szállj be, biztosan találsz majd valamit, ami magával ragad.

Öt kiváló játék az Apple Arcade kínálatából

What the Golf - Több tíz órányi szórakozást kínáló golfjáték, amelyben hamar felborulnak mind a sport, mind a fizika törvényei, és tele van mókás utalásokkal.

Sayonara Wild Hearts - A díjnyertes ritmusjátékban kiváló zenék dallamára, neonfényű területeken száguldhatunk. Nem való mindenkinek, de ha kipróbálod, könnyen lehet, hogy nem tudod majd letenni.

Oceanhorn 2 - Külsejét és tartalmát tekintve is megdöbbentően magas szintet képvisel az Oceanhorn 2, egy Zelda-szerű szerepjáték, amelyben fiatal lovagként fedezhetjük fel a világot.

Solitaire Stories - Ha úgy gondolod, már nem tudsz rákattanni a Pasziánszra, próbáld ki a Solitaire Storiest, amiben minden kihíváshoz tartozik egy történet; de inkább a látványa miatt érdekes.

The Pathless - Lehengerlő, hátulnézetes akció-kalandjáték, amiben egy szigetet sújtó átkot kell megtörnünk egy sólyom társaságában. Minitérkép nélkül kell tájékozódnunk.

Ha tetszett a cikk, akkor vedd meg a 2022/07-es PC World magazint, abban ugyanis még több ilyet találsz, ráadásul ajándékba jár hozzá néhány értékes szoftver és egy PC-s játék is. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.