Hirdetés

Most akarsz gamer PC-t építeni? Ne tedd!



|

Több területet is érzékenyen érint a chiphiány, de a videokártyára vágyók kapták a legfájdalmasabb pofont - minden összejátszik az ellen, aki ma játékra alkalmas PC-t építene Magyarországon.

Hirdetés

Sohasem volt olcsó mulatság gamer-PC-t építeni, de ha ügyesen, türelmesen és sok utánajárással fogtál bele, nagyon jó gépet állíthattál össze reális áron, ami aztán bővítgetésekkel akár hét-nyolc évig is hű társad lehetett.

Ma erre semmi esélyed: fájdalmas az alkatrészhiány, hiánycikk a szilíciumwaffer, a chiphiány miatt a jövedelmezőbb területeket preferálják a gyártók, ha pedig mégis legördül egy videokártya a futószalagról, ott tolonganak a kriptobányászok. Ha még ezt az akadályt is sikerül néhány kártyának kikerülnie, még a felvásárlókkal (scalperek) is számolni kell, akik óriási haszonnal adnak csak tovább a felhalmozott készleteiken.

Hirdetés

És mindeközben ott a remény. Minden hónapban kapunk pozitív híreket arról, hogy mostantól majd ömlik a VGA-kártya a piacra, hogy egyre több országban betiltják a kriptovaluták bányászatát, hogy sikerül megkerülni a gátlástalan felvásárlórobotokat, hogy az alapanyagokból többé már nem lesz hiány.

Aztán valahogy mégsem szelídülnek az árak, és amikor már tényleg reménykednél, jön egy rossz hír, és azonnal soha nem látott magasságokba ugranak az árak.

Január végén ismét reményteli hír érkezett: a kriptobányászat már nem kifizetődő, sorra tiltják be az országok, ezért a VGA-kártyák árai máris mélyrepülésbe kezdtek. Mi is rögtön a hazai kereskedők árlistáira vetődtünk, aztán kétnapnyi böngészés után lenyugtattuk magunkat, hogy kell egy kis idő ahhoz, hogy ez hozzánk is begyűrűzzön. Aztán pár nap múlva ismét végigkutattuk az összes árlistát, de a reális árakhoz képest is két-háromszoros, sőt egyes esetekben négyszeres árakra bukkantunk - semmi sem változott.

De legyünk optimisták, idővel valóban javul majd a chipgyártók helyzete, a kriptobányászok leszoknak a videokártyákról, és a piac "élősködőire" is lesz megoldás.

A kérdés csupán az, hogy vajon érdekében áll-e majd a videokártya-gyártóknak, hogy ismét reális(abb) áron kínálják termékeiket. Ennek ellentmondanak a legfrissebb lépések. Beszédes az Nvidia részéről, hogy januárban emelte a GeForce-ok ajánlott fogyasztói árait Európában, emellett erősen úgy néz ki, hogy az ARM-ot nem sikerül felvásárolni, és ezért nagy összegű kártérítést kell majd fizetnie az Nvidiának, ami a részvényárfolyamokra sem lesz jó hatással.

Addig mivel próbál bennünket kiengesztelni az Nvidia és az AMD? Két olyan, vadonatúj kártyával, amelyeket az öt-hat évvel ezelőtti középkategóriás modellek is állva hagynak. Ezek még 1080p-ben sem képesek értékelhető teljesítményt nyújtani - mindezt 150-200 ezer forintért.

Minden vágyunk, hogy ismét VGA-teszteket és gamergép-építési tanácsadókat készíthessünk, de egyelőre a piaci helyzet meggátol ebben.

További érdekes cikkekre bukkanhatsz, ha megvásárolod a 2022/02-es PC World magazint, ami mellé ráadásul értékes szoftverek és PC-s teljes játék is ajándékba jár. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.