Hirdetés

Notebookokban lesznek igazán ütősek a 11. generációs Intel Core processzorok



|

Az asztali számítógépekbe szánt variánsokat hamarosan a hordozható gépekbe tervezett modellek követhetik.

Hirdetés

A sokak által várva-várt Rocket Lake-S kódnevű, 11. generációs Intel Core processzorok hivatalos megjelenésén ugyan túl vagyunk, az elsőkörös tesztek alapján mégsem örülhetünk igazán az új platformnak. A 14 nm-es gyártástechnológiára visszaportolt 10. generációs CPU-magok, illetve az alacsony fogyasztású mobil szegmensbe fejlesztett Xe-LP grafikus vezérlő párosítása ad egyfajta öszvérhatást az egész koncepciónak.

Ez pedig a teszteredményeken és a működési jellemzőkön is meglátszik. A házon belüli teljesítménybeli fejlődést ugyan sikerült elérni, ám ezért cserébe irtózatos hőtermelést kapunk, ami annak fényében, hogy legfeljebb nyolcmagos kiadásokról van szó, eléggé csalódást keltő. Az akár átmeneti fejlesztésnek is nevezhető Rocket Lake-S jellegét azonban nem követi tovább az Intel, a nagy teljesítményű notebookokba a teljes csomag igazi új generációs lépcsőfoknak nevezhető.

Hirdetés

Elfelejthetjük az egyébként erős és jól hangzó "Rocket" nevet, a hordozható konfigurációkban a Tiger Lake-H alapozza meg a vállalat rövidtávú jövőjét. Az ultravékony laptopokban tavaly bemutatott alacsony fogyasztású 11. generációs modellekkel alapvetően elégedettek lehetünk, az új integrált grafikus vezérlővel markáns előrelépést értek el a mérnökök, illetve a számítási teljesítménnyel sincs gond, amennyiben a CPU megkapja és használhatja a szükséges TDP-keretet. Ez a sorozat egészül ki hamarosan a "H"-verziókkal, ám ahogy az Nvidia mobil GPU-i esetében megtapasztalhattuk, itt is érdemes lesz figyelni a különböző TDP-vel (tipikus fogyasztási keret) jelölt változatokat.

A jelenleg ismert terv szerint a középkategóriás, leginkább multimédiás felhasználásra és tartalomgyártásra szánt laptopokba a Tiger Lake-H35 processzorok kerülhetnek, amik általános TDP-értéküket tekintve a 35 W-os működési limitet kapják meg. A munkaállomásként vagy játékos erőműként is bevethető notebookokba viszont már a Tiger Lake-H45 jön, ahol a 45 W-os TDP-szint mellett megkétszerezett magszámmal (4 helyett 8), ám megnyirbált integrált grafikus vezérlővel találkozhatunk. Ez utóbbi modellekről indultak meg az információáramlások, és aki pl. asztali PC helyett gamernotebookban gondolkodik, igazán erős masinákra számíthat a nyári hónapok során.

A H35-ös processzoroknál elérhető lesz az 5 GHz-es órajel, de a maximum kiépítés 4 magig terjed.

A csúcsot természetesen a Core i9-es modellek képviselik, melyek közül az i9-11980HK lesz az igazán ütős egység a 65 W-ra kitolható TDP-értékével és négy magig 5 GHz környékére emelkedő órajelével. Valamivel racionálisabb és vélhetően a notebookgyártók által is jóval preferáltabb választási lehetőség az i7-11800H, amelytől még mindig megkapjuk a teljes nyolcmagos kiépítést, igaz, a Boost-órajelek átlaga inkább a 4,5 GHz-es szinten értelmezhető.

A mobil Ryzen 5000-esek ellen mindenképp szükség van a 8 magra; jönnek is az új i7 és i9 CPU-k.

Nagyobb teljesítménybeli visszaeséssel számolhatunk viszont az i5-11400H esetében, amelynek a dizájnja már csak 6 magot tartalmaz, viszont ami fájóbb, hogy a harmadszintű gyorsítótár mérete a felére csökken. A memóriakezelés tekintetében sincs jó hírünk, a 2933 MHz-es üzemfrekvencia ugyan nem kevés, de az adatokat elemezve tisztán látszik, hogy a Tiger Lake-H45 processzorok közül az i5-ös variánsnál érdemes elgondolkodni a várhatóan olcsóbb, a H35 jelöléssel érkező Core i5-11300H-n.

Egyelőre csak a Lenovo adatbázisából szivárgott ki pár modell, ami az új. 11. generációs Tiger Lake-H processzorokra épül, továbbra sem tudjuk, hogy mivel készülhet az Asus vagy akár az MSI a nyári gaming szezonra. Egy biztos, aki most vásárolna gamernotebookokot vagy laptopformába csomagolt munkaállomást, annak érdemes kivárnia, mert az első termékbemutatókra heteken belül sor kerülhet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.