Hirdetés

Nem kedvez a bányászoknak az AMD új népkártyája



|

Az RX 6500 XT-nél van némi esély, hogy nem repülnek rá a kriptofarmerek.

Hirdetés

2022-ben talán már senkinek sem kell ecsetelnünk a videokártyahiány jelenségét: egyik oldalról a nyerészkedők, a másikról pedig a kriptobányászok dézsmálják az elérhető készleteket, így a mezei játékosoknak óriási sarcot kell fizetniük az ajánlott fogyasztói árhoz képest, ha GPU-hoz szeretnének jutni.

Ezen kíván enyhíteni az AMD nemrég bemutatott videokártyája, a mindössze 200 dollárról induló Radeon RX 6500 XT, melyet a HD felbontással is megelégedő gamereknek szánnak a pirosak. Vannak olyan félelmek, hogy a bányászok ezt is elkapkodják majd, ám az AMD szerint erre csekély az esély, mivel direkt úgy tervezték, hogy ne legyen csábító célpont a kriptofarmereknek.

Hirdetés

Erről a napokban a Radeon Graphics alelnöke, Laura Smith beszélt az amerikai PC Worldnek. Smith úgy nyilatkozott, hogy a 6500 XT-t kifejezetten játékokra optimalizálták, kiemelve, hogy a mindössze 4GB-os video-keretpuffer (framebuffer) jól teljesít a legtöbb AAA-címnél, de nem ideális a blokklánc-alapú és a bányászati műveletekhez.

A kártya specifikációi alapján pedig az AMD valóban igyekezett gondoskodni róla, hogy a 6500 XT ne kedvezzen az Ethereum-bányászoknak: a kártyából nem készül 8GB-os verzió, míg a memóriabusz csak 64 bites, az utóbbi években bevett minimummá vált 128 bit helyett. A kompromisszumokért főként az órajel emelésével igyekeztek kompenzálni a pirosak, melynek maximuma 2815 MHz, szemben az előd 5500 XT 1845 MHz-es plafonjával.

Ez ugyan biztatóan hangzik, de nem szabad elfelejteni, hogy a botokkal támadó nyerészkedőket és a kereskedőket továbbra sem akadályozza meg abban, hogy többszörös áron kínálják az elérhető készleteket, hiszen a kiéheztetett piac még a bányászok nélkül is pillanatok alatt felszívja majd az összes forgalomba kerülő 6500 XT-t.

A megfizethető kártyára vágyóknak így valószínűleg továbbra is csak a várakozás jut, ami sajnos az idei évet is simán elviheti, az AMD és az Nvidia ugyanis csak 2022 második felétől számít enyhülésre a helyzetet illetően.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.