Hirdetés

A nagy csata: Windows 10 Home vs. Pro



|

Kevesen tudják, mi a különbség a Windows 10 egyszerű, Home és fejlett, Pro kiadásai között. Megmutatjuk, mit nyersz azzal, ha a professzionális változatra szavazol.

Hirdetés

Január végéig még elérhető a PC World rendkívüli előfizetői akciója, amely keretén belül rendkívül kedvező összegért cserébe nem csak 12 PC World magazin, hanem egy BitDefender Internet Security éves előfizetés, egy gépre telepíthető Windows 10 Pro OEM-licenc is a tiéd lehet egy több tízezer forint értékű szoftvercsomag, valamint egy 35 százalékos kedvezményt biztosító Philips-kupon társaságában.

Security Check Required

null

Több kérdést is kaptunk az elmúlt hónapban az előfizetési akciónkkal kapcsolatban, a legtöbb olvasónkat az érdekelte, hogy vajon mennyivel nyújt többet a Windows 10 Pro kiadása az elterjedt Home kiadáshoz képest. Most megmutatjuk, hogy mit nyersz azzal, ha Home helyett a Windows 10 Prót választod.

Biztonság és felügyelet

Fontos már az elején eloszlatni néhány tévhitet, amelyek nem teljesen alaptalanok. A Microsoft kísérletezett csökkentett szolgáltatáskészletű, az alapverzióval nem kompatibilis Windows 10-zel is, ám ezekre nem voltak vevők a felhasználók, így két fő kiadás terjedt el, a Home és a Pro. A kétféle Windows 10 száz százalékban kompatibilis egymással mind szoftveres, mind hardveres tekintetben. Szintén fejfájást okoz sokaknál a 32 és 64 bites kiadás közti különbség.

A két rendszer szoftveresen nem teljes mértékben kompatibilis, emellett a 64 bites változat jelentősen több memóriát és nagyobb kapacitású adattárolókat kezel. A legtöbb, modern program már megköveteli a 64 bites rendszert, így 32 biteset senkinek nem ajánlunk. Pár kattintással, egyszerű frissítéssel sem lehet a kétféle kiadás között átváltani, vagyis ha 32 bites Windows 7/8/8.1-et használsz, csak 32 bites Windows 10-re tudsz frissíteni egyszerűen, a 64 bitre váltáshoz teljes újratelepítésre lesz szükséged. Más a helyzet a Home és a Pro verziók között. Home-ról van lehetőség teljes újratelepítés nélkül váltani Próra, ám ehhez megfelelő, a váltást támogató kulcsra van szükség (előfizetőink új telepítéskor érvényesíthető Windows 10 Pro-kulcsot kapnak, vagyis ha Home-ot használnak, újra kell telepíteniük a Pro kiadást).

A Windows 10 Pro egyik erőssége a biztonság. Ennek első összetevője a BitLocker, amely teljes meghajtótitkosítást kínál. A BitLocker hatalmas előnye, hogy egyszerűen használható, nem szükséges hozzá speciális hardver, ráadásul a rendszerbe integrált megoldás révén kiváló a kompatibilitása is. Az elérhető XTS-AES 256 bites titkosítás megbízható, és több generációra visszamenőleg minden x86-os processzor hardveresen támogatja, így PC-d sebességét nem csökkenti az adatvédelem. További biztonsági extra a Windows Defender Alkalmazásőr, amely a virtualizációt veszi alapul, és az Edge böngésző speciális változatát úgynevezett homokozóban indítja.

A biztonsághoz tartozik a frissítések típusonkénti szétválogatásának lehetősége és késleltetése. A biztonsági frissítéseket előrébb sorolhatod, és akár azonnal, akár pár napos késleltetéssel automatikus telepítésre konfigurálhatod, míg a funkciójavításokat akár egy évig is késleltetheted, kivárva ezzel, hogy garantáltan hibátlan maradjon Windows 10 Pród.

Teljes irányítás

A biztonság és távoli elérés mellett a professzionális felhasználás egyik gyakori kelléke a virtualizáció. Ehhez a Windows 10 Pro a Hyper-V eszközt adja, amely komplett x86-os virtuális PC-környezet. Ebben könnyedén, varázslók segítségével telepíthetsz extra Windowst vagy Linuxot, amelyeket használhatsz például szoftverek kipróbálására, veszélyesnek ítélt weboldalak meglátogatására stb.

Látványos trükkökre képes a kizárólag a Windows 10 Próban elérhető Helyicsoportházirend-szerkesztő, amellyel aprólékosan testre szabhatod rendszeredet. A másik ilyen szolgáltatás a Dedikált hozzáférés: egy-egy speciális felhasználói fiókban csak a meghatározott alkalmazások futtatására korlátozhatod az engedélyeket. Ezekkel és a többi Windows 10 Pro szolgáltatással jövő évi cikkeinkben részletesen foglalkozunk, hogy egyszerűen kipróbálhasd és saját igényeidre szabhasd új Windows 10 Pro rendszeredet.

5 indok a Windows 10 Pro mellett

Telepítése, használata, driver- és applikációkompatibilitása azonos a Windows 10 Home és Pro verzióknak, utóbbiban azonban több beépített szolgáltatás érhető el. Néhány ezek közül alapértelmezetten nem települ, de egyetlen kattintással aktiválható (például Hyper-V, Alkalmazásőr). E funkciók gondtalan használatához ajánlott a legalább 8 GB RAM és a négymagos processzor, illetve hogy friss telepítéskor 64 bites változatot válassz.

BitLocker: A Pro kiadásban megtalálható a BitLocker meghajtótitkosítás, amely AES 128 vagy 256 biten kódolja az adattárolóra elmentett fájlokat, így ha valaki ellopja ezt a HDD-t, SSD-t vagy akár a teljes gépet, hitelesítési információk nélkül nem fog hozzáférni adataidhoz. A BitLocker to Go szolgáltatással USB-s pendrive-okat, külső meghajtókat is egyszerűen titkosíthatsz.

Távoli asztal: Bár számtalan, harmadik fél által készített távoli asztal szolgáltatás elérhető, a Windows 10-be integrált megoldás egyszerű, és jó teljesítményre képes. A kapcsolatokból többet is rögzíthetsz, ezeket elmentheted, ráadásul ingyenesen. A kapcsolat minőségét automatikusan szabályozza a program, és a teljes képernyős nézet is egyetlen kattintással elérhető.

Hirdetés

Hyper-V: A Microsoft virtualizációs platformja abszolút profi, és minden szükséges funkcióval felszerelték. Maximálisan kihasználja a modern hardvereket, emellett képes UEFI-t is emulálni, és mindenféle operációs rendszer fut rajta, akár egymással párhuzamosan is. Aktiválást követően a program beállítását varázslók segítségével könnyen elvégezheted.

Késleltetett frissítések: Bebizonyosodott, hogy nem minden esetben bölcs döntés az elsők között telepíteni minden frissítést, funkcióbővítést. A Windows 10 Home hétnapos türelmi időt enged, a Próval azonban szét is választhatod a funkcióbővítéseket és a biztonsági javításokat. Előbbivel akár egy évet is várhatsz a telepítéssel, utóbbi számára pedig 35 nap a maximális türelmi idő.

Windows Defender Alkalmazásőr: A legtöbb fenyegetés az internet irányából érkezik, és ezek ellen nem véd a böngészőkbe épített inkognitómód. Ugyan az Edge nem kimondottan elterjedt, az Alkalmazásőrrel kiegészülve hasznos társunk lehet, ugyanis teljesen izolált, virtualizált környezetben indítja el a böngészőlapot, így onnan semmilyen kártevő nem kerülhet ki (saját erejéből).

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.