Hirdetés

Turing a népnek: MSI GeForce GTX 1660 Ti teszt



|

Csodáltuk az RTX 2080 Ti-t, de megfizethetetlen és sokak szerint az RTX 2060 is túl drágára sikeredett. A GTX 1660 Ti jött, hogy megmentse a partit.

Hirdetés

Hosszú ideig semmilyen valódi újdonságot nem kaptunk a GPU-gyártóktól, azonban az Nvidia 2018 őszén bedobta a legújabb Turing chipeket, és azóta gondoskodik róla, hogy szinte minden hónapra jusson legalább egy újdonsága. Az RTX 2060-tól sokan azt várták, a GTX 1060 méltó utódja lesz, azonban annál jelentősen drágábbra sikeredett.

Hirdetés

Tesztünk főszereplőjéről már régóta keringtek pletykák, sőt, sokan el sem hitték, olyan szépen hangzott az ígéret. Eszerint az Nvidia kihagyja a GPU-ból azokat az újdonságokat, név szerint a Tensor- és RT modulokat, amelyekkel az RTX modelleket igyekszik eladni, mindezt azért, hogy a lehető legkisebb, gazdaságosan előállítható chipet kapjon, amit aztán olcsó, de nagyon gyors kártyákra pakolhat. Nos, a jó hírünk az, hogy a pletykák igaznak bizonyultak, de mielőtt indiánszökdelésben, széles vigyorral az arcodon rohannál egy szaküzletbe GTX 1660 Ti-t vásárolni, olvasd el, miért is vagyunk gondban ezzel a kártyával.

 

Egyet vissza, egyet előre

A Turing GPU óriási méretűre sikeredett, ezért kezdetben gyártása sem volt egyszerű, sőt, mind a mai napig csak drágán tudja előállítani a cég. A nagy méret oka a sok-sok CUDA shader mellett két új modul, a Tensor- és az RT-magok. Ezek felelősek az új szolgáltatásokért, mint a valósidejű ray-tracing, illetve a mesterséges intelligenciával kivitelezett élsimítás, vagyis a DLSS. Egészen az RTX 2060-as kártyáig nem is volt ezzel gond, az Nvidia szépen skálázta lefelé eme két modult is, hogy kisebb, gazdaságosabban gyártható chipet kapjon, ám az igazán olcsó VGA-kra még ez is drágának bizonyult (arról nem is beszélve, hogy egyelőre egyik megoldás sem nyerte el a gamerek és tesztelők tetszését).

A legújabb modellnél emiatt egyszerűen kihagyták az RT és Tensor magokat, mondván a további karcsúsítás miatt amúgyis gyenge teljesítményre lettek volna képesek. Ez a huszárvágás vezetett a 6,6 milliárd tranzisztorból felépített, 284 mm2-es TU116-os chiphez, amely a GeForce GTX 1660 Ti-re került. A GTX-jelölés szándékos, ezzel kívánta jelezni az Nvidia, hogy itt bizony a régi kártyák szolgáltatásait kapod, csupán újabb, Turing alapokra helyezve.

A TU116-os GPU tehát 12 nm-en készült és leszámítva az RTX-ekben megtalálható két, extra modult, minden fejlesztést megkapott. Ilyen az integer és lebegőpontos műveletek konkurens végrehajtása, a jelentősen megnövelt gyorsítótár, illetve a Pascal GPU-hoz mérten 1,5×-es IPC gyorsítás (Instructions Per Cycle), a gazdaságosabb fogyasztás, a jobb memóriakezelés és minden egyéb architektúrális fejlesztés. A végeredmény egy 1536 CUDA shaderből, 96 textúrázóból és 48 ROP egységből felépülő videokártya, amely akár 40 százalékkal erősebb, mint elődje, a GTX 1060. Igen, itt már az Nvidia is a GTX 1060-hoz hasonlítja az új jövevényt, sőt, azt is tudni lehet, hogy a GTX 1660 Ti megjelenésével a 6 GB-os GTX 1060-ak szépen lassan el fognak tűnni a polcokról.

De nem csak a GPU, a memóriaalrendszer is fejlődött. Ahogy nagyobb testvérénél, az RTX 2060-nál, úgy itt is 192 bites csatornán kapcsolódó, 6 GB-nyi GDDR6 VRAM-ot használhatnak a játékok, a különbség csupán annyi, hogy az effektív órajel 14 ezer helyett 12 ezer MHz.

A GTX 1660 Ti kártyák nem nagyobbak, mint a régebbi GTX 1060-ak, kiegészítő tápcsatlakozóból pedig egy 1×8-as elegendő a 120 W TDP-s kártyához. A GPU természetesen minden extra portot és funkciót támogat, így a VirtualLinket is (a kártya Type-C csatlakozóját), azonban ez várhatóan nem mindegyik modellen lesz megtalálható.

A színfalak mögött

A mérések előtt még néhány fontos információt is szeretnénk megosztani veletek. Sikerült néhány igazán érdekes és fontos részletet is kiszednünk az Nvidia embereiből a GTX 1660 Ti-t illetően. Például azt, hogy a gyári tuning abszolút megengedett a kártyagyártók számára, sőt, a manuális, scanneres órajelhúzás is elérhető, azonban csak egyféle GPU-verzió készül, nem lesz szimpla és jobban tuningolható "A" jelzésű. A jövőt tekintve igen hasznos részlet, hogy a GTX 1660 Ti-n dolgozó TU116 egy teljes microarchitektúrával dolgozó chip, vagyis nincsen benne letiltott shader modul. Ez azt jelenti, hogy ezekre az alapokra csak gyengébb, olcsóbb kártyák épülhetnek. Ha mégis lesz a GTX 1660 Ti és az RTX 2060 között új kártya, az vagy az RTX-es TU106-ra, vagy egy új tervezésű chipre fog épülni.

MSI GeForce GTX 1660 Ti Gaming X 6G

A megjelenés, sőt, a bejelentés előtt bőven időben küldte az MSI a GTX 1660 Ti videokártyát, amely a Gaming X családba tartozik. A normál hosszúságú (24,7 cm), egyetlen, 8-tűs kiegészítő tápcsatlakozóval szerelt kártya természetesen egyedi hűtést is kapott. A Twin Frozr VII-es felépítmény két ventilátorral és fém hátlappal operál. A Fan-Stop félpasszív ventilátorvezérlés ezúttal is meglepően agresszív, egészen sokáig vár, mire megforgatja a lapátokat. Ennek ellenére a kártya nem fagyott le egyszer sem, nem melegedett extrém hőfokokra, amikor pedig végül bekapcsoltak a ventilátorok, nem zúgott zavaróan a hűtés.

A power limit nem kimondottan magas, csupán 8 százalékot enged, és a szerénység vezérelte a mérnökök kezét a gyári tuning adagolása során is. A referenciaérték szerint 1500-1770 MHz-en dolgozó TU116-os GPU az MSI kártyáján 1800 MHz-ig pörög fel Boost módban, ami nagyon kevés extra teljesítménynek számít. Az effektív 12 GHz-en üzemelő videomemóriát érintetlenül hagyta az MSI, ezért ha ennél többet szeretnél, mindenképpen a Afterburner programra kell hagyatkoznod. A világítás sem maradhatott le, a kártya élén látható MSI logó, illetve a ventilátorok körüli csíkok fénye, színe és effektjei programozhatók.

Olcsósított GTX 1070

Az MSI kártyája mellé végleges, WHQL driver is érkezett már a megjelenés előtt, ami jól mutatja, hogy itt bizony nem paper launchról, hanem azonnali piacra lépésről van szó. Ez jó hír, ráadásul minden Nvidia partner elkészítette saját variációját GTX 1660 Ti-re, így a kínálat is kellőképpen széles lesz. A mérések során nem is akadt gondunk a kártyával, de nagyon kíváncsiak voltunk rá, hogy mire is képes valójában egy népkártyának szánt VGA 2019. elején.

A GeForce GTX 1660 Ti kiválóan vette az akadályokat, kompatibilitási gondunk egyik játéknál sem adódott. Full HD felbontás mellett minden játék bőven 60 fps felett teljesített, beleértve a problémásabb címeket is. A következő felbontási lépcső a 4K volt, bár itt inkább csak arra voltunk kíváncsiak, mennyire rogy térdre a kártya - abban már az RTX 2060-nál sem bíztunk, hogy stabilan jó sebességgel futtatja majd az újabb címeket ultra HD-ben.

A mérési eredmények fényében már csupán egy kérdés maradt: jó kártya-e a GTX 1660 Ti? Ehhez ugyebár a teljesítmény mellett az ár a másik fontos tényező, ami az Nvidia szerint 279 USD. Sajnos ez nem azt jelenti, hogy itthon 80 ezer forint alatt nyitnak a GTX 1660 Ti-k, az MSI például 116 805 forintot adott meg ajánlott fogyasztói árnak, ami köszönőviszonyban sincsen az Nvidia árával. Ez az RTX 2060-nál is így volt, ráadásul ott már láthattuk, hogy a hetek múlásával csak apró lépésekben szelídült az ár. Vagyis az várható ezúttal is, hogy a 100 ezer forintos határt még jó darabig nem szakítják át a GTX 1660 Ti-k lefelé, vagy ha mégis, az csak egy-egy, kétes forrásból származó, akciós, szimpla felszereltségű modell lesz.

Így pedig vetélytársnak marad a GTX 1060 6 GB, a GTX 1070, az RTX 2060, a Radeon RX Vega 56 és talán az RX 580 8 GB. A GeForce GTX 1060 6 GB és a Radeon RX 580 8 GB jelentősen olcsóbbak, 70-80 ezer forint körül beszerezhetők, cserébe valóban sokkal lassabbak is az új jövevénynél. Az igazán érdekes összehasonlítás a GTX 1070 vs. GTX 1660 Ti, ahol nagyjából egyenrangú a két kártya. A GTX 1660 Ti előnye a modernebb GPU, a gyorsabb memóriarendszer és fejlettebb szolgáltatások, a GTX 1070-en viszont 8 GB VRAM van és régóta kapható, így ára barátságos kéne, hogy legyen. A hatalomátvétel igazán örvendetes hír akkor lenne, ha a GTX 1660 Ti valóban 100 ezer forint alatt jelent volna meg, így viszont 120 ezer forint körül akár már 1-2 GTX 1070-et is találsz a boltok polcain. Persze ezek szépen kopnak ki a piacról, így végül úgyis csak a GTX 1660 Ti marad, mindenesetre adott teljesítmény mellett mellbevágóan barátságos árcsökkentésről így nem beszélhetünk.

A Radeon RX Vega 56-ot kizárhatjuk őrült hazai árazása és magas fogyasztása miatt, azonban a GTX 1660 Ti-nek van egy igazi mumusa, ez pedig a GeForce RTX 2060. Ez a kártya ma már beszerezhető 120-130 ezer forint környékén, vagyis alig drágább, cserébe érezhetően erősebb a GPU, gyorsabb a memória és megkapod az RT és Tensor modulokat is (hogy ez mennyire hasznos a jelenlegi gyér támogatottság mellett, az más kérdés).

Verdikt

A GeForce GTX 1660 Ti full HD monitorhoz ideális választás: érezhetően gyorsabb, mint a GTX 1060 6 GB, olyannyira, hogy a későbbiekben megjelenő játékokhoz is van benne akkora tartalék, hogy ne kelljen Ultra részletességről visszaváltanod. Ugyanakkor még mindig nem mondhatjuk nyugodt szívvel, hogy elkészült a GTX 1060 6 GB utódja, ugyanis 25-30 ezer forinttal drágább annál (legalábbis ez az MSI modell).

A GTX 1070 ellenében jobb vétel, ez nem is vitás, de egy másik gond is van az új jövevénnyel, amit RTX 2060-nak hívnak. Merthogy amennyiben WQHD felbontásban, 60-70 fps-nél nagyobb sebességben, vagy hosszú távon valósidejű ray-tracingben gondolkozol és a DLSS élsimításnak is adnál majd egy esélyt, akkor az RTX 2060 jobb választás. Egyszerűen nem annyival drágább, mint amennyivel gyorsabb a GTX 1660 Ti-hez képest, márpedig egy ilyen videokártya hosszútávú beruházás, és ebben a tekintetben az RTX 2060 bizony jobb döntés - még akkor is, ha ezt a modellt is erősen túlárazottnak tartjuk tudását, teljesítményét és külföldi árazását tekintve (349 USD - kb. 97 ezer forint). Azt sajnos nem tudjuk megjósolni, mi lesz a GTX 1660 Ti jövője árazásban, de hamarosan érkeznek a kisebb GTX 16-os modellek, így egyelőre nem biztos, hogy lesz helye a 1660 Ti-nek az árlista alsóbb régióiban.

MSI GeForce GTX 1660 Ti Gaming X 6G

Ár: 116 805 Ft
A GeForce GTX 1660 Ti full HD monitorhoz ideális választás: érezhetően gyorsabb, mint a GTX 1060 6 GB, olyannyira, hogy a későbbiekben megjelenő játékokhoz is van benne akkora tartalék, hogy ne kelljen Ultra részletességről visszaváltanod.
  • Nvidia Turing, TU116, 12 nm GPU
  • 6 GB GDDR6, 192 bit, Micron
  • 1536/128/48 shader/textúrázó/RoP
  • 1500-1800 MHz/12 000 MHz GPU/VRAM órajelek
  • 108%-os power limit
  • 120W TDP
  • Twin Frozr VII hűtés
  • 2 ventilátor
  • 2 kártyahely vastagság
  • 1×8 tűs tápcsatlakozó
PRO
  • fejlett GPU
  • 6 GB GDDR6 VRAM
  • nagy VRAM-sávszélesség
  • csendes hűtés
  • fém hátlap
Kontra
  • jelentősen drágább elődjénél, a GTX 1060 6 GB-nál
  • WQHD-hez épp, hogy elegendő, 4K-hoz kevés
  • hiányzik a Tensor- és RT-modul
  • túl szerény gyári tuning
  • alacsony power limit
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 6507
    [topic] => 1
    [group] => 6
    [gameinfo_name] => MSI GeForce GTX 1660 Ti Gaming X 6G
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 47
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2019-02-21 23:36:26
    [gameinfo_webpage] => www.msi.com
    [gameinfo_tags] => Nvidia, GeForce, GTX1660Ti, gamer, GamingX
    [gameinfo_url] => msi-geforce-gtx-1660-ti-gaming-x-6g
    [gameinfo_pro] => fejlett GPU
6 GB GDDR6 VRAM
nagy VRAM-sávszélesség
csendes hűtés
fém hátlap
    [gameinfo_kontra] => jelentősen drágább elődjénél, a GTX 1060 6 GB-nál
WQHD-hez épp, hogy elegendő, 4K-hoz kevés
hiányzik a Tensor- és RT-modul
túl szerény gyári tuning
alacsony power limit
    [gameinfo_data] => Nvidia Turing, TU116, 12 nm GPU
6 GB GDDR6, 192 bit, Micron
1536/128/48 shader/textúrázó/RoP
1500-1800 MHz/12 000 MHz GPU/VRAM órajelek
108%-os power limit
120W TDP
Twin Frozr VII hűtés
2 ventilátor
2 kártyahely vastagság
1×8 tűs tápcsatlakozó
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 116 805
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A GeForce GTX 1660 Ti full HD monitorhoz ideális választás: érezhetően gyorsabb, mint a GTX 1060 6 GB, olyannyira, hogy a későbbiekben megjelenő játékokhoz is van benne akkora tartalék, hogy ne kelljen Ultra részletességről visszaváltanod.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 47
            [manufacturer_name] => MSI
            [manufacturer_url] => msi
            [manufacturer_link] => http://hu.msi.com/index.php
            [link] => /gyarto/msi
        )

    [link] => /termekinfo/msi-geforce-gtx-1660-ti-gaming-x-6g-6507.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => fejlett GPU
            [1] => 6 GB GDDR6 VRAM
            [2] => nagy VRAM-sávszélesség
            [3] => csendes hűtés
            [4] => fém hátlap
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => jelentősen drágább elődjénél, a GTX 1060 6 GB-nál
            [1] => WQHD-hez épp, hogy elegendő, 4K-hoz kevés
            [2] => hiányzik a Tensor- és RT-modul
            [3] => túl szerény gyári tuning
            [4] => alacsony power limit
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 7.0
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    8

  • Ár/Érték:

    7

  • Extra funkciók:

    6

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.