Hirdetés

Nagy hiány lehet a tápegységekből a GeForce RTX 3000 széria miatt



|

Szokatlan módon hiány van a tápegységekből a piacon, az energiaigényes GeForce RTX 3000-es videokártyák a jelentések szerint pedig még tovább rontják a helyzetet.

Hirdetés

Nyílt titok az Ampere-alapú NVIDIA videokártyák bemutatója óta, hogy a GeForce RTX 3080 és a GeForce RTX 3090 nagyon sokat fogyasztanak majd. Az NVIDIA legalább 750 wattos tápegységet ajánl ezekhez, de egyes rendszereken sokkal nagyobbra is szükség lehet, amint az ASUS lentebbi táblázata azt mutatja. Mindezt pedig azt jelenti, hogy sokan vásárolnak majd a kártyákhoz új tápegységet, ami pedig azért gond, mert PSU-ból szokatlan módon most hiány van a piacon, és egyes modellek árai az egekbe szöktek. 

Hirdetés

Minderre a Tom's Hardware hívta fel a figyelmet, és hangsúlyozta, hogy a 750 wattos táp csak akkor lehet elég az új videokártyákhoz, ha valaki Core i5, Core i7, Ryzen 5 vagy Ryzen 7 szériás processzort használ. A Core i9 és a Ryzen 9 chipekhez már 850 wattos PSU kell, a HEDT platformos lapkákhoz pedig 1000 wattos. Az RTX 3080-nál a HEDT chipekhez is elég a 850 wattos PSU, az RTX 3070-nél pedig 650/750/850 wattos tápban kell gondolkozni. 

Mivel az Ampere-alapú kártyák a teljesítményre koncentrálnak, a fogyasztásra pedig nem, sokan kényszerülnek majd tápot cserélni. A világjárvány alatt azonban sosem látott mélységekbe estek a tápkészletek (több okból), egyes modellek ára a készlethiány okán pedig jelentősen megemelkedett. A szakértők szerint az áremelkedés folytatódhat, a készlethiány erősödhet, a megoldásra pedig hónapokat kell majd várnunk. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.