Hirdetés

Jön az olcsó és erős NVIDIA RTX 2060, meg egy drága és lenyűgöző 4K HDR kijelző



|

A CES-en megvillantott új grafikus vezérlő a korábbi generáció eggyel erősebb kategóriáját is megeszi reggelire, és végre nem kerül csilliárdokba, mint a nagyobb tesói. A gaming kijelző pedig egy álom.

Hirdetés

Hónapokkal azután, hogy az NVIDIA bemutatta a legújabb generációs grafikus vezérlők csúcsragadozóit az RTX 2080 Ti, 2080 és 2070 formájában, most a belépő(bb) szintre is elhozták a valós idejű ray-tracinget kínáló kategóriát. Jensen Huang, a cég vezérigazgatója a Las Vegasban rendezett Consumer Electronic Show megnyitóján mindenkit meglepett azzal, hogy a felvezetőül szolgáló Battlefield V demót nem valamelyik csúcskártya, hanem egy új RTX 2060 közvetítette a színpadi képernyőkre.

Hirdetés

Gyors, olcsó, és már itt van a kanyarban

Aki eddig azért nem tudott RTX-re váltani, mert a tavaly bejelentett modellek messze túllépték az anyagi kereteit, most örülhet, az RTX 2060 ugyanis 349 dolláros, azaz nagyjából 98 ezer forintos ajánlott áron indul, ami persze még mindig nem két sör meg egy doboz gyufa, de sokkal elérhetőbb, mint egy sok százezres csúcskártya.

A 240 tensor magos RTX 2060 52 teraflopos, valós idejű ray-tracing terén pedig 5 giga-ray teljesítményre képes, 6 GB GDDR6 RAM csücsül rajta. Huang szerint egy 2060 az előző generációs, egy súlycsoportba vehető 1060-as kártyáknál 60 százalékkal gyorsabb, de még az eggyel erősebb 1070-es kategóriát is legyorsulja. Ráadásul már nem is kell rá sokat várni, mivel a legnagyobb partnerek, többek között az ASUS, az Acer, az Alienware és a HP már január 15-től szállítja az első modelleket. Friss bónuszként az RTX 2060 és 2070 vásárlók az Anthem vagy a Battlefield V teljes verzióját is megkapják a kártyával együtt, míg a 2080 Ti vásárlóinak alapból jár mindkét játék.

RTX kártyák terén nem ez volt az egyetlen bejelentés, érkezik ugyanis az RTX sorozat laptopokba szánt változata is. Több mint 40 modell kap 2080-tól 2060-ig különféle újgenerációs grafikus vezérlőket, amelyekkel laptopon is simán 60 fps-re húzva futtathatjuk például a Battlefield V-öt. Az NVIDIA-vezér szerint egy RTX 2080-nal felszerelt laptop egy PS4 Pro kétszeres teljesítményére képes.

Hatalmas, drága, lenyűgöző

Az NVIDIA már a tavalyi CES-en is mutogatott egy prototípust 65 hüvelykes 4K HDR gamer-kijelzőjéből, ám az akkor ígért nyári megjelenésből végül nem lett semmi. Most azonban már gyártói logóval ellátott, hamarosan valóban boltokba kerülő modell formájában mutogatták az eszközt a CES-en. A színpadon épp egy HP logós változat jelent meg, amelynek már a nevét és sajnos az árát is tudjuk: a HP Omen X Emperium gigakijelző 4999 dolláros, tehát 1,4 millió forintos (!!!) kezdőárral biztosan nem lesz ott mindenki otthonában.

Aki viszont valahogy össze tudja kuporgatni rá a zsebpénzt, már februárban megvásárolhatja. Ennyiért pedig nem csak egy olyan óriási felületet kap, amely 4K felbontású és támogatja a nagy dinamikatartományú tartalmakat: a a 144Hz képfrissítés ugyanúgy alap, mint a G-Sync. Emellett beépített Nvidia Shield is került a gigászba, tehát streamelt appokat is natívan kezel, és Google Assistant is belefért, tehát nem csak gaming monitorként, hanem a lakás díszeként szolgáló okoseszközként is használható.

Az NVIDIA egyébként új kategóriaként hivatkozik erre a kijelzőre, lehet szépen megtanulni a BFGD szót, amely a big format gaming display (nagyformátumú gamer kijelző) rövidítése. A HP mellett az ASUS és az Acer is kihozza a saját óriásait, amik valószínűleg hasonló képességekkel rendelkeznek majd, mint a bemutatott HP modell: ehhez egy soundbar is jár, három sztereó erősítővel, külön választható gaming és szórakoztató üzemmódokkal. A kijelzőn három HDMI 2.0 portot, egy DisplayPortot, két normál és két töltésre alkalmas USB csatlakozót helyeztek el.

A gyártó monitorok terén persze nem csak a 65 hüvelykes óriással készült, többek között azt is bejelentették, hogy több FreeSync kijelző megkapja a G-Sync kompatibilitást, kezdetnek január 15-től 12 ilyen modell érkezik. Ezek pedig a következők lesznek: Acer XFA240, XG270HU, XV273K, XZ321Q, Agon AG241QG4, AOC G2590FX, ASUS MG278Q, VG258Q, VG278Q, XG248, XG258, valamint BenQ XL2740

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.