Hirdetés

Nagyon durva videokártya árak, minimális készlet - mit tegyen a magyar gamer?



|

Nincs könnyű helyzetben az a gamer, aki most frissítené fel új videokártyával a PC-jét. Extrém szinteken a magyar árak, virágzik a használt piac.

Hirdetés

Ugyan egy magas teljesítményű asztali konfiguráció saját kezű megépítése mindig is kihívásokkal járt, ám ezek eddig szimplán a technikai, az összeszerelést érintő szakmai háttér meglétén (vagy épp hiányán) mozogtak. A 2020-as év kiszámíthatatlanságai azonban ismét előhoztak olyan felszín alatti problémákat, amiket vagy megérezhettünk már korábban is, vagy új magasságokba és mélységekbe juthattunk el miattuk.

Rengeteg cikk, elemző anyag készült a következő generációs konzolok körüli piaci káoszról, illetve szintén számos hírben jeleztük olvasóink felé, mennyire rosszul sült el az NVIDIA legfrissebb generációjú RTX-kártyáinak piaci startja.

Minket, felhasználóként és játékosként persze nem feltétlenül érdekel, hogy ki mennyire hibás az adott szituáció kialakulásában, ám talán az egy természetes és logikus következtetés, hogy ha egy várt, vágyott termék piaci startja megtörténik, akkor az elérhető legyen bárki számára, mindenféle kiváltság nélkül.

Hirdetés

A megnyugtatásra szánt gyártói nyilatkozatokat követően azonban úgy tűnik, nincs igazán változás. Sőt, a legújabb hírek további türelemre intenek mindenkit, a kínálati oldal mérete köszönőviszonyban sincs a keresleti oldal, avagy a játékosok vásárlási igényeivel. A türelem nemes, és egyébként idegpályakímélő erény, de csak akkor működik, ha ismerjük a türelemre intés mögötti okokat.

A készlethiány kapcsán sok tényezőről lehetett eddig is olvasni, a COVID okozta világszintű logisztikai belassulás, illetve a pandémiához köthető általános gazdasági visszaesések érthető és elfogadott tények. Tény az is, hogy úgy fest, a világ chipgyártásának java két óriási vállalatnál csapódik le, akik tűpontosan koordinálva osztják be az ügyfeleik számára a gyártókapacitásokat.

A nanométerek csapdája és a bányászláz

A TSMC neve az utóbbi időben igazán felkapott lett, talán még az is felismeri ezt a négy betűt, aki eddig csak annyit tudott, hogy a processzor az Intel, a videokártya pedig NVIDIA. A tajvani félvezetőgyártó épp vért izzad, hogy ellássa a világ nagy techcégeit a kért lapkákkal.

A vállalat gyártástechnológiai fejlesztései annyira remek paraméterekkel (pl. tranzisztorsűrűség, kihozatal) bírnak, hogy náluk készül a legújabb Apple Bionic 14 és M1, az NVIDIA Ampere GPU-k egy része, a Qualcomm 5G-s SoC lapkái, a szintén tajvani Mediatek 5G-s újdonságai, illetve az AMD teljes portfóliója.

Bizony, az egyre sikeresebb gyártó a TSMC segítségével gyártja a 7 nm-es csíkszélességre belőtt asztali- és szerver processzorait, a Radeon GPU-kat, valamint az új Xboxba és PS5-be tervezett egyedi lapkákat. Több 10 milliónyi gyártási igény, egy helyen. És akkor még jön az Intel is, aki még küzd egy picit a saját 14 és 10 nm-es gyártástechnológiájával, de a friss Core i3-as generációt már a tajvani bérgyártó készíti 5 nm-en.

Kiváló architektúra az NVIDIA Ampere, de még mindig nem bírnak eleget gyártani belőle

Ugyan a Samsung, mint a másik hangsúlyos szereplő a félvezető-piacon, is biztosít gyártási kapacitást egyes, fentebb felsorolt vállalatok számára, ám ők sem panaszkodhatnak az Exynos és egyéb, saját tervezésű lapkáinak köszönhetően. A gyártói megállapodások pedig nem egy jelenképre készülnek fel, hanem 6-9 hónapos (olykor akár több) előretervezés gyümölcse; a 2021 őszi kínálathoz lekötött gyártókapacitás java tavaly év végén köttetett.

Végül pedig az újra felívelő kriptovaluta-bányászat borzolja a gamerek idegeit, hiszen pontosan emlékszünk arra az időszakra, amikor a GeForce GTX 10-es sorozatot és a Radeon RX 400/500-as verziókat jellemezte korábban nem tapasztalt hiány és ebből fakadó magas árazás. Ez a hatás ismét itt van, és tetőzi a többi kellemetlenséget; és a baj az, hogy nem tudjuk, meddig lesz velünk, és mennyi ideig fogja torzítani az amúgy sem ideális piaci állapotokat.

Jó-jó, de egy GTX 1050 miért kerül ennyibe?

Akár azt is írhatnánk, hogy eddig tartott a türelem. Ha valaki ma szétnéz az új videokártyák hazai piacán, viszonylag hamar dührohamot kaphat. Értjük a fentebb felsorolt okokat, látjuk mi is az EUR/HUF árfolyam árváltozásait, és természetesen tisztában vagyunk a 27%-os ÁFA-kulccsal.

De azért hadd engedtessék meg némi fejvakarás, amikor egy GeForce GTX1050 árazása 80 és 100 ezer Ft közé esik 2021 január hónapjának végén. Ami ennél is nagyobb gond, hogy eltűnt a 40-50 ezres intervallum, avagy képtelenség ezen ársávon belül új videokártyát vásárolni. Ez alatt tanyázik a GeForce GT 710/730 és GT 1030, és bár csábító lehet az "alacsony" ár, a mai modern játékok futtatására egyik sem alkalmas megfelelő képkockasebesség mellett.

Ha valakit nem vonz az RTX-tudás, nagyon szélsőséges ajánlatokkal találkozhat a GTX-ek csoportjában

A GTX 16-os sorozatnál szabadulhatnak el igazán az indulatok, a leglassabb GTX 1650 100-120 ezer Ft-ért vásárolható meg, míg a kínálat tetején lévő GTX 1660 Supereken akár 200 ezer forintos árcédulával is találkozhatunk. Innentől jön egy nagy szakadék, és az RTX 30-as modellekkel találkozhatunk csak a webshopokban. Bármilyen kommentár nélkül, csak az alábbi képet szeretnénk megmutatni.

Nagyon nincs mit hozzáfűzni, 1 millió Ft fölé csúszott be az RTX 3090...

Szerettünk volna az AMD kínálatában is hasonlóképpen elmerülni, de ez a kísérlet el sem kezdődhetett. Több helyen 4-5 darabos a teljes kínálat, találni némi RX5000-es modellt, és üdvözítő az RX6000-es széria hazai megjelenése is, de semmi több. Illetve mégis, a játékosok is megismerhetik most a professzionális felhasználásra szánt Radeon FirePro kártyákat, amik így a találati listák elejére is be tudnak csúszni.

Marad a használt piac?

Nagyon úgy fest, hogy egyelőre igen. Bár a használt hardverek kapcsán egyéb szempontokra is figyelni kell (pl. állapot, garancia megléte, bányászatról tájékoztatás), ezen a fronton legalább bőségesebb a kínálat, és emiatt az összes ársávban található ajánlható vétel.

Egészen jó áron foghatunk ki GTX 1060/1070/1080-sorozatú kártyákat, illetve elérhető az RTX 20-as generáció is. A Radeon-fanatikusok is végre találhatnak maguknak való ajánlatokat, az RX 400/500-as modellek is feltűnnek, ám ezeknél érdemes vigyázni, és vásárlás előtt rákérdezni a bányászos előéletre.

Ha pedig ragaszkodsz a frissen kicsomagolt, még senki által össze nem fogdosott új hardverhez, várj velünk tovább. És esetleg próbáld ki a Google Stadiát vagy a GeForce Nowt; vagy vegyél elő egy régebbi címet, mert könnyen lehet, hogy egy újrajátszással is több élményt kaphatsz, mint valamely új RTX-es játékkal. Sajnos egyelőre a türelem olyan erény, amit jelen helyzetben nem előny gyakorolni, hanem egyenesen kötelező. Különben te leszel az, akit hülyére vesz a piac és a nyerészkedők, és súlyos pénzeket veszítesz.

Nincs az a next-gen élmény, ami ezt megérné.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.