Hirdetés

Nagyon úgy néz ki, hogy nem érdemes RX 6500 XT-re cserélni kiöregedő videokártyádat



|

Az AMD belépő szintű gamer videokártyája még a jelenlegi helyzetben is túl keveset kínál.

Hirdetés

A COVID és a chiphiány berobbanása óta rengetegen maradtak videokártya nélkül. Megszámlálhatatlan PC áll üres PCIe slottal az asztalok alatt, és legalább ennyi új generációs alaplap és processzor várja, hogy végre ne egy 6 évvel ezelőtti GPU-val kelljen nap mint nap együtt dolgozni. És hát a gamerek is lecserélnék már a kártyáikat, ha lenne mire.

Hirdetés

A CES-en az AMD, az Nvidia és az Intel is megmutatott pár újdonságot, de sajnos ezek egyáltalán nem adtak okot arra, hogy izgatottan ugorujunk fejest 2022-be. Egy nagyobb cikkben már foglalkoztunk a témával, de aztán minél tovább nézegettük a Radeon RX 6500 XT-t, annál jobban elszomorodtunk.

A hivatalosan 200 dollárról induló kártyánál fontos szempont volt, hogy a gamerek, és ne a bányászok ölében landoljon, többek közt ezért is döntött úgy az Nvidia, hogy visszafogja a memóriát (így míg az RTX 3050 8GB VRAM-mal érkezik, itt csak 4-et kapunk), de ha ránézünk csak a számokra és összevetjük azokat az elmúlt évek népszerű modelljeivel, elég elkesetítő, amit látunk.

Persze az RDNA 2-ben van még kraft, és az alacsonyabb fogyasztás sem elhanyagolható, ugyanakkor lehet, hogy hajlandóak lennénk kicsit magasabb villanyszámlát fizetni több kakaóért. Az RX 6500 XT-ből szintén kimaradtak olyan, már évekkel ezelőtti modellekben is teljesen alapnak számító "extrák", mint a 4K H264 Encode, a H265/HEVC Encode, vagy az AV1 Decode, aminek úgyhogy ha játék mellett mondjuk videókat is készítenénk, érdemes másfelé nézelődni.

Szintén problémát jelenthet, hogy az RX 6500 XT PCIe 4.0 x4-es csatlakozóval érkezik. Ez önmagában a PCIe 4.0-s platformok esetében nem lesz gond, hiszen a 8 gigás sávszél elegendő kell, hogy legyen, viszont sokan valószínűleg a régi gépükbe építik majd be, vagy egy használt, esetleg új de előző generációs alaplappal együtt vásárolják meg, PCIe 3.0 esetén pedig okozhat lassulást ez a megoldás. 

Nagyon kíváncsian várjuk, hogy végül milyen áron kerül a hazai boltokba a kártya, és milyen teljesítményre lesz képes, de az már most borítékolható, hogy nem ez fogja kihúzni a gamereket a slamasztikából.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.